Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának gyökeres reformját és alkotmánymódosítást kezdeményezett Joe Biden

Joe Biden

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának reformjára és ehhez kapcsolódó alkotmánymódosításra vonatkozó tervet mutatott be Joe Biden, amerikai elnök hétfőn.

Az elnök a Fehér Ház honlapján közzétett, majd hétfőn Texas államban egy nyilvános eseményen is ismertetett elképzelése szerint a Legfelsőbb Bíróság tagjainak mandátumát 18 évben maximalizálnák, valamint az elnök jogot kapna arra, hogy kétévente tagot nevezzen ki.

Emellett szigorú magatartási kódexet vezetnének be, amiben előírnák, hogy a bírák nyilvánosságra hozzák milyen, a hivatalukkal összefüggő ajándékokat kapnak, valamint ki kellene maradniuk azon ügyek tárgyalásából, amelyekben személyesen, vagy családtagjaikon keresztül érintettek.

Joe Biden az Egyesült Államok alkotmányának módosítását igénylő javaslattal is élt annak érdekében, hogy az elnökök büntetlenségét megállapító, júniusban hozott legfelsőbb bírósági döntést érvénytelenítsék. A Fehér Ház által bejelentett javaslatban úgy fogalmaztak: az alkotmánymódosítás világossá tenné, hogy az ország elnöke nem élvezhet mentességet a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elkövetett bűncselekményekért.

Az elnök által bejelentett terv megvalósulására szakértők kevés esélyt látnak az elnökválasztás előtt, különösen az alkotmánymódosítást illetően, ami a Kongresszus jelen összetétele mellett bizonyosan nem nyeri el a szükséges többséget.

Joe Biden tervét politikai elemzők az elnökválasztási kampány részeként értékelik, rámutatva, hogy Joe Biden az elmúlt hónapokban többször bírálta a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, amelyek nem egyeztek politikai elképzeléseivel. Tavaly az elnök éles kritikát fogalmazott meg, miután a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a diákhitelek elengedésére vonatkozó tervét, de kritikával illette az elnöki immunitásról szóló közelmúltbeli határozatot is.

Joe Biden javaslatai közül az elnöki immunitásra vonatkozó Donald Trumppal közvetlenül függ össze, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság júniusban a volt elnök által kezdeményezett ügyben foglalt állást úgy, hogy az Egyesült Államok elnökeit hivatali idejükben, hivatali tevékenységükkel összefüggésben hozott intézkedéseiért büntetőjogi felelősségre vonás nem terhelheti. A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor azt kimondta, hogy a jogi immunitás csak részleges lehet elnökökre vonatkozóan is, vagyis csak elnöki jogkörben hozott cselekedetre vonatkozhat.

Joe Biden a döntés kihirdetését követően élesen bírálta a határozatot, és úgy fogalmazott, hogy az elnök sem állhat a törvény felett.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának 9 tagjából jelenleg 6 bírót konzervatívként, 3-at liberálisként emlegetnek. A Legfelsőbb Bíróság egyben az alkotmánybíróság szerepét is betölti az amerikai jogrendszerben.

Donald Trump közleményben reagált Joe Biden elképzelésére, szerinte az Kamala Harris tervének része annak érdekében, hogy a Legfelsőbb Bíróságot „szélsőbaloldali, radikális bírákkal töltsék fel, akik a döntéseket politikai alapon és nem a törvényre alapozva hozzák, és, amennyiben elnökké választják, mentesítsék az alapos vizsgálat alól veszélyesen liberális politikáját”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?