Hivatalos ügyintézés szülés után

szules ugyintezes

Egy gyermek megszületését nemcsak az örömteli várakozás és az utána felszabaduló érzések kísérik, amelyeket a szülők átélnek, hanem bizonyos kötelességek is, melyekben nem is olyan egyszerű eligazodni. Főleg az elsőszülők hajlamosak eltévedni a szülés utáni bürokrácia útvesztőjében.

Amikor egy gyermek megszületik, nem sokkal a szülés után több adminisztratív műveletet kell elvégezni. Ahhoz, hogy a szülők intézkedni tudjanak, a babának először is születési anyakönyvi kivonatra van szüksége, be kell őt jelenteni az egészségügyi biztosítóba, és aki igényt tart az állami támogatásokra, annak viszonylag rövid időn belül több nyomtatványt is ki kell töltenie.

Anyakönyvi hivatal

A születési anyakönyvi kivonatot a születés helye szerint illetékes anyakönyvi hivatal állít ki a gyermek megszületése után, és a legfontosabb adatokat tartalmazza: a születés dátumát és helyét, a személyi számot, a gyermek pontos nevét, a szülőkre vonatkozó adatokat. Intézni úgy kell, hogy a gyermek megszületéséről szóló jelentéssel (ezt a szülészeten adják) és az édesanya személyazonossági igazolványával el kell menni abba az anyakönyvi hivatalba, amelyik körzetébe a kórház vagy az a hely tartozik, ahol szült. Az csak véletlen egybeesés, ha megegyezik az anya lakhelye szerinti anyakönyvi hivatallal. Sok kórház segít az ügyintézésben: az anyakönyvvezető személyesen megy az egészségügyi intézménybe, segít kitölteni a szükséges nyomtatványokat, és a dokumentum pár nap múlva a hivatalban átvehető. Az anyakönyvvezetőtől igazolást kell kérni a gyermek megszületéséről is, amire a születési támogatás intézésekor lesz szükség. A születési anyakönyvi kivonatról érdemes azonnal több fénymásolatot készíteni, a további ügyintézés során mindenhol kérik: postázni kell a Szociális Biztosítóba, hogy ne állítsák le az anyasági támogatás folyósítását; el kell juttatni az édesanya munkahelyére; a szociális ügyi hivatalban is legalább 3 példányra lesz szükség.

Az apa is intézkedhet

Ha a gyermek érvényes házasságban születik, a születési anyakönyvi kivonatot az apa is átveheti. Fel kell mutatnia a házasságlevelet és mindkét szülő személyi igazolványát. Ha a szülők elváltak, szükség van a jogerős válóperes határozatra. Ha nem házasok, csak a személyi igazolványok kellenek.

A keresztnevet az anya diktálja be még a szülészeten, az apa csak megerősíti az anyakönyvi hivatalban az aláírásával. A vezetéknév adott a házasságlevélen lévő megállapodás alapján.

Ha egyedülálló édesanya gyermekéről van szó, mindent az anyának kell intéznie, és fel kell mutatnia egy nyilatkozatot arról, hogy egyedálló személy. Ha nem tud személyesen elmenni a hivatalba, felhatalmazhat valakit.

Állandó lakhely

A születési anyakönyvi kivonat átvételétől számított 3 napon belül a gyermeket be kell jelenteni a lakosság-nyilvántartásba (Ohlasovňa pobytu obecných a mestských úradov). A pici állandó lakhelye automatikusan megegyezik az anyáéval, és az anyakönyvi hivatal automatikusan tájékoztatja az illetékes lakosság-nyilvántartást. Személyesen csak akkor kell intézkedni, ha a babát más címre szeretnék bejelenteni, s ez esetben szükség van a tulajdonlapra és az összes tulajdonos beleegyezésére. A lakáskezelővel is tudatni kell, hogy eggyel többen vannak a lakásban – már a babának is számláznak szemétdíjat, vagy figyelembe veszik az áramért, vízért, gázért fizetendő előleg kiszámításakor stb.

Egészségbiztosító

Annak az újszülöttnek, aki Szlovákiában látta meg a napvilágot, a hatályos törvények szerint születésétől fogva kell rendelkeznie egészségbiztosítással. A babát legkésőbb a megszületésétől számított 60 napon belül be kell jelenteni valamilyen egészségbiztosítóba. Addig azon intézmény biztosítottjának számít, amelyiknek az édesanya is ügyfele. Szükséges iratok: kitöltött kérvény, születési anyakönyvi kivonat, a szülő személyi igazolványa. A baba már néhány naposan megkapja első – a kötelező K és D vitaminra kiállított – receptjét, a patikában az anya a saját egészségbiztosítási kártyájával válthatja ki. Előfordulhat, hogy

adminisztratív okokból a gyermek biztosítási kártyájára akár 2-3 hétig is várni kell, de szükség esetén a gyógyszertárakban továbbra is lehet használni az édesanyáét, vagy ha ezt már nem fogadják el, akkor felmutatható a biztosítóba benyújtott kérvény másolata.

A gyerekorvossal is fel kell venni a kapcsolatot a kórházból való elbocsátás után egy nappal. Az orvos első alkalommal házhoz megy – ha nem engedik be a lakásba, az esetet jelentenie kell a gyámhatóságnak.

Nyugdíjbiztosítás

Ha az édesanya alkalmazott vagy önálló kereső tevékenységet folytató személy (SZČO), akinek a Szociális Biztosító (SP) anyasági támogatást folyósít, akkor az állam automatikusan kifizeti helyette a nyugdíjbiztosítást, így nem kell regisztrálnia magát az SP-nél. Az állam azok helyett is térítheti a biztosítási díjat, akik nem alkalmazottak vagy vállalkozóként kötelezően biztosítottak, de ennek feltétele, hogy az anyuka bejelentkezzen erre a biztosításra az SP-ben, és a gyermek hatéves koráig megfelelően gondoskodjon róla. Ki kell tölteni a szükséges formanyomtatványt, a természetes személy regisztrációs lapját (Registračný list fyzickej osoby), ami letölthető az SP honlapjáról.

Adóbónusz

A baba megszületése után a róla gondoskodó személy jogosult adóbónuszra. Ennek az összege jelenleg kétszintű: 18 éves korig 140 euró, 18 év felettiek után pedig 50 euró jár, miközben van egy megkötés is: az adóbónuszt csak a jövedelemadó bizonyos részéig lehet érvényesíteni, éspedig a gyermekek számától függően. A kedvezményre az a szülő jogosult, akinek megadózható jövedelme eléri legalább a minimálbér 6-szorosát. Ha az anya szeretné igényelni, amíg otthon van, nem teheti meg, hiszen nem fizet adót, meg kell várnia, míg ismét munkába áll. Érdemes lefénymásolni és félretenni az anyasági és a gyermekgondozási szabadságról szóló igazolásokat – szükség lesz rájuk az adóbónusz intézésekor. Az apa azonnal elintézheti a munkaadójánál. Ez a kedvezmény egész évben, folyamatosan, havonta vagy egy összegben az adóelszámolás, illetve az adóbevallás elkészítése során érvényesíthető. Az alkalmazottak a gyermek születési anyakönyvi kivonatának a felmutatásával igazolják a jogosultságukat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?