A Smer népszavazást indítványoz az előrehozott választásokról

Robert Fico

Az ellenzéki Smer indítványozza egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását, melynek célja egy népszavazás kihirdetését lehetővé tevő határozat elfogadása. Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Robert Fico pártelnök.

A népszavazás keretében arra kérdeznének rá, hogy az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy a parlament egy alkotmánytörvény elfogadása által lerövidítse a választási ciklust, és 2021. június 30-ig előrehozott választásokra kerüljön sor.

„A mai napon 30 parlamenti képviselő nevében indítványozzuk egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását, melynek egyetlen pontja lesz: a népszavazás kihirdetését lehetővé tevő határozatról szóló javaslat” – jelentette be Fico, hozzátéve: az indítványt a Smer képviselőin kívül Ján Podmanický, Štefan Kuffa, Filip Kuffa és Tomáš Taraba független képviselők is aláírták.

A pártelnök megjegyezte, hogy egy referendumot két módon lehet indítványozni: vagy petícióval, melyet legalább 350 000 állampolgár aláír, vagy parlamenti határozattal.

Ha a rendkívüli ülést blokkolni fogják és kudarcba fullad, Fico minden olyan párttal tárgyalni akar, amely kész lenne aláírásokat gyűjteni. Hozzáfűzte: ebben a témában nem jelent számára problémát a Peter Pellegrinivel (független) való együttműködés sem. Nem zárta ki, hogy a petíciós akció keretében más kérdésekkel is foglalkozni fognak.

A parlamenten kívüli Hlas múlt héten internetes ankétot indított az előrehozott választásokkal összefüggésben. Korábban a parlamenten kívüli SNS is jelezte, hogy aláírásgyűjtésbe kezd egy népszavazás indítványozása érdekében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?