Hogyan kell intézni a magáncsődeljárást?

csodeljaras k

Magáncsődöt jelenthet bárki: lehet munkanélküli, rokkant, egészségkárosodott, nyugdíjas vagy vállalkozó, és tartozhat bárkinek: az államnak, az önkormányzatnak, nem banki hitelintézetnek vagy banknak. A lényeg, hogy nem tud fizetni.

A magáncsődeljárást kezdeményező javaslatot az eladósodott személy nem nyújthatja be egyedül, mindenképpen jogi képviselőre van szüksége, hacsak saját maga nem rendelkezik másodfokú jogi végzettséggel. Az első lépésben meg kell bíznunk egy ügyvédet vagy fel kell keresni a Jogsegélyközpontot (www.centrumpravnejpomoci.sk), ahol eldöntik, hogy vállalják-e a képviseletet, vagy kijelölnek egy ügyvédet.

A jogi képviselő segítségével ki kell tölteni a szükséges formanyomtatványokat, be kell szerezni a szükséges iratokat, igazolásokat. Szükség van például egy listára a teljes vagyonunkról, a hozzánk legközelebb álló személyekről. Kell önéletrajz, nyilatkozat a fizetésképtelenségről és egy 30 napnál nem régebbi igazolás az ellenünk folytatott végrehajtási eljárásról. Akkor minősül valaki fizetésképtelennek, ha legalább az egyik kötelezettségének már 180 napja nem tett eleget. Ezen kívül az adósnak bizonyítania kell a tisztességes szándékot és az őszinte hajlandóságot, hogy meg akarja oldani a problémáját. Együtt kell működnie, igazolnia kell, hogy próbál(t) elhelyezkedni, pénzre szert tenni.

Az eladósodott személynek már nem kell legkevesebb 1659,70 euró értékű vagyonnal rendelkeznie, amikor benyújtja a magáncsődeljárást kezdeményező vagy a fizetési naptár jóváhagyását kérő javaslatot, viszont feltétel, hogy több mint 1 éve végrehajtási vagy hasonló más eljárás folyik ellene (például elárverezik a lakását). A bíróság csődbiztost jelöl ki, akinek ki kell fizetni 500 eurót. A szociális eseteknek a Jogsegélyközpont e célból adhat kölcsönt.

A bíróság legkésőbb a beadvány kézhez vételétől számított 15 napon belül elrendeli a magáncsődeljárást, illetve védelmet biztosít a hitelezőkkel szemben.

Gyakorlatilag már ez a bírósági határozat megszabadítja az adóst az összes adósságától.

Csődeljárás esetén az adós átadja a vagyonát értékesítés céljából, és ebből kielégítik a hitelezőket. Ha van lakása, háza, azt csak akkor adják el, ha az értéke meghaladja a 10 ezer eurót. Ilyen esetben 10 ezer eurót elhelyeznek egy számlán, amelyből az adós meríthet, a többit a hitelezőknek adják. Törlesztési naptár esetén nem kell pénzzé tenni az adós teljes vagyonát, hanem a vagyont meg lehet tartani. Érvényes azonban, hogy a hitelezők követeléseinek legalább a 30%-át ki kell elégíteni, és ennek az adósságrendezésnek legalább 10%-kal magasabbnak kell lennie, mint a csődeljárás elrendelése esetén. A törlesztési naptárat 5 évre szokták összeállítani. A havi törlesztőrészletek felső határa nem lépheti túl a család legalapvetőbb megélhetési és lakásfenntartási költségeivel és a kedvezményezett hitelezőkkel szembeni törlesztőrészletekkel csökkentett havi bevételt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?