„A tánc a lélek rejtett nyelve”

Összesen négy helyszínen táncoltak a résztvevő gyerekek és felnőttek (A szerző felvétele)
Bős |

Bős. E fenti Martha Grahamnak tulajdonított, közismert idézet volt a kulcsmondata annak a rendezvénynek, melyben az egész város táncolt. 12 csoport mutatta be tudását Bősön és csalt mosolyt az arcokra.

A város négy pontján várták a fellépők Bős lakosságát, az Építők útja mellett, a tűzoltószertár előtti parkolóban, az Amade parkban, valamint a Csemadok ház mellett felállított nagyszínpadon a Csemadok által szervezett Táncol a város című programsorozaton. Összesen 12 tánccsoport lépett fel a közönség előtt, akik 3 táncműfajt képviseltek, a néptáncot, a klasszikus és a modern táncot. A rendezvény során mind a 12 csoport kétszer szerepelt a nézők előtt, először délután, a helyszínek valamelyikén, majd az esti gálán, a Csemadok háznál. Voltak akik egyforma, de voltak olyanok is, akik két különböző előadást mutattak be. Mindezt a közönség nagy örömére, ugyanis lelkes tánckedvelők, büszke szülők töltötték be a nézőteret.

A rendezvény már másodjára került Bős színes programpalettájára, a tavalyi első rendezvény sikerén felbuzdulva idén újra belevágtak. Nagy Anikó a Csemadok Bősi Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy nagy gonddal készítették elő a programsort, ami szervezői munkát igényelt. 

„Tavaly nagyon jó visszhangja volt a rendezvénynek. A lakosoknak tetszett, hogy szinte a »szájukhoz« vittük a táncot. Álmom, hogy még több gyereket írassanak be táncórákra. Mindegy, hogy néptáncra, vagy modern táncokra. Ez a mozgás és a közösségi élet, amit ott megtapasztalnak, nagyon sokat segít nekik. Megtanulnak viselkedni, tisztelni egymást és azt, hogy tolerálják a társakat, mert mindenki más és más. A sport is nagyon fontos a gyerekek életében, de ahogy a sport, a tánc is minden izmot megmozgat, a közösség pedig pótolhatatlan”

 – osztotta meg lapunkkal az elnök. Hozzátette, hogy a helyi felkapott sportágak miatt egyre kevesebb gyereket iratnak táncra, pedig nagy sikerélményt adhat nekik. 

„Nem minden gyerek tudja a sportban lévő versenyhelyzeteket helyesen megéli. Rossz élmény maradhat a kapott kritika, vagy egy rossz szereplés. Ehhez megfelelően érettnek kell lenni. A néptáncról tudom, hogy ott nincsenek ilyen megmérettetések, inkább bemutatókat tartanak, táncházakat szerveznek egymásnak”

 – tette hozzá Nagy Anikó.

Idén külföldi táncegyüttesek is képviseltették magukat (A szerző felvétele)

Az idei Táncol a város rendezvényen fellépett a 2022 szeptemberében alapult Tündérkert hagyományőrző gyerekcsoport Csallóközkürtről, a 18 éves Szarkalábak Táncegyüttes Tatáról, a jövőre 20 éves Kikerics néptánccsoport Nyékvárkonyról, a Bodó házaspár, Alena és Gábor, akik 6 éve kezdtek el táncolni, a jelenlegi formában 3 éve működő Pannonica Táncműhely Budapestről, a 1991 óta együtt muzsikáló Pántlika népi zenekar, a 40 éve fennálló, 100 tagú Lajta Néptáncegyesület, valamint a hazai táncosok, a csaknem 20 éves, 2005-ben alapult Tőzike gyermek néptánccsoport, az Aranykert néptáncegyüttes és a SüssFelNap óvodásokból álló néptáncegyüttes, valamint a Simi Dance moderntánccsoport és a Csörgő Zsuzsa Bősi Művészeti Alapiskola tánctagozata Csiba Zsolt vezetésével, akik már 4 éve táncolnak együtt. A körülbelül 30 segítő aktív közreműködésének és a fellépők tehetségének, látványos produkcióinak köszönhetően idén is sikerrel zártak.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?