Nőtt a magáncsődöt jelentők száma

magancsod k

Koronavírus-járvány, ukrajnai háború, magas infláció – az utóbbi években a családoknak számos gazdasági nehézséggel kellett szembenézniük, és sajnos vannak, akik nem képesek megbirkózni a rossz anyagi helyzettel. Aki kilátástalannak tűnő helyzetbe kerül, annak a magáncsőd intézménye jelentheti a megoldást.

Pár évvel ezelőtt rendszeresen arról szóltak a hírek, hogy csökkennek a kölcsönök kamatlábai, amelyek újabb és újabb történelmi mélyponton voltak, ami azt eredményezte, hogy a lakosok óriási mértékben érdeklődtek a hitelek iránt, az ország pedig az egyik leginkább eladósodott uniós tagállammá vált. Aztán jött a koronavírus-járvány, aminek komoly gazdasági következményei voltak: sokan elveszítették az állásukat, többen jövedelem nélkül maradtak, másoknak jelentősen csökkent a bevételük – és sokan kerültek szorult anyagi helyzetbe. A világjárvány után pedig az ukrán–orosz háború gazdasági következményeivel és a magas inflációval kell(ett) megbirkózni. Számos család a bevételei többségét ételre és lakhatásra költi, így vannak, akik képtelenek törleszteni a korábban felvett kölcsönöket, és adósságcsapdába kerülnek.

37,5%-kal több csőd

A Slovak Credit Bureau Kft. (CRIF) elemzése szerint idén januárban 616-an jelentettek magáncsődöt. Az előző évek adataival összevetve ez 37,5%-os évközi emelkedést jelent. „Rendszerint férfiak kezdeményezik a csődeljárást – januárban az arányuk meghaladta a 73 százalékot. Jellemzően a negyven év körüliek szánják el magukat erre a lépésre” – részletezte Jana Marková, a CRIF elemzője. Hozzátette: Szlovákiában 2006 óta lehet magáncsődöt jelenteni, és azóta nagyjából 78 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Megoldási lehetőségek

A súlyosan eladósodott személy kétféleképpen próbálhat megszabadulni a tartozásaitól: a bíróságon magáncsődeljárást kezdeményezhet saját magával

szemben, vagy törlesztési naptárat kérhet. Az előző hónapban 613 csődeljárást indítottak, és mindössze 3 adós választott törlesztési naptárat. A magáncsődök 91%-a vonatkozott magánszemélyekre, s mindössze 9% vállalkozókra. 853 esetben a bíróságok leállították a régebbtől zajló csődeljárást – 91 esetben sikerült végleg rendezni az adósságokat, 762 esetben pedig azért kellett beszüntetni, mert az adósoknak nem volt semmilyen vagyonuk, amiből törleszthetnének, vagyis a hitelezőik nem kaptak és minden bizonnyal már nem is kapnak egy centet sem.

Bírósági határozat

A csődeljárás lefolytatását csak olyan személy indítványozhatja, aki ellen már több mint 1 éve folyik végrehajtási eljárás, egyébként csak a törlesztési naptár jöhet szóba. A magáncsőd alkalmazását kezdeményező beadvány kézhez vételétől számított 15 napon belül a bíróság határozatban rendeli el a magáncsődeljárás lefolytatását vagy a fizetési naptár alkalmazását, és már ebben a határozatban megszabadítja az adós személyt azoktól a tartozásoktól, amelyeket sem végrehajtási eljárással, sem törlesztési naptár segítségével nem lehet behajtani. Gyakorlatilag már ez a 15 napon belül kiadott határozat felmentést jelent az adósságok alól. Csődeljárás esetén az adós átadja a vagyonát értékesítés céljából, és ebből kielégítik a hitelezőket. Törlesztési naptár esetében az adós megtarthatja vagyona egy részét, de időben fizetnie kell a bíróság által meghatározott törlesztőrészleteket.

Csalás és rossz szándék?

Magáncsődöt 10 évente egyszer lehet jelenteni. Aki kikerül az adósságcsapdából, attól elvárják, hogy ezentúl észszerűen fog gazdálkodni, és ha 6 éven belül nagyobb összeghez jut, legalább a felét fel kell ajánlania a régi hitelezőknek. Ellenkező esetben felmerülhet a csalás vagy a rossz szándék gyanúja, és végső soron az egész adósságtörlést semmissé nyilváníthatják. Az információ arról, hogy valaki magáncsődön esett át, örökre bekerül a kereskedelmi közlönybe, a hitelezők itt ellenőrizhetik, hogy a hozzájuk forduló ügyfél jelentett-e már magáncsődöt.

Kedvezményezett hitelezők

Vannak bizonyos tartozások, amelyektől a magáncsőd intézménye sem szabadíthat meg. A kedvezményezett hitelezőkkel szembeni adósságot mindenképpen törleszteni kell. A magáncsődre vonatkozó bírósági határozat a következő tartozásokra nem vonatkozhat:

  • olyan másik személy követelése, akit írásban nem tájékoztattak a magáncsődeljárásról;
  • a Jogsegélyközponttal szembeni tartozás, ha a központ jogsegélyt nyújtott az adósságrendezéssel kapcsolatban;
  • biztosított követelés, ha azt zálogba helyezett értékkel fedezik;
  • valakinek az egészségével vagy szándékos cselekmény következtében okozott kárral összefüggő tartozás;
  • tartásdíj;
  • az adóssal szembeni munkajogi követelések;
  • a btk. szerint kiszabott pénzbírság;
  • nem pénzbeli tartozás.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?