Hamarosan újabb kétezer nővér hiányozhat a szlovák egészségügyből

nővérek
Pozsony |

A közeljövőben 2381 nővér mehet nyugdíjba, ami a jelenlegi munkaerőhiány mellett súlyos következményekkel járhat – figyelmeztetett Lukáš Kober, a szlovák nővérkamara (SKSaPA) irodavezetője.

Kober szerint az egészségügyi dolgozók elöregedése már régóta megoldatlan probléma az országban, amivel most már komolyan el kell kezdeni foglalkozni. A nővérkamara irodavezetője úgy véli, jelenleg arra kellene koncentrálni, hogy a nyugdíjkorhatár közelében lévő nővéreket valamilyen módon az egészségügyi rendszerben tartsák.

A távozás kockázatát erősíti a járványhelyzet, a megfertőződés veszélye, valamint a hatalmas leterheltség, amit a koronavírus miatt az utóbbi időben át kellett élniük.

Kober hozzátette: az elmúlt hónapban 138 nővért kellett eltávolítani a nyilvántartásból, további 91 nővér pedig kérvényezte a regisztrációjának ideiglenes felfüggesztését, mivel jelenleg nem dolgozik a szlovák egészségügyben. Ezzel szemben mindössze 29 új nővért és 2 szülészasszisztenset jegyeztek be.

Kapcsolódó cikkünk

Ez az aránytalanság egyébként már régóta jellemző. Az előző évben például 911 nővérnek szűnt meg a regisztrációja, 973 nővér ideiglenesen felhagyott a munkájával, és csak 389 új abszolvenst vettek nyilvántartásba. Szlovákiában ráadásul több mint 1500 nővér már 60 év felett van.

„A járvány előtti időszakban éppen ez a korcsoport gondolkozott rajta, hogy elhalasztja a nyugdíjba vonulását. Manapság viszont ez már nem érvényes. A 65 év felettiek között pedig további 881 nővért tartunk számon, akik szó szerint egyik napról a másikra nyugdíjba mehetnek. 2381 nővér kiesését a rendszer nem bírná ki”

– közölte a kamara munkatársa, hozzátéve, hogy a politikai vezetésnek arra is megoldást kellene találnia, hogyan csábítsa haza a külföldön dolgozó szlovákiai nővéreket.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?