A kormány az oltástól is elvette a kedvünk

oltas
Pozsony |

A koronavírus-járvány próbára tette a szlovákiai intézményrendszerbe vetett bizalmat. A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) közre-működésével készült felmérés szerint csupán a lakosok 17,2%-a bízik meg a kormány-ban. A szakértők szerint ez nagy akadályt jelenthet a szükséges oltottsági szint elérésénél.

A járvány kitörésének kezdetén még viszonylag sokan bíztak az egyes állami intézményekben, ami nem is annyira meglepő, hiszen válság idején az emberek hajlamosak a hatalomtól várni a megoldást. Tavaly áprilisban a lakosok többsége (56,2%-a) úgy érezte, az ország irányítása jó kezekben van. Az első hullám jóval enyhébb lefolyású volt, feltehetően ezért is tudta többé-kevésbé megőrizni népszerűségét a kormány a nyár végéig. Ősszel azonban a járványügyi helyzet romlani kezdett, ami negatív hatással volt a közvéleményre is. A „Hogy vagy, Szlovákia?” felméréssorozat májusi eredményei azt mutatják, Eduard Heger (OĽaNO) kinevezését követően némileg emelkedett ugyan a kormány iránti bizalom, de a megkérdezettek közel háromnegyede kiábrándult a jelenlegi kabinetből. Az egészségügy és a tudományos intézmények támogatottsága viszont a járvány idején enyhén nőtt. A válaszadók fele úgy nyilatkozott, bizalmat érez az orvosok iránt. A tudományos intézetek csoportja hasonló támogatásnak örvend (47,8%).

Oltási hajlandóság

A felmérés elemzői rámutattak, az oltási hajlandóság szorosan összefügg a kormányba, államfőbe és egyéb intézményekbe vetett bizalommal. Azok, akik szerint a kormány elfogadhatóan kezeli a koronavírus-járványt, nagyobb arányban hajlandók igényelni az oltást. Ellenkező trend figyelhető meg azonban a kormányellenesek körében – a megkérdezettek kétharmada nem oltatná be magát, vagy egyelőre habozik az oltással kapcsolatban. „Már a korábbi felmérésekből is kiderült, hogy azok a válaszadók, akik nem bíznak a kormányban, kevésbé hajlandók betartani a járványellenes óvintézkedéseket. Hasonló a helyzet az oltási hajlandósággal is, amelyre hatással van a tudósokba és az orvosokba vetett bizalom is” – magyarázta Robert Klobucký, az SAV Szociológiai Intézetének a munkatársa.

Az orvosok szerepe

A felmérésből az is kiderült, a koronavírus elleni oltással kapcsolatos információkért leggyakrabban a kezelőorvosukhoz fordulnak az emberek. A válaszadók 51,7%-a azt mondta, az orvost tartja a legmegbízhatóbb forrásnak a vakcinát illetően, és ez egyaránt igaz azokra is, akik egyelőre nem döntötték el, beoltatják-e magukat. Az oltásellenesek kevesebb mint 24%-a tartja jó ötletnek az orvosi szakvélemény kikérését a védőoltással kapcsolatban.

A szlovákiai tudósok bírják az emberek bizalmát – a válaszadók 43,5%-a szerint a tudósok által kiadott tájékoztatás megbízható. Az interneten olvasható hírekről már jóval kevesebben vélekednek így (11,7%), de a szlovák kormány tájékoztatását sem tartják nagyon bizalomkeltőnek – csupán a válaszadók 14,7%-a mondta azt, hogy megbízható forrásnak tartja a kormányt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?