Izolálva a csallóközi fertőzöttek

benzinkút
Dunaszerdahely/ Nagymegyer/ Csallóközkürt |

A hét végén három új koronavírus fertőzöttet regisztráltak a Dunaszerdahelyi járásban. A városok vezetői a felelősségteljes viselkedés szükségességét hangsúlyozzák.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja honlapján található tájékoztatás szerint jelenleg összesen hét fertőzöttről tudnak a járásban, a vörösmajori (Hviezdoslavov) egy, és a somorjai három beteg után Dunaszerdahelyen, Csallóközkürtön és Nagymegyeren is megjelent a vírus, mindhárom településen egy-egy lakos tesztje lett pozitív. Nagymegyer önkormányzata két fertőzöttről tájékoztat a közösségi portálon.

Robotka Rozália a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatója azonban cáfolta ezt, és megerősítette a hivatalos információkat, amelyek szerint a három településen egy-egy esetet regisztráltak. Mindegyiküket izolálták, felvették a kapcsolatot a velük érintkező személyekkel is, a közegészségügyi hivatal felügyeli az óvintézkedések betartását, az adatvédelem és a betegek jogainak tiszteletben tartása miatt az önkormányzatok sem kaptak bővebb tájékoztatást.

„A helyi válságstábnak szüksége lenne bizonyos adatokra, de az adatvédelem miatt nem azonosíthatók azok a személyek, akik karanténban vannak, illetve azok, akik fertőzöttek. Sok a kérdőjel, ami miatt nehéz ebben az esetben döntést hozni” – nyilatkozta Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere.

A járási székhelyen egyelőre nem számolnak további rendelkezésekkel. „Természetesen minden a helyzet alakulásától függ. Ha tömeges méreteket öltene a fertőzés, akkor a regionális közegészségügyi hivatallal, valamint a kórházzal közösen kezelnénk a helyzetet” – közölte Hájos Zoltán, aki a város honlapján közzétett nyilatkozatban a felelősségteljes, emberséges és szolidáris hozzáállás fontosságát is hangsúlyozta.  „Nem engedhetjük, hogy ez a tény spekulációkat szüljön a szóban forgó személy kilétét illetően, ellenségeskedést, egymással szembeni elítélést és hibáztatást váltson ki. Egyikünk sem lehet biztos benne, hogy az ő szervezetében nem lappang a koronavírus” – közölte a polgármester. Szavait Rabay Anikó, a szomszédos Csallóközkürt polgármestere is megerősítette.

„Tessék betartani az előírásokat, mindenki vigyázzon magára és úgy viselkedjen, hogy bárki fertőzött lehet” – nyilatkozta Rabay Anikó.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a mintegy ezerháromszáz lakosú községben fegyelmezetten viselkednek az emberek. „Reggel elmennek üzletbe, délelőtt tízre kiürül a falu” – jellemezte a hétköznapokat a polgármester. Az önkormányzat itt is kézzel készített maszkokkal látta el azokat, akiknek szükségük volt a védőeszközökre.

Dunaszerdahely vezetése korábban kéréssel fordult a töltőállomások üzemeltetőihez, hogy függesszék fel az alkohol árusítását, ezzel is gátolják a fiatalok gyülekezését. „Nincs tudomásom arról, hogy eleget tettek volna a kérésnek, de a városi rendőrség erre is odafigyel” – zárta Hájos Zoltán. A városban tilos közterületen alkoholt fogyasztani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?