A kukorica gyomirtása az AM – AGRO technológiával

delta row

Az őszi búza mellett a kukorica a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban. Szinte nincs olyan gazdaság, ahol ne foglalkoznának termesztésével.

A gazdaságos kukoricatermesztés egyik fő szempontja a termőhely adottsága. Ezzel majdnem egyenértékű a helyes agrotechnika. Sok esetben a kukorica termesztés szélsőséges viszonyoknak van kitéve, ezért nagyon fontos a harmonikus tápanyagellátás. Egy tonna termés előállításához ugyanis a kukorica 28 kg nitrogént, 11 kg foszfort és 30 kg káliumot épít be.

Fontos döntés a vetés időpontjának meghatározása is. A vetésre rendelkezésre álló ideális időszak viszonylag rövid, ezért a vetést azonnal el kell kezdeni, amint a kukorica biológiai igénye és a környezeti feltételek ezt megengedik. A vetés átlagos időszaka április 15-30 közé tehető. A biológiai igény figyelembe vétele alapján a kukorica vetése akkor kezdhető, ha a talaj hőmérséklete a vetés mélységében elérte a kukorica csírázási igényének minimumát, a 8-10 °C-t.

Következő lényeges szempont a kukorica gazdaságos termesztésében az időben történő gyommentesítés, ugyanis a kukorica kezdeti állapotában nagy térközű kultúra, és a korai elgyomosodása terméscsökkentő hatással bír.

Mivel az AM – AGRO kft növényvédelemi szaktanácsadással foglalkozó vállalkozás, így érdemben a kukorica gyomirtásában is szeretnénk a termelők segítségére lenni.

Tulajdonképen kétfajta gyomirtást különböztetünk meg a kukorica gyomirtásában, a preemergens és a posztemergens gyomirtást. Ezen belül a preemergens gyomirtás lehet vetés előtti vagy közvetlen vetés utáni gyomirtás. A posztemergens gyomirtás a már kikelt állomány gyommentesítése. Ezen belül megkülönböztetünk korai posztemerges kezelést, amelyt a kultúrnövény két-három leveles állapotáig végezünk el, valamint a későbbi kezelést, amely a termelt növényünk négy-nyolc leveles állapotában ejtünk meg.

 

Preemergens gyomirtás előnyei:

-Korai gyommentesítés – zavartalan fejlődés a kukorica korai fejlettségi stádiumában

-Talaj reziduális hatása

-Kisebb fitotoxicitás

-Alacsonyabb költségek

-Utólagos javítás lehetséges

 

A vetés után, kelés előtt elvégzett gyomirtás, annak ellenére, hogy bemosó csapadékot igényel, biztonságos alapot jelent a kukorica, napraforgó gyomirtásában. Ha csak kelés után védekezünk a gyomok ellen, és a tavasz csapadékos, könnyen előfordulhat, hogy a kezelést a kellő időben, amikor a gyomok 2-4 leveles fejlettségűek, nem lehet elvégezni. Ennél nagyobb gyomok esetében a gyomirtás hatékonysága csökken, és a kukorica is túlfejlett állapotba kerül a készítmények kijuttatásakor, amiből különböző problémák (perzselés, levélcsavarodás, üvegesedés, terméscsökkenés stb.) adódhatnak.

A posztemergens állománykezelés előnyei

Nincs még egy olyan termesztett növényünk, mint a kukorica, ahol a vegyszeres gyomirtás lehetséges módjai, módszerei olyan széles skálán mozognának. Az utóbbi években megnőtt a posztemergens kezelések jelentősége, ami az alábbi okokra vezethető vissza.

-Kisebb a meteorológiai tényezőkből adódó rizikófaktor, nincs szükség bemosó csapadékra.

-Precízebb szerválasztást tesz lehetővé, hiszen a már kicsírázott, látható gyomnövények ellen irányul a védekezés.

-Vannak állományban alkalmazható készítmények, melyek kiváló reziduális, (talajon keresztüli) hatással is rendelkeznek.

-Bizonyos gyomfajok csak posztemergensen irthatók jó hatékonysággal. Az évelő kétszikűekkel (sövényszulák, apró szulák, mezei acat, hamvas szeder , vidra keserűfű) szemben szinte kizárólag ez az egyetlen hatékony lehetőség. A mélyről csírázó nagymagvú kétszikűek, mint a szerbtövis-fajok, vagy a későn csírázó melegigényes gyomfajok (selyemmályva, varjúmák) ellen szintén a posztemergens technológiák adják a legjobb eredményt.

Az AM-AGRO kínálata a kukorica gyomirtásában sokrétű, gyakorlatilag az összes gyomnövényt tudjuk kezelni a fent említett kultúrában.

 

Preemergens gyomirtás a kukoricában

A vetés után, keles előtti permetezés előnye, hogy olcsóbb mint a posztemergens kezelés, valamint kíméletesebb a kultúrnövénnyel szemben.

CAMIX® (S-metolachlor 500 g/l, mesotrione 60 g/l) nevű készítmény talajon, valamint levélen keresztül hat. A kukoricában preemergensen vagy korai posztemergensen használjuk. Elsősorban egyéves kétszikű gyomok ellen, valamint egyéves egyszikű gyomok ellen hatékony. Olyan gyomokat tudunk hatástalanítani vele, mint pl. a csattanó maszlag, parlagfű, varjúmák, szőrös disznóparéj, szerbtövis, kakaslábfű, vadcirok, köles fajok, muhar félék.

A fent említett készítményhez (CAMIX) kínáljuk a PREFIN nevű új adjuvánst, amely a hatóanyagot megköti a talajrögöcskékhez, ezáltal szárazabb időjárás esetén hosszabb tartamhatást tudunk biztosítani.

Posztemergens gyomirtás a kukoricában

A kukorica kelés utáni állománykezelése alkalmas a preemergens gyomirtás kiegészítésére, vagy pedig abban az esetben alkalmazzuk, amikor az előrejelzések száraz, meleg időjárást prognosztizálnak.

A kelés utáni gyomirtók általában levélen keresztül hatnak, nincs talajhatásuk, így nem hatnak az új hullámban kelő gyomokra. Kivétel a ZEAGRAN® 340 SE (bromoxynil 90 g/l, terbuthylazine 250 g/l) amelyben a terbuthylazin hatóanyagnak talajhatása is van, valamint a BARRACUDA (mesotrion 100g/l) nevű készítményünk, amely szintén rendelkezik ilyen tulajdonsággal. A tavalyi évtől bevezetésre került a SULCOGAN 300 SC (sulcotrion) névre hallgató posztemergens hatású a triketonok csoportjába tartozó herbicíd, amely kivállóan irtja az egyéves kétszikű, valamint az évelő kétszikű gyomokat. Ezen herbicídeket a kukorica kelése után kell kijuttatni a kultúrnövény 3 leveles fejlettségétől 6 leveles állapotáig. A kijuttatási időpont megválasztásakor a gyomnövények fejlettsége az irányadó. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 valódi leveles állapotukban a legérzékenyebbek a készítményre (parlagfű, csattanó maszlag, szerbtövis, libatop fajok, stb.). Egyszikű gyomfajok ellen a partner készítmény a BANDERA (nicosulfuron 40g/l) egy szulfonil-urea hatóanyagú készítmény, amely megbízhatóan írtja az egyéves, valamint az évelő egyszikű gyomokat (kakaslábfű, vadcirok, köles fajok, tarckbúza) és számos kétszikű gyomot is.

Ezen készítményekből hatékony kombinációs megoldásokat tudunk összeállítani, úgy hogy a helyi gyomflórát hatékonyan tudjuk irtani.

Amennyiben a kukorica állomanyunkban nagyobb mennyiségben felfedezhető a mezei acat (mácsonya), akkor DESORMONE LIQUID 60 SL (2,4-D 600 g/l) gyomirtót ajánljuk, mivel ez a készítmény mestere a mezei acat irtásának. Fontos megjegyezni, hogy a 2, 4 D hatóanyagú készítmények a kukorica öt leveles állapotáig használhatók. Abban az esetben, ha a kukorica már több mint öt leveles állapotba kerül, úgy a PONANT (dikamba) hatóanyagú készítményünket ajánljuk, amit a kukorica nyolc leveles állapotáig juttathatunk ki. Ez a készítmény is kombinálható a fűfélék specialistájával a BANDERA készítménnyel.


 

Komplex megoldás a posztemergens gyomirtásban

Mivel a cégünk rendelkezik már az előbbiekben felsorolt hatóanyagokkal, adott volt a lehetőség, hogy egy újabb, komplex megoldást kínáljunk a posztemergens kukorica gyomirtásában, ZEA PACK TURBO (BANDERA + BARRACUDA + PONANT) név alatt. Ez a hármas kombináció biztosítja a termelő számára a megbízhatóságot, mivel az egyszikű egyéves, egyszikű többéves, valamint a kétszikű egyéves és a kétszikű többéves gyomok teljes skáláját ellenőrzi.

Ezenkívül még két következő állomány kezelés lehetőséget kínálunk. Az egyik lehetőség a ZEA PACK RESIDUAL (BANDERA + BARRACUDA + ZEAGRAN 340 SE), amely reziduális talaj hatással is rendelkezik. Ezt két hatóanyag biztosítja a hármas kombinációból, a mesotrion és a terbutylazin hatóanyagok. Valamint itt van még a ZEA PACK COMPLETE (BANDERA + BARRACUDA + SULCOGAN 300 SC). A csomag neve is utal arra, hogy ez egy komplett posztemergens kezelés, amely biztosítja az állományunkban előforduló gyomok eliminálását, az egyszikű egyéves, az egyszikű többéves, valamint a kétszikű egyéves és a kétszikű többéves gyomok esetében.

Az összes fent említett herbicideket használhatjuk az úgynevezett osztott kezelésben, ami annyit jelent, hogy vetés után, kelés előtt lekezeljük az elvetett területet CAMIX herbiciddel, majd kelés után az előbb említett gyomirtókkal javító jellegű permetezést végzünk.

 

Kedvezményes csomagok a kukorica gyomirtására 2020-ban

 

  1. CAMIX + PREFIN (2,5 l + 0,05 l) preemergens, korai posztemergens

  2. ZEA PACK COMPLETE = BANDERA 1,0 l + BARRACUDA 0,75 l + SULCOGAN 300 SC 1,0 l (20 ha)

  3. ZEA RESIDUAL = BANDERA 1,0 l + BARRACUDA 1,0 l + ZEAGRAN 340 SE (20 ha)

  4. ZEA PACK TURBO = BANDERA 1,0 l + BARRACUDA 1,0 l + PONANT 0,35 kg (20 ha)

  5. BANDERA (1,0 l) + PONANT (0,35 l)

  6. BANDERA (1,5 l) + BARRACUDA (1,0 l)

 

Svoren Pali, AM – AGRO

www.am-agro.com

+421 915 378 591

pali.svoren@am-agro.com

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?