Erasmus+ – németországi szakmai gyakorlaton

dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola

A dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola újabb sikeres Erasmus+ programban vett részt. A program keretében az iskola nyolc diákja 2023. január 9. és 20. között szakmai gyakorlaton vett részt Németországban Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Köln–Duisburg vonzáskörzetében.

Négy gazdasági informatika szakos diák, három műszaki és informatikai szolgáltatások – az elektrotechnikában és gépészetben szakos diák és egy kereskedelmi és információs szolgáltatások – nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok szakos diák utazott ki két kísérő tanárral. A program általános célja elősegíteni az emberek személyes és szakmai fejlődését az egész életen át tartó tanulás szemléletében, multikulturális kontextusban.

A diákok közül öten a mobilitás első hetében az esseni BFZ – Essen GmbH szakképző központban fejlesztették tudásukat és kamatoztatták az otthon tanultakat. Szakmai irányultságuknak megfelelő számos előadáson, szemináriumon, gyakorlati oktatáson vettek részt. Megismerkedtek egyebek mellett a központ online platformjával, angol nyelvű üzleti előadásokon és általános angol nyelvi órákon, informatikai tematikájú szakelőadásokon és gyakorlati órákon vettek részt. Az oktatás magas színvonalú, diákközpontú volt. A BFZ – Essen GmbH szakképző központban gyakorlatozó diákok is pozitív visszajelzéseket adtak az ott szerzett tapasztalataikról.

Három diák két hétig Hattingenben, a Karmod GmbH vállalatnál gyarapította ismereteit, ahol egyebek mellett konténerlakások összeállításában segédkeztek. Betekintést nyertek a cég főbb tevékenységeibe, mind elméleti, mind gyakorlati vonalon. A cég a moduláris építkezési szakág jelentős képviselője: készházakat, egészségügyi, közigazgatási és ipari épületeket terveznek, illetve kiviteleznek világszerte. A diákok szakmai tudása új tapasztalatokkal bővült, ami nyilván hasznosnak bizonyul terveik és céljaik elérésében. A Karmod GmbH cégben tevékenykedő három diák az ott töltött szakmai gyakorlatról szintén pozitív véleményt alkotott, a cég munkatársainak hozzáállása, profizmusa, a diákok iránt tanúsított figyelme pozitívan értékelendő.

ujszo

A program második hetében öt diák Essenben a Bestartikel GmbH vállalatnál vett részt gazdasági jellegű előadás-sorozaton, melynek végén csoportokat alkotva angol nyelven bemutatták saját üzleti tervüket.

A szakmai tapasztalatszerzés mellett a program résztvevői sok szép kulturális élménnyel gazdagodtak. Megtekintették Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legfőbb nevezetességeit és attrakcióit. Eljutottak például Kölnbe, Bonnba, Düsseldorfba és Duisburgba.

A szakmai továbbfejlődés, az idegen nyelvi környezetben való érvényesülés, a német és angol nyelv gyakorlásának lehetősége, más kultúrák megismerése hasznos és felejthetetlen élmény volt a diákok számára. Emellett motiváló erőként hat egyrészt a projektben résztvevőkre, másrészt a többi tanulóra, hogy érdemes és hasznos az Erasmus+ programokon való részvétel.

Vajda Angelika mérnök, iskolaigazgató

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?