Legfontosabb tudnivalók – ügyintézés lépésről lépésre

biztosítási ügynök

Teljesen mindegy, hogy a fizetésképtelenné vált személy kinek – az államnak, az önkormányzatnak, nem banki hitelintézetnek vagy banknak – tartozik, vagy hogy milyen a társadalmi pozíciója.

Magáncsődöt jelenthet bármilyen magánszemély, lehet az munkanélküli, rokkant, egészségkárosodott, nyugdíjas vagy vállalkozó. Az alábbiakban összefoglaltuk az ügyintézéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

1. Mindenképpen jogi képviselőt kell szerezni – a magáncsődeljárást kezdeményező javaslatot az eladósodott személy nem nyújthatja be egyedül, mindenképpen jogi képviselőre van szüksége, hacsak saját maga nem rendelkezik másodfokú jogi végzettséggel. Az első lépésben meg kell bíznunk egy ügyvédet vagy fel kell keresni a Jogsegélyközpontot (www.centrumpravnejpomoci. sk), ahol eldöntik, hogy vállalják-e a képviseletet, vagy kijelölnek egy ügyvédet.

2. A jogi képviselő segítségével ki kell tölteni a szükséges formanyomtatványokat, be kell szerezni a szükséges iratokat, igazolásokat – jól elő kell készíteni a magáncsődöt indítványozó beadványt. Szükség van például egy listára a teljes vagyonunkról, beleértve az utóbbi 3 évben birtokolt nagyobb értékű vagyontárgyakról, valamint egy listára a hozzánk legközelebb álló személyekről. Szükség van önéletrajzra, nyilatkozatra a fizetésképtelenségről és egy 30 napnál nem régebbi igazolásra az ellenünk folytatott végrehajtási eljárásról. Akkor minősül valaki fizetésképtelennek, ha legalább az egyik kötelezettségének már 180 napja nem tett eleget. Ezen kívül az adósnak bizonyítania kell a tisztességes szándékot és az őszinte hajlandóságot, hogy meg akarja oldani a problémáját. Együtt kell működnie, igazolnia kell, hogy próbál(t) elhelyezkedni, pénzre szert tenni.

3. A bíróságon be kell nyújtani a magáncsődeljárást kezdeményező vagy a fizetési naptár jóváhagyását kérő javaslatot. Az eladósodott személynek már nem kell legkevesebb 1659,70 euró értékű vagyonnal rendelkeznie, viszont feltétel, hogy több mint 1 éve végrehajtási vagy hasonló más eljárás folyik ellene (például elárverezik a lakását).

4. Csődbiztost jelölnek ki, akinek ki kell fizetni 500 eurót. A szociális eseteknek a Jogsegélyközpont e célból adhat kölcsönt.

5. Ha a javaslat rendben van, a bíróság legkésőbb a beadvány kézhezvételétől számított 15 napon belül elrendeli a magáncsődeljárást, illetve védelmet biztosít a hitelezőkkel szemben. Gyakorlatilag már ez a bírósági határozat megszabadítja az adóst az összes adósságától.

6. Csődeljárás esetén az adós átadja a vagyonát értékesítés céljából, ebből kielégítik a hitelezőket. Ha van lakása, háza, azt csak akkor adják el, ha az értéke meghaladja a 10 ezer eurót. Ilyenkor 10 ezret elhelyeznek egy számlán, amelyből az adós meríthet, a többit a hitelezőknek adják. Törlesztési naptár esetén nem kell pénzzé tenni az adós teljes vagyonát, hanem a vagyont meg lehet tartani. Érvényes azonban, hogy a hitelezők követeléseinek legalább a 30%-át ki kell elégíteni, és ennek az adósságrendezésnek legalább 10%-kal magasabbnak kell lennie, mint a csődeljárás elrendelése esetén. A törlesztési naptárat 5 évre szokták összeállítani. A havi törlesztőrészletek felső határa nem lépheti túl a legalapvetőbb megélhetési és lakásfenntartási költségekkel és a kedvezményezett hitelezőkkel szembeni törlesztőrészletekkel csökkentett havi bevételt.

Érdekes

Kedvezményezett hitelezők

Vannak bizonyos tartozások, amelyektől a magáncsőd intézménye sem szabadíthat meg. A kedvezményezett hitelezőkkel szembeni adósságot mindenképpen törleszteni kell. A magáncsődre vonatkozó bírósági határozat a következő tartozásokra nem vonatkozhat:

  • olyan másik természetes személy követelése, akit írásban nem tájékoztattak a magáncsődeljárásról
  • a Jogsegélyközponttal szembeni tartozás, ha a központ jogsegélyt nyújtott az adósságrendezéssel kapcsolatban
  • biztosított követelés, ha azt zálogba helyezett értékkel fedezik
  • valakinek az egészségével vagy szándékos cselekmény következtében okozott kárral összefüggő tartozás
  • tartásdíj
  • az adóssal szembeni munkajogi követelések
  • a Btk. szerint kiszabott pénzbírság
  • nem pénzbeli tartozás.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?