Agro

Az őszi vetésű kalászosok gyommentesítése

Alighogy befejeződött az aratás, a gazdatársadalomnak újabb feladatott kell megoldania, az pedig az új gazdasági év elindítása, megtervezése. Gyakorlatilag augusztus 20-a után beindul az őszi káposztarepce vetése, majd rá egy hónapra az őszi vetésű gabonafélék is fokozatosan a földbe kerülnek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 27. 08:00

Nagyon fontos szempont a mai túlfeszült gazdasági versenyben a helyes agrotechnika betartása a már említett kultúrákban, de természetesen a többi növény sem kivétel. Ilyen az aprómorzsás magágykészítés, a helyes hibrid - fajta megválasztása. A növényvédelem már a vetőmag csávázásától kezdetét veszi és folyamatosan az egész vegetáció alatt tart. Fontos feladat az őszi vetésű növények korai gyommentesítése is.

Ha azt mondjuk, hogy a gyom együtt nő a kultúrnövénnyel, nagy újdonságot ezzel nem állapítottunk meg. A kívánt termés elérése érdekében a gyomszabályozás elengedhetetlen szempont, ezért már úgymond a csírájában akadályozzuk meg a fejlődését. Az utóbbi évek agrotechnológiája progresszívebb lett, gondolok itt a csökkentett talajművelésre. Mivel a szántás a gyomirtás egyik módja, igy a minimalizációs talajművelés alkalmazása magával vonja a gyomnövények felszaporodását. Az intenzív növénytermesztés elengedhetetlen része a korai gyomirtás, és ez nem csak a kapásnövényekre vonatkozik, hanem a sűrűn vetett gabonafélékre és úgyszintén az őszi káposztarepcére is.

búza

 

Az őszi gabona gyomösszetétele változott

Szlovákia növénytermesztésének továbbra is egyik legmeghatározóbb kultúrája a sűrűn vetett kalászosok. Az őszi gabona jellemző gyomösszetétele az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megváltozott. Ennek oka valószínű az egyoldalú vegyszerhasználat, (kiváltképp a szulfonilureák), a leegyszerűsített vetésforgó alkalmazás, valamint a már említett agrotechnikai beavatkozások, miáltal felszaporodtak a kora ősszel kelő gyomok, melyek már az ősz folyamán szőnyegként lepik el a talajt, rengeteg vizet és tápanyagot vonva el a kultúrnövénytől. Egyre több szakember már természetesnek veszi az őszi gyomirtás jelentőségét és fontosságát, mivel az ősszel kelő gyomok együtt élnek az őszi vetésű sűrűn vetett gabonafélékkel és ezáltal gátolják az elvetett kultúrnövény fejlődését, bokrosodását. A fűfélék kategóriájából egyre nagyobb területeken jelenik meg a kalászosokban az egyre agresszívabb nagy széltippan (Apera spica-venti), a mezei rozsnok (Bromus arvensis), valamint az egyéb, ősszel kelő kétszikű gyomok. Az utóbbi évek megfigyelései, valamint termelői tapasztalatok alapján észlelhető bizonyos fokú rezisztencia a nagy széltippan és némely hatóanyag között.

A nagy széltippan az AM-AGRO kínálatában kapható pendimetalin hatóanyagú Pendicol 33 EC, a Dina 500 SC, és az AM PERA pack (diflufenikán+pendimetalin+klórtoluron) készítménnyel szemben alacsony rezisztenciával az Agility (diflufenikán+ klórtoluron) készítménnyel szemben közepes rezisztenciával rendelkezik.

Szlovákiában az utóbbi években emelkedett annak a területnek a nagysága, amelyet már ősszel kezeltek gyomirtóval. Ősszel elsősorban a veronika, az árvacsalán fajok, a pásztortáska és a tyúkhúr megjelenésére számíthatunk. A következő csoportba sorolható gyomok csírázása velük szintén egy időben kezdődik, de az ide tartozó gyomok alacsonyabb csírázási hőigényéből adódóan az tavaszig folyamatos. Ide tartoznak a pipacs, a szarkaláb- és pipitérfajok, a ragadós galaj, a nagy széltippan, a rozsnok fajok és az ebszékfű.

A leggyakrabban előforduló őszi gyomnövények két csoportja a következő:

-T1-es életformájúak: tyúkhúr, pásztortáska, perzsa veronika, bársonyos árvacsalán, közönséges aggófű, borostyánlevelű veronika, piros árvacsalán, mezei árvácska.

-T2-es életformájúak: pipacs, búzavirág, mezei szarkaláb, rozsnok fajok, kamilla, pipitér fajok, ragadós galaj, mezei boglárka, parlagi ecsetpázsit, bükköny fajok, nagy széltippan.

búza gyom

Kezeletlen gabonatáblában jól látszik a téli egyéves gyomok felszaporodása

 

búza gyom

Őszi gyomirtószeres kezelés hatása gabonatáblán

 

Miért gyomirtsunk már ősszel?

  • legtöbb gyomfaj ősszel a herbicidekre sokkal érzékenyebb
  • a T1 és a T2 életformájú gyomnövények csírázása ekkor már elkezdődik, így korai versenyhelyzet alakul ki a vízért, a területért, valamint a tápanyagért a gyomnövény és a kultúrnövény között
  • az őszi kalászosok keléstől a bokrosodás végéig a legérzékenyebbek a gyomosodásra
  • a gyomkonkurencia korai kikapcsolása a gabona zavartalan fejlődését biztosítja
  • az ősszel elgyomosodott állomány szinte behozhatatlan hátránnyal indul tavasszal
  • a tavaszi csúcs munkák közül kiesik az őszi kalászosok gyomirtása

Bővebb info: AM – AGRO +421 915 378 591, pali.svoren@am-agro.com, www.am-agro.com

Svoren Pál

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: A Hídban nincs elég erő és akarat

Kedden Füleken játszik a DAC – a hazaiaknak ez az év meccse

Leállították a büntetőeljárást Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Továbbra sem javult a pedagógusok helyzete

Az MKP egyelőre nem válaszol az OĽaNO ajánlatára

VIDEÓ: Alvó sofőr okozta a balesetet a pozsonyi Sitina-alagútban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?