Gyimesi: nincs jövője az önálló etnikai érdekképviseletnek

gyim

Önálló indulás helyett a Smer vagy a Hlas listáján képzelné el a Magyar Szövetséget Gyimesi György, a politikus Pavel Kapusta volt SNS-közeli újságíró internetes vitaműsorában mondta el mindezt.

A Magyar Szövetség alelnökeként ténykedő Gyimesi többek között kijelentette, hogy a párt európai parlamenti választási kudarca a szlovákiai magyar etnikai politizálás végének tekinthető. A politikus szerint az előző harminc évhez képest át fog alakulni az etnikai érdekképviselet, ugyanis egy magyar pártnak nincs esélye önállóan a parlamentbe jutásra, miközben a magyar választók sem a szlovák pártokra, sem pedig a „semmit sem mondó”, „színtelen-szagtalan” Magyar Szövetségre nem szavaznak, ezért ideológiai alapon választanak.

Gyimesi szerint a Magyar Szövetség nem azt mondja a magyar választóknak, amit hallani szeretnének, ugyanis a magyar parlamenti képviselet hiánya önmagában nem elég a mozgósításukra. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a párt tavaly ősszel 16 ezer szavazattal többet szerez, a Smer, Hlas, SNS és a Magyar Szövetség koalíciójának alkotmányos többsége lenne.

A Magyar Szövetség alelnöke a beszélgetésben kijelentette, már nem látja saját politikai jövőjét a pártban, de még nem tervezi a ténykedése végét a szlovákiai politikában. Előrejelezte, hogy a szeptemberi tisztújításon belső harc várható a magyar párt liberális és konzervatív szárnya között.

Gyimesi szerint a konzervatívok győzelme esetén a párt támogatottsága három és fél százalék környékén stabilizálódhat, a párt magát pedig valamelyik nemzeti szuverenitásra építő szlovák pártnak kínálhatja fel, mint a Smer vagy a Hlas. Az együttműködés eredményeképp pedig közös listán, vagy koalícióban indulhatnának a következő parlamenti választáson. Gyimesi szerint egyetlen szlovák párt sem mehet el amellett, hogy egy párt a választók három százalékát kínálja neki – ezzel a módszerrel pedig a magyarok parlamenti képviseletre tehetnek szert.

A politikus saját nézeteivel kapcsoaltban kijelentette, hogy hasonlóan látja a világot, mint a koalíciós pártok és saját politikai jövőjét is ezen a téren képzeli el. Azt nem pontosította, hogy a Smerrel vagy a Hlas-szal szeretne együttműködni, kíváncsi arra, hogy a Hlas milyen irányba fordul Peter Pellegrini távozása után – a szociális dimenzió mellett inkább konzervatívabb vagy liberálisabb irányba. A beszélgetés során Gyimesi azt is elmondta, hogy 95 százalékra azonosul az SNS európai parlamenti választási programjával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?