Panoráma

555 napig élt szív nélkül egy 25 éves férfi

A 25 éves Stan Larkin több, mint egy évig várt az új szívére és ezen idő alatt egy hátizsákban hordta a mesterséges szervét, mely életben tartotta - írja az sg.hu.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. június 8. 15:19

A tudomány szerepe az egészségügyben - szó szerint - létfontosságú és ezt ismét bizonyították a tudósok. Ezúttal Michiganben élő Stan Larkin esetében teszteltek le egy új módszert, mely be is vált. Stan és öccse, Dominique még tinédzserként voltak kénytelenek szembesülni azzal, hogy örökletes kardiomiopátiát diagnosztizáltak náluk, aminek értelében minden előjel nélkül leállhat a szívük. Ez egyébként sportolóknál elég gyakori betegség, így a mostani szerkezet, a Syncardia sikeres bemutatkozása nagyon nagy előrelépést jelenthet sokak életében.

Ez a szívbaj ugyanis nem gyógyítható, így mindenképpen transzplantációra van szükség. Mivel a várólista hosszú, így 2014-ben kiemelték Stan beteg szívét és behelyezték a Syncardiát. A szerkezet mozgatható változata, mely a Freedom nevet kapta nagyjából 6 kilogramm súlyú és egy hátizsákban hordható. A Syncardia a páciens vaszkuláris rendszerére csatlakozik rá és keringeti a vért a testben. Mindez ráadásul nem akadályozta meg Larkint a napi teendőkben, sőt még sportolni is képes volt, illetve a gyerekeivel is ugyanúgy játszhatott mint bárki más.

Végül 555 nap után, 2016. május 9-én Larkin túlesett a sikeres műtéten és immár valódi szívvel éli az életét. "Mikor megjelentek nálunk, a testvérek nagyon, nagyon betegek voltak" - árulta el Jonathan Haft, a beavatkozást végző sebész. "Szerettünk volna szívátültetést végezni rajtuk, de azt gondoltuk, hogy nincs elég időnk várni. Van valami egyedi a fiúkban, ami miatt más technológiák nem működtek volna. Ráadásul Stan nem kímélte a gépet, élte a mindennapjait pontosan úgy ahogy a többiek tennék."

Stan a műtét után és a felépülését követően megosztotta történetét a világgal és ezt szintén a neten köszönték meg a Frankel Cardiovascular Centre tudósai. "Ti vagytok a hőseink. A tény, hogy megosztottátok a történetet a nagyvilággal és így mi lehetőséget kaptunk rá, hogy másokat tanítsunk a módszerre óriási előrelépést jelent. Ez sok páciens életét mentheti meg. Sok orvos dolgát könnyítettétek meg. Hálásak vagyunk." Amerikában 5,7 millió ember él valamilyen gyógyíthatatlan szívpanasszal és számukra lehet jó választás a Syncardia.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?