Ezzel a trükkel jobb lesz a levegő az autóban

33

Ez az egyszerű, de hatékony funkció segít fenntartani az ideális levegőminőséget és hőmérsékletet a járművében. Akár egy forró napon próbál hűsíteni, akár nagy forgalomban próbálja elkerülni a környezetszennyezést, a keringtetés bekapcsolásának megértése sokat számíthat.

A jármű HVAC-rendszerének (fűtés, szellőzés és légkondicionálás) keringtetési funkciója kulcsszerepet játszik az utastér kényelmes környezetének fenntartásában. Azáltal, hogy tisztán tartja az utastér levegőjét és szabályozza annak hőmérsékletét, javítja a vezetési élményt. Ezt a gombot, amely általában a légkondicionáló kapcsolója mellett található, egy autó ikon szimbolizálja, benne egy ívelt nyíllal.

Aktiválásakor a keringtetés funkció arra utasítja autóját, hogy ne kívülről szívja be a levegőt, hanem használja újra a meglévő utastéri levegőt. Ezzel szemben a funkció kikapcsolása lehetővé teszi, hogy a jármű friss levegőt szívjon be kívülről. Mindkét beállítás módosítja azt a módot, ahogyan a jármű melegíti vagy hűti a levegőt, a motor vagy a légkondicionáló rendszer maradék hőjét használva.

Meleg időben: a rendkívül meleg napokon a keringtetés beállítás használatával a jármű nem szívja be a forró külső levegőt, amelyet a légkondicionáló rendszernek intenzívebben kellene hűtenie. Ez nem csak segít fenntartani az utastér kellemesebb hőmérsékletét, hanem növeli a légkondicionáló rendszer hatékonyságát is.

Van azonban egy kivétel: ha járműve a napon állt, és a belső tér olyan, mint egy kemence, akkor a keringtetés kikapcsolt állapotában induljon el. Nyissa ki az ablakokat, és hagyja, hogy az autó kiszellőztesse a forró levegőt. Amikor a belső levegő lehűl, csukja be az ablakokat, és kapcsolja be a keringtetést, hogy a hűvösebb levegő bent maradjon.

Szennyezett környezetben: Ha füstös, szmogos vagy túlzottan poros területeken halad át, az utastér levegőjének visszavezetése megvédheti Önt ezektől a szennyező anyagoktól. Ez a beállítás biztosítja, hogy a levegő áthaladjon az utastér szűrőjén, tisztán és állandó hőmérsékleten tartva azt. Ha ilyen körülmények között kikapcsolja a keringtetést, járműve piszkos levegőt szív be, ami gyorsabban eltömíti az utastéri légszűrőt, és csökkenti annak hatékonyságát.

Forgalmi helyzetek: A keringtetés általában akkor kapcsol be, ha dugóban áll, függetlenül az időjárástól. Ez az eljárás megakadályozza, hogy más járművek kipufogógázai bejussanak az utastérbe, így a jármű levegője tisztább marad.

A levegőminőség stagnálásának megelőzése: a keringtető funkció tartós használata fülledt fülkéhez vagy akár penészesedéshez is vezethet a HVAC-alkatrészekben. Ennek megelőzése érdekében végezzen "légcserét" olyan gyakran, amilyen gyakran csak szükséges, különösen hosszú vezetések alkalmával. Egyszerűen tekerje le egy pillanatra az ablakokat, hogy friss levegő jusson a vezetőfülkébe. Az is jó szokás, hogy néhány perccel az úti cél elérése előtt kikapcsolja a keringtetést.

A hidegebb hónapokban: Általában a friss levegő áramlásának biztosítása érdekében hidegebb időben érdemes kikapcsolva hagyni a keringtetést. Az ablakok leolvasztásakor azonban a recirkuláció előnyös, mert a száraz külső levegőt használja fel az üveg hatékony tisztítására.

(autobild-pluka)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?