Idegőrlő várakozás a bősi karanténközpontban

bősi karanténközpont
Bős/Rimaszombat |

A saját családjukat akarták védeni, azért mentek a bősi karanténközpontba. A tesztelés után kiderült, hogy nem kapták el a Covid-19 betegséget, mégsem tudnak szabadulni.

Korábbi cikkünkben a rimaszombati járásból származó Mária elmondása alapján leírtuk, milyen áldatlan állapotok várják a bősi karanténközpontba érkezőket, milyen koszosak a szobák, és hogy milyen hiányos a kommunikáció a külföldről érkezettek irányában. Interjúalanyunk akkor még úgy nyilatkozott, hogy ennek ellenére ki lehet bírni az ottlétet, hiszen mindenki tudja, hogy nem hotelbe érkezett.

Önhibájukon kívül rekedtek Bősön

Mária akkor még abban bízott, hogy a húsvéti ünnepekre már hazaérhet, hiszen szinte biztos volt benne, hogy nem kaphatta el a fertőzést. Az első tesztre április hatodikán került sor, és szerencsére mind Mária, mind a szobatársnője eredménye negatív lett. Mindketten fellélegeztek, hogy végre elmehetnek, csakhogy a szomszédos szobában lévő két személyről – akikkel közös fürdőszobán kellett osztozniuk – kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttek. Így Mária és szobatársa arra kényszerült, hogy önhibájukon kívül, a rendszer fogyatékossága miatt (teljesen ismeretlen embereket raknak egymás mellé közös szobákba) a bősi karanténközpontban töltsék a húsvéti ünnepeket. Az új tesztet húsvéthétfő után, kedden kellett volna elvégezniük, csakhogy egész nap hiába várakoztak a mintavételre.

Új rendelet

Szerda reggel aztán egy új rendelkezést osztottak ki a bentlakóknak, ami után elszabadultak az indulatok a karanténközpontban. Az új rendelet ugyanis azt mondta ki, hogy a megismételt tesztelésre nem 5, hanem csak 14 nap után kerül majd sor, ha pedig ez negatív lesz, a tesztet 24 óra után megismétlik. Csak ha ez sem mutat ki fertőzést, akkor lehet elhagyni a karanténközpontot. A bejelentést semmilyen előzetes információ vagy magyarázat nem előzte meg. Mária esetében ez azt jelenti, hogy a legjobb esetben is minimum 3 hetet fog eltölteni a karanténközpontban, önhibáján kívül, pusztán azért mert olyanokkal zárták össze, akik fertőzöttek voltak. A központ lakói között óriási a felháborodás.

„Pszichikailag nagyon nehéz bírni. Próbáljuk magunkat elfoglalni, tornázással, filmezéssel, de nem lehet kimenni sehová, négy fal közé vagyunk bezárva. Már mindenki idegroncs, innen egyenesen lehet menni a pszichiátriára.“

- mondta Mária.

Embertelen körülmények

A bentlakók szerint az új rendelet embertelen, mivel egyáltalán nem veszi figyelembe a lakók igényeit.

„Még a börtönben is jobb körülmények vannak, mert ott kijárhatnak sétálni az emberek.“

- mondta Mária. A karanténközpontban élők pszichikáját felőrli a tehetetlenség, a várakozás és a bizonytalanság. A meghosszabbított karantén anyagilag is megterhelő: „Ha minden jól megy, 23 napot töltök itt, ami már 299 euró.“ És ezek csak a legnyilvánvalóbb problémák, hiszen a meghosszabbított karanténnak számos más negatív vonatkozása is van. Mária szobatársát, Žanetát például egészségkárosodott fia várja otthon Kassa mellett.

„Egy hónapig be leszek zárva. Miért? A semmiért. Csak azért, mert Ausztriából érkeztem, és meg akartam óvni a családomat. Arról nem tehetek, hogy ilyen szobába tettek, nem volt választásunk.“

- mondta a nő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?