A plug-in hybrid Toyota C-HR egyszerre vonzó és gazdaságos

toyota

A Toyota számára az eredeti Toyota C-HR egy úttörő jármű volt, amely kívül-belül szokatlan formáival és prémiumkategóriás minőségével sokak számára vonzóvá tette az eredetiség érzését. A 2017-es bevezetése óta közel 900 000 darabot adtak el belőle Európában. Az új Toyota C-HR elődje nyomdokaiban haladva még eredetibb és még kényelmesebb.

Kivételes formatervezés

Az ED2 formatervező központ szakemberei igazán nagy energiát fektettek az autó dinamikus megjelenésére. Az orr-rész a bZ4X-et idézi a motorháztető formájával. A futurisztikus jelleget a merész fényszórók is elmélyítik. Profilból az első alkalommal alkalmazott éles „gyémánt” díszlécek és a süllyesztett ajtókilincsek vonzzák a tekintetet. A kéttónusú karosszéria lenyűgöző hatást kelt. Nem csak a tetőről van szó. Valójában a teljes hátsó rész fekete, beleértve a fedelet és a lökhárítót is. Úgy tűnik, mintha a C-HR két, pontosan egymáshoz illeszkedő részből állna.

Feltűnő a megvilágított C-HR felirat, amely a hátsó lámpákat összekötő diódasáv része, vagy az érdekes formájú tetőspoiler, amely egyike a sok aerodinamikai hatékonysági jellemzőnek. Hasonlóan merész a belső tér, amelynek kialakításánál elsősorban a minőségre fektették a hangsúlyt. Ez nemcsak a formatervezésben, hanem a felhasznált anyagokban is tükröződik, amelyek közül sok az újrahasznosítás eredménye. A műszerfalat egy 12,3 colos digitális műszeregység uralja, amelynek közepén háromféle kijelző és egy ugyancsak nagyméretű médiarendszer található.
Az újdonságok közé tartozik a digitális kulcs, de a MyT alkalmazás is, amellyel a jármű funkciói, például a légkondicionáló is távvezérléssel irányítható. Az utastér hangulatát 64 színben világító hangulatvilágítással befolyásolhatják. De ez nem minden, hiszen a Toyota 24 változó színárnyalatot tartalmazó programmal érkezik, amely szinkronizálva van minden eltelt órával. Újdonság az asszisztensrendszerek sorában az automatikus parkolás vagy a nem kívánt erős gyorsulást megfékező asszisztens. A rendszer egyszerűen figyelmen kívül hagyja a nem kívánt gázadást olyan helyzetben, amikor ütközésre kerülhet sor. Például, ha a vezető összetéveszti a gáz- és a fékpedált.

 

Üzemanyag-hatékony plug-in hybrid

A Toyotától megszokott kifinomult hibrid hajtásláncok mellett a C-HR ezúttal konnektorról tölthető plug-in hybridként is érkezik, amely hálózati áramból tölthető, és közel 70 kilométert képes megtenni tisztán árammeghajtásra. Ha véletlenül lemerül az akkumulátor, nincs mitől tartani, az autó a belsőégésű motorral halad tovább. A C-HR plug-in hybrid meghajtása egy villanymotorból, egy lítium-ion akkumulátorcsomagból és egy kétliteres belsőégésű motorból áll. Ezek együttesen akár 223 lóerős (164 kW) maximális rendszerteljesítményt kínálnak. Az akkumulátor nulláról 100 százalékra mindössze 2,5 óra alatt tölthető fel.

A plug-in hybrid Toyota C-HR vezetésekor tisztán elektromos üzemmódban is működhet, amíg az akkumulátor le nem merül, vagy választhat olyan üzemmódot, amelyben az autó eldönti, hogy mikor használja az elektromos motort, és mikor a belső égésű motort. Egyes városokban már vannak olyan zéró emissziós zónák, ahol csak elektromos autóval lehet közlekedni. Ahhoz, hogy a Toyota C-HR plug-in hybridet ezekben is használhassa, az autóban van egy olyan üzemmód is, amely az akkumulátort egy előre beállított szinten tartja feltöltve, hogy ez elegendő legyen a zéró emissziós zónában való vezetéshez. Ha pedig megfeledkezett erről a beállításról, akkor menet közben is feltöltheti az elektromos akkumulátort a belsőégésű motor által termelt energiával.

A Toyotának sikerült úgy finomítani a plug-in hybrid technológiát, hogy a C-HR  abban az üzemmódban, amelyben az autó maga dönti el, mikor használja a belsőégésű motort, és mikor a villanymotort, kevesebb mint egy liter benzint fogyaszt száz kilométerenként.

Ez a különbség az olyan hibrid hajtástól, amelyben a belső égésű motor elektromos segítséget használ, például indításkor, gyorsításkor, előzéskor vagy kocsisorban való araszláskor, és az akkumulátor kizárólag menet közben töltődik. Ezzel is nagyon takarékosan lehet autózni, de nem lesz olyan alacsony a fogyasztása, mint egy plug-in hybridnek, és azt sem teszi lehetővé, hogy hosszú ideig tisztán elektromos üzemmódban autózzon, amikor egyáltalán nem költ benzinre.

 

(támogatott cikk)

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?