Személyes körkép Szabó László fotókiállítása (KÉPEK)

A nagyszegpusztai származású fotóművész képei bejárták a világot és számos díjat nyert velük (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

A megnyitó 2024. április 23-án, kedd este volt, ahol a szervező, a Nagymegyeri 23. számú Arany János cserkészcsapat képviseletében Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szervezeti alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. A fotóművész mellett Polák László, a szomszédos Ekecs község polgármestere, a kiállítás védnöke, valamint Gyarmati Mária Marianna, a tárlat kurátora szólt a közönséghez. A felszólalók közt Kéri Denisa könnyűzenei klasszikus dalokat adott elő, melyeket minden alkalommal lelkes taps követett.

Polák László, Ekecs polgármestere a kiállítás védnökeként méltatta Szabó László művészetét (A szerző felvétele)

Nagyszegpuszta összeköt

A fényképészet legnagyobb újítása abban rejlik, hogy a lehető leghitelesebben rögzíti a valóságot, vezette fel Csémi Szilárd a kiállítás témáját, majd Polák Lászlót kérte a mikrofonhoz, aki Szabó László jó barátjaként szólt a közönséghez. 

„Csallóközben nem nagyon van jelen az épített kultúra, ugyanis vízjárta terület vagyunk. Ezért szimbólumaink inkább természeti jellegűek és sokszor olyanok, amiket a régi emberek elmeséléseiből tudjuk az egyes helyekről. Szabó László egy olyan ember, aki ízig-vérig a Csallóköz, főleg az Alsó-Csallóköz elhivatott fotógráfusa, aki az élete során próbált rámutatni arra, hogy milyen értékeink vannak itt, ebben a régióban”

 – méltatta a művészt Ekecs polgármestere. Nagyszegpusztai származását kiemelve folytatta tovább, ami Ekecs község településrésze és egy olyan területen fekszik, melyet ugyancsak átjárták a vizek. Végül elismerő szavakat mondott könyvkiadói munkásságól és évtizedes fotógráfusi tevékenységének történelmi jelentőségéről.

Gyarmati Mária Marianna, a kiállítás kurátora (A szerző felvétele)

A sokszínű művész

„Ha ránézünk a falon lévő képekre, mesteri sokszínűséget mutatnak. Látványt, hangulatot, emberi sorsokat beszélnek el, szólnak hozzánk, megmutatva a szépet, a jót, a rosszat, vagy az elesettséget. Kire, hogyan, de hatnak ránk”

 – kezdte beszédét Gyarmati Mária Marianna festőművész, a kiállítás kurátora, Szabó László párja. Elmondta, hogy három tematikus csoportba sorolták az alkotásokat. Az első csoport az idős emberekről készült fekete-fehér portrékat tették, a másodikba a természet- és tájfotókat, melyeket olyan fényekben és körülmények közt örökített meg Szabó László, melyekben ritkán láthatóak, a harmadik csoport pedig a harmónia nevet kapta. 

„A fény, az árnyék, a világosság és a sötétség összhangját árasztják ezek a képek, ahogy a templombelsők, vagy az esti fényben úszó bástyafal. A több témakör ellenére mégis egységes tárlatot látunk”

 – tette hozzá. Szabó László nagyra értékeli Gyarmati Mária Marianna írói tevékenységét, így nem titkolta örömét sem, amikor a megnyitó során két saját alkotását is felolvasta, melyeket kifejezetten erre a kiállításra, meglepetés gyanánt írt.

Jobbra fent Az öreg juhász képe, mely talán a leghíresebb mind közül (A szerző felvétele)

Személyes történetek

Szabó László több mindennel foglalkozik egyszerre, volt színházi fotós, majd 2000-tól a mai napig a komáromi Duna Menti Múzeum hivatásos fotósa, ezen kívül reklámszerkesztő és könyvkiadó is egyben. Fotográfus, fotóművész, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének diplomás fotóművésze és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alapító tagja. Különféle nemzetközi versenyeken elért kiváló eredményeiért 2021-ben megkapta a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség EFIAP-diplomás kiváló fotóművész címét.

A kiállított fotóknak hosszú történetük van, mindegyik szívet melengető a maga módján, egyik megható, szomorkás formában, másikuk pedig inkább felemelő, magasztos értelemben ragadja magával a szemlélőt. Leghíresebb fotója, Az öreg juhász, bejárta a világot és több díjat is nyert vele a művész. 

„Mindegyik képemről órákig tudnék beszélni. A juhász, akit fotóztam, itt 97 éves volt. Elmesélte szomorú sorsát. Őt még fiatalon eltemette a családja, ugyanis miután elment a háborúba, senki nem tudta róla, hogy onnan 10 évre északra hurcolták. A cigánytemetés is egy külön történet, vagy bármelyik idős arc, akiket itt láthatnak”

 – mutatott rá az egyes képekre és osztotta meg a közönséggel a történeteket, majd érdekességként hozzátette, hogy a Barátok között című fotóján az a fehér birka, amelyik a fekete kecskék közt látható, a kecskékkel nőtt fel, és valahogy rendhagyó módon ő is kecskeként él, úgy eszik és úgy is alszik.

Szabó László számos színházi előadást, gasztrofesztivált örökített meg pályája során, helyi eseményeket, búcsúkat, sporteseményeket, rendhagyó épületeket fotózott, melyekről a központ folyosóján elhelyezett gazdag panelek tesznek tanúbizonyságot. A tárlat közel fél évszázadnyi emléket ölel fel.

A Fészek Ifjúsági Központ folyosóján még több ezer fotó látható (A szerző felvétele)

Tervek

A nagymagyeri kiállítás még a koronavírus előtt megfogalmazódott a szervezőkben, ám a megszorítások és az alkotó egészségügyi állapota mostanáig nem tette lehetővé a tárlat megnyitását. Jövőbeni terveik közt szerepel, hogy szülőfalujában, a Komáromi járás határához közel húzódó Nagyszegpusztán, az idei búcsúi összejövetelen Gyarmati Mária Marianna művész virágokat ábrázoló festményeivel együtt, egy közös fotó- és festménykiállítás keretén mutassák meg újra alkotásaikat.

A most nyílt kiállítás megtekintése előre egyeztetett időpontban a +421 908 120 052 telefonszámon lehetséges. A tárlat 2024. június 2-ig, vasárnapig látható a Fészek Ifjúsági Központban, a Szent István utca 336/30-as házszám alatt.

Egy-egy virágcsokorral, ajándékcsomaggal köszöntötték a közreműködőket (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?