Agro

A biostimulátor szerepe a napraforgó termesztésében

A melegigényű tavaszi vetésű szántóföldi növényeink (kukorica, napraforgó, szója, stb.) is sikeresen el vannak vetve és a növényvédelmi kezelések is folyamatosan zajlanak. Egyik fontos agrotechnikai lépés a biostimulátorok alkalmazása a növények kondícióban tartása érdekében, főleg szélsőséges időjárási körülmények között.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 25. 17:53

Az AM – AGRO kft. második éve forgalmazza a japán gyártmányú biostimulátort, melyet ASAHI® SL név alatt ismerhetnek a termelők. A napraforgó intenzív termesztésében is fontos szerepet tölt be.

A napraforgó az egyik legfontosabb termesztett olajnövényünk, ezért meghatározó szerepe van a hazai iparinövény-termelésünkben. A napraforgó termesztése világviszonylatban is fejlődő tendenciát mutat. Vetésterülete az utóbbi években mintegy 10 millió ha-ra növekedett.
A napraforgóolajat nagyobbrészt jó minőségű étolajként hasznosítjuk. Az olaj előállításakor visszamaradó extrahált dara pedig fehérjében gazdag takarmányként kerül felhasználásra az állatok takarmányozásában.

Hazánkban a napraforgót korábban az igénytelen növényekhez sorolták, és nagyobbrészt csak gyengébb talajokon termesztették. A hibridek elterjedése és a teljes gépesítettség hatására ez a szemlélet már teljesen megszűnt, és jelenleg a napraforgó az egyik legfontosabb ipari növényünk. 
A napraforgó meleg és fényigényes, szárazságtűrő növény, de a nagy termések eléréséhez kedvező eloszlású és mennyiségű csapadékot igényel. Növekedése kezdetén teljes vízigényének kevesebb mint ötödével beéri, a tányér kezdemény kialakulásakor azonban a virágzás idejéig ez 40-45%-ra emelkedik, az olaj képződéskor pedig néhány százaléknyit csökken. Ha ezekben az időszakokban vízhiány van, akkor olajtartalom-csökkenés várható.

A talajra kevésbé igényes növény a napraforgó. A szélsőséges talajok kivételével minden talajon termeszthető, de természetesen a jobb talajokon többet terem, viszont az intenzív fajták a talajra is igényesebbek.

Több éves tapasztalat bizonyítja, hogy az ASAHI® SL használata a napraforgó termesztésében csupán pozitív előnyökkel jár. A növények az ASAHI® SL készítménnyel való kezelés után ellenállóbbak a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben (szárazság, hideg, kártevők okozta sérülések, a növényvédő szerek okozta stressz stb.), jobban kihasználják a talajban levő tápanyagokat, ellenállóbbak a gombabetegségekkel szemben, gyorsabb a kezdeti növekedésük és a fejlődésük, ami rendkívül fontos.

 

Az ASAHI® SL előnyei a napraforgó termesztésében:

  • a herbicídes kezelések utáni gyors regeneráció (IMI, EXPRESS)
  • fontos növényi fehérjék, cukrok szintézisének a stimulálása
  • pozitívan befolyásolja a sejtfalak fejlődését – a növény ellenállóbb a kártevőkkel, valamint a betegségekkel szemben
  • segíti a beporzást és a megtermékenyítést
  • kiváló szinergikus hatást alkot a lombtrágyákkal, fungicidekkel.

asahi sl

Balra: Imazamox herbicid, jobbra: imazamox herbicíd + ASAHI SL

 

 

Kaszattermés fejlődése

napraforgó 1

Kezeletlen                  

                                                 

asahi sl

ASAHI SL

 

A fenti fotódokumentációk, valamint a kísérleti eredmények is azt bizonyítják, hogy az ASAHI® SL hatása magasabb hozamokban és minőségi termékekben nyilvánul meg.

Svoren Pál, AM - AGRO  (+421 915 378 591, pali.svoren@am-agro.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?