Korlátoznák a Dron működését

dron
Dunaszerdahely/ Ollétejed |

Nemcsak Ollétejed városrészben, hanem Dunaszerdahelyen és Nyékvárkonyban is kimutatták a szennyező anyagokat. A járási hivatal indítványozta a Dron Industries gumifeldolgozó működésének korlátozását.

Az elmúlt hetekben számos mérést végeztek a városrészben, a gumifeldolgozó környékén, majd Dunaszerdahelyre és Nyékvárkonyra is kiterjesztették a vizsgálatot. Morvay György a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy kíváncsiak voltak arra, hogy akkor is megtalálhatóak-e a szennyező anyagok a levegőben, amikor a lakosok nem éreznek bűzt. Augusztus végén több mintát is vettek a levegőből Ollétejeden, a gyár bejáratánál, valamint Nyékvárkony és Dunaszerdahely határánál is. A cég székhelyénél volt a legmagasabb a vegyianyag-koncentráció, de Ollétejed határában is kiugró mennyiséget mutattak ki. Dunaszerdahely határában ötödével alacsonyabb a szennyezés mértéke, Nyékvárkonynál pedig még kevesebb mérgező vegyületet mutattak ki. „Miloš Kosír a belügyminisztérium nyitrai speciális laboratóriumának mérnöke a mérési protokollban is megjegyzi, hogy már nem érdemes több mérést végezni“ – közölte Morvay György utalva arra, hogy az elmúlt két évben több tucat mintát vettek a levegőből. A hivatalvezető megjegyezte, hogy egyszeri vizsgálatok helyett folyamatosan figyelni kellene  a levegő szennyezőanyag-tartalmát, azt azonban nem tudni, hogy kinek kellene gondoskodni az állandó mérésekről. Fazekas István Nyékvárkony polgármestere lapunknak elmondta, hogy a helyi lakosok még évekkel ezelőtt panaszkodtak a bűz miatt, akkor lerakódást is láttak az ablakokon. Az utóbbi időben azonban nem volt példa erre.

„A gumifeldolgozó mellett elhaladva gyakran érzünk orrfacsaró bűzt“ – mondta egy nyékvárkonyi lakos.

Morvaytól megtudtuk, hogy javaslatot tettek a megyei székhelyű járási hivatalnál a gumifeldolgozó működésének korlátozására, 30 napon belül dönthetnek az ügyben.

„Ha a lakosok megint büdöst éreznek, hívják a 112-t“ – zárta Morvay György.

Ollé Lunák Mónika a Pro Ollétejed polgári társulás tagja a lépés ellenére nem zárta ki, hogy újabb tiltakozó megmozdulást szerveznek, céljuk, hogy a hivatalok leállítsák a gyárat. Augusztus végén legalább kétszáz helyi és környékbeli tüntető vonult a Dron elé tiszta levegőt követelve. A gyár vezetése akkor is cáfolta a speciális laboratórium protokolljában olvasható állítást, amely szerint a gyárból kerülnek szennyezőanyagok a levegőbe.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?