Közélet

Aggasztó a nővérhiány

A koronavírus-járvány miatt óriási nyomás nehezedik a szlovákiai kórházakra. Aggodalomra adnak okot a nővérkamara legfrissebb adatai: több mint tízezer nővér hiányzik a hazai egészségügyből, szintén riasztó az orvoshiány. Az egészségügyi minisztérium a rezidensprogrammal igyekszik javítani a helyzeten.
Nagy Roland

2020. december 14. 11:00

nővér illusztráció
- TASR-felvétel

Lukáš Kober, a szlovák nővérkamara (SKSaPA) irodavezetője lapunkhoz eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy jelenleg 32 ezer nővér dolgozik Szlovákiában. Ezzel a számmal jócskán elmaradunk a fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező országoktól: míg az uniós átlag alapján 1000 betegre 8,4 nővér jut, addig nálunk ez az arány 5,7. Kober számításai szerint legalább 12 ezer nővérre lenne szükségünk ahhoz, hogy megközelíthessük az EU-s átlagot.

A nővérkamara azonban arra figyelmeztet, hogy az ápolók szakmája már korábban sem tartozott a vonzó hivatások köze, a koronavírusjárvány pedig csak rontott a helyzeten. Az első hullám idején a nővérek nem kapták meg a szükséges információkat, és gyakran a védőfelszerelést sem, most pedig hatalmas fizikai és pszichikai nyomás alatt kell dolgozniuk, ami nagyban csökkenti a szervezetük védekezőképességét. Márpedig az erős immunrendszerre most van a legnagyobb szükségük, hiszen éppen ők azok, akik a legtöbb időt töltik a betegek mellett.

Kober úgy véli, hogy a nővérhiány a közeljövőben még inkább növekedni fog. Ezt egy friss példával is igazolja: május 1. és szeptember 30. között 288 nővér ment nyugdíjba, további 348 pedig felfüggesztette a tevékenységét (legtöbben a szülési szabadság miatt). Ehhez képest mindössze 280 új nővért és 19 új szülészeti asszisztenst regisztráltak a rendszerben. „Mindebből következik, hogy több nővér hagyja ott a szakmát, mint ahány új érkezik. Ez az aránytalanság már most is negatív hatással van a kórházak működésére és az egészségügyi ellátás minőségére“ - jelentette ki a kamara irodavezetője.

Hogyan nyilvánul meg az említett negatív hatás? Kober egy friss tanulmányra hivatkozva állítja, hogy azokon a sebészeti osztályokon, ahol egy nővérnek legfeljebb 6 beteggel kell foglalkoznia, 30 százalékkal kevesebb beteg hal meg, mint azokban a kórházakban, ahol a sebészeti osztályon 1 nővérre 8 beteg jut.

Munkaerőhiány számokban

  • A nővérkamara adatai alapján 32 ezer ápoló dolgozik a szlovák egészségügyben.
  • Hogy megközelíthessük az uniós átlagot, még legalább 12 ezer nővérre lenne szükség.
  • Az általános orvosok hiánya szintén aggasztó: nálunk 100 ezer főre 43 orvos jut, az EU-s átlag ehhez képest 84 orvos, vagyis csaknem a duplája.
  • Az általános orvosok átlagéletkora jelenleg 54 év. Ezt a mutatót tavaly sikerült 1 évvel csökkenteni, amit az egészségügyi minisztérium a rezidensprogram számlájára ír. A gyermekorvosok átlagéletkora 62 év.
  • A rezidensprogram iránt főként az orvosok érdeklődnek. Idén 145 egészségügyi dolgozó jelentkezett, közülük mindössze 6 volt nővér.

A nyugtalanító nővérhiány mellett fenyegető az orvoshiány is. A tárcának csak részeredmények elérésére telik az erejéből, a 2014-ben meghirdetett rezidensprogram is csupán mérsékelt sikert hozott.

A nővérkamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus nagyban megnehezíti az utánpótlás felkészítését. Az egyetemeknek már hetekkel ezelőtt át kellett állniuk a távoktatásra, a nővérképző szakok hallgatóinak így otthon kellene elsajátítaniuk azokat az ismereteket, amiket normális körülmények között a kórházakban tanulnak meg. Emiatt a diákok nagy része fél, hogy hiányozni fog a gyakorlati tapasztalat, ami a jövőbeli alkalmazásukhoz szükséges. Kivételt csak a végzős diákok kaptak, akik aktívan besegíthetnek az egészségügyi intézményekben, ők azonban gyakran a védőfelszerelés hiányára, valamint a frusztrált személyzetre panaszkodnak. A kórházak - melyekben egyébként munkaerőhiányra panaszkodnak - mégsem hajlandók felvenni a végzősöket, és fizetni nekik a munkájukért.

Iveta Lazarová, a szervezet elnöke hangsúlyozta, a szlovák egészségügynek sürgősen szüksége van az ápolókra, hogy legalább remény lehessen a katasztrofális állapot helyrehozására. „Mindent meg kell tennünk azért, hogy minél jobb feltételek mellett tanulhassak és léphessenek be a szakmába“ - tette hozzá a kamara vezetője.

Az orvoshiány is aggasztó

A nővérkamarával szinte egy időben tette közzé az orvoshiánnyal kapcsolatos elemzését az Állami Számvevőszék (NKÚ). A külső ellenőrzéseket végző intézmény ezzel akarta felhívni a kormány és a parlament figyelmét, hogy a közeljövőben veszélybe kerülhet a járóbetegellátás hiánytalan működése. Az NKÚ adatai szerint az általános orvosok számában szintén igencsak elmaradunk a fejlett országoktól: 2019-ben az uniós átlag alapján 100 ezer főre 84 általános orvos jutott, ehhez képest Szlovákiában az említett arány 43, vagyis majdnem a fele. Ezzel szorosan összefüggő adat, hogy a körzeti orvosok rendelőinek száma az utóbbi tíz évben 2200-ról 2000 alá csökkent. A másik problémát az általános orvosok átlagéletkora jelenti, ami nálunk jelenleg 54 év. A gyermekorvosok esetében az átlagéletkor még aggasztóbb (62 év), ráadásul 20 százalékuk már túl van 70. életévén, vagyis a közeljövőben valószínűleg nyugdíjba vonul.

Túlterhelt kórházak

Az orvos- és nővérhiány negatív hatása még inkább megmutatkozik a koronavírus-járvány idején. A második hullám jóval durvábban sújtja Szlovákiát, mint az első, aminek eredményeként rekordszámú beteget kell a kórházakban kezelni. A szombati adatok alapján 2147 személyt tartanak bent, közülük 1955nél már igazolták a fertőzést. A helyzetet tovább súlyosbítja az a tény, hogy nagyon sok egészségügyi dolgozó van karanténban.

Rezidensprogram

A munkaerőhiány egy olyan probléma, ami már évek óta jelen van az egészségügyben, és csakis rendszerszintűen lehet megoldani. Ezzel pontosan tisztában van az egészségügyi minisztérium is, amely ilyen rendszerszintű megoldásnak szánta a rezidensprogram létrehozását 2014-ben. A tárca lapunknak küldött levelében ismertette az ezzel kapcsolatos legújabb számokat, melyek alapján úgy tűnik, hogy a program valóban hozott némi javulást. A legszembetűnőbb változás, hogy az utóbbi évekhez képest sikerült némi fiatalítást véghezvinni. „A programnak köszönhetően 2019-re körülbelül egy évvel csökkent az általános orvosok átlagéletkora“ - nyilatkozta Monika Jankechová, a minisztérium oktatási részlegéért felelős ügyvezető igazgató. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint 2017-ben és 2018-ban még 55 év volt a körzeti orvosok átlagéletkora, 2019-re viszont 54-re csökkent. Jankechová továbbá hozzátette, hogy a program eredményeként a gyermekorvosok számának csökkenését is sikerült leállítani.

Részeredmények

A rezidensprogramról azonban azt is el kell mondani, hogy főleg az orvoshiány esetében jelent némi megoldást, a nővérhiányban már kevésbé. A minisztérium közölte, hogy 2020-ban összesen 145 új egészségügyi dolgozó jelentkezett a programba, közülük 44 általános orvosnak, 35 gyermekorvosnak, 60 valamilyen szakorvosnak, és mindössze 6-an választották az ápolói programot. Az utóbbi évekről is elmondható a tendencia, hogy az orvosi szak iránt érdeklődök többen jelentkeztek, mint a nővérképző szakok hallgatói. Felkerestük Zuzana Eliášovát, a minisztérium szóvivőjét, akitől azt kérdeztük, milyen más módszerekkel szeretné megoldani a tárca az ápolók hiányát, hiszen a rezidensprogram láthatóan ezen nem segít. A szóvivő elismerte, hogy ezt a problémát csak további rendszerszintű változtatásokkal lehet megoldani, éppen ezért a kormányprogramban meghatározták azokat a lépéseket, amelyekkel enyhíteni lehetne a nővérhiányt. „Dolgozunk a bérezés változtatásán is, a tárca prioritásai közé tartoznak az egészségügyi hiányszakmák, melyek közül éppen a nővéri hivatás az egyik. A megfelelő fizetés lehetne az egyik motivációs és stabilizációs tényező. Ezen kívül az EU helyreállítási alapjából tervezzük finanszírozni a nővérek munkakörülményeinek javítását“ -mondta lapunknak Eliášová, hozzátéve, hogy a nővérek vezetői képességeit is folyamatosan fejleszteni szeretnék, hogy még inkább összefogják az ápolói csapatokat, és ösztönző példát mutathassanak.

Mégsem olyan hatékony?

Az Állami Számvevőszék a korábban említett elemzésében vizsgálta a rezidensprogram hatékonyságát is. Az intézmény ugyan elismeri, hogy az általános orvosokat és a gyermekorvosokat érintő negatív trendek lassításában valóban fontos szerepet vállalt a rezidensprogram, ám arra a megállapításra jutottak, hogy ez nem elégséges megoldás. Éppen ezért negatívan értékelik a minisztériumnak azt a lépését, hogy tavaly kibővítették a programot további szakirányokkal. A rezidensprogram eddig 22 millió euróba került, és összesen 435 jelentkezőt számlált az utóbbi 6 évben. Az említett aggályok miatt az NKÚ jövőre egy részletesebb ellenőrzést is tervez.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
választás 2020 illusztráció

A kormánypártok lerövidítenék a választások előtti moratóriumot

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

parlament tüntetés
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.