Újabb olimpikont nevelnének Gútán

gútai cselgáncsozók

Ideje lenne kinevelni egy olimpikont városunkban – jelentette ki Vincze Ferenc vezetőedző a cselgáncsklub évzáró közgyűlésén. Rendhagyóan távlati terveket is megfogalmaztak a dzsúdósok, akik készen állnak az ötkarikás játékokon is képviselni a várost. 

Merésznek ható kijelentést tett Vincze Ferenc, a cselgáncsklub vezetőedzője, aki a tagság tanácskozásán az elmúlt év eredményeiről értekezve távlati tervet is megfogalmazott. „Időben vagyunk ahhoz, hogy az ifjúsági olimpiára felkészítsük egyik növendékünket, minden adott hozzá. Nem vagyunk elkésve, hiszen a kontinensviadalt 2021-ben rendezik meg Kassán. Korábban már szerepelt három védencünk, Kárpáty Gergely, Szabó Ákos és Szabó Veronika is az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, amely az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye” – fogalmazott Vincze Ferenc. 


Páratlan eredményességről adott számot a szakedző, aki elmondta, rég volt már, hogy egy év alatt négy országos bajnokot avassanak (Szabó Margaréta, Czina Gergő, Broňa Takácsová, Tánczos Márton), ugyanakkor ificsapatuk immár tizenötödik éve az első ligában szerepel. Mindez alátámasztja a kijelentését, megfelelő kondícióban van a klub, hogy egy nívós megmérettetésre is felkészítse védencét. 
A lehetőségek tárházáról ejtett szót Kárpáty Ernő klubelnök is, aki röviden és tételesen felsorolta az elmúlt év sikereit, a tizenként pontos célkitűzés teljesítését. Előrebocsátotta, a kimagasló eredmények csak a családok és a szponzorok hathatós támogatásával érhetők el. A klub növendékei 2018-ban mintegy harmincegy versenyen indultak, és 129 érmet sikerült bezsebelniük: 53 aranyat, 41 ezüstöt és 35 bronzot. Az előző évhez viszonyítva tizenkét éremmel megnövelték az értékes medálok számát. Idénre már válogatott kerettagjuk is lesz, Szabó Margaréta személyében. 


Kárpáty kiemelte, hogy a gútai cselgáncsklub immár negyed évszázada szervezi a kiváló értékeléseket kapó nemzetközi nyári edzőtáborát, amelyen a cselgáncs illusztris képviselői is megjelennek. Tavaly egy röpke edzés erejéig a korábban a klub színeiben versenyző Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok érkezett Gútára. Kinőtték a lehetőségeiket az edzőtábor megszervezését illetően, hiszen az elmúlt évben Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia 165 dzsúdósa találkozott a gútai tatamin. Kárpáty Ernő úgy fogalmazott, a helyi sportcsarnok kapacitásai miatt nem tudnak több sportolót fogadni, ahogyan elszállásolni sem, bár lenne rá igény. „Ott tartunk, hogy már nem kell meghívókat küldenünk, önmaguk jelentkeznek a résztvevők. Nagyon öröm ez számunkra és elismerés a munkánkért” – fogalmazott Kárpáty. 


Szintén kimerítették a lehetőségek tárházát a Gútán megrendezett diák nagydíj versenyt illetően. Tavaly Magyarország és Szlovákia 256 cselgáncsosa vett részt a versenyen. 


Anyagi téren is jól áll a gútai klub. Kárpáty a 2018-as évet a fejlesztések esztendejének jellemezte. A 2011-től a klub üzemeltetésében lévő dojót – ami a városi hivatal felső szintjén kapott helyet – folyamatosan felújítják. Új talajcsempe lerakására került sor, de folytatták a szociális helyiségek rendbe hozását, külön edzőtermet létesítettek, valamint új tatamit sikerült beszerezniük, s immáron 300 négyzetméteren zajlanak az edzések. Anyagi szempontból sincs ok a panaszra. Kárpáty Ernő elmondta, hogy egyre jobban leválnak a várostól, amely mintegy 8300 eurós támogatást nyújt a klubnak, a több mint tízezer eurót tagdíjakból, szponzori támogatásokból és az adó két százalékából nyerik. A legnagyobb kiadási tételt az útiköltség jelenti. 


Az idei terveket illetően Kárpáty elárulta, mintegy ötven négyzetméternyi új cselgáncsszőnyeg megvásárlását tervezik, ugyanakkor a külföldi versenyeken való részvétel is kellő hangsúlyt kap. 


A szabadidőközpont tükörtermében tartott taggyűlésen kiértékelték a tehetséges versenyzőket. Kitüntetést kapott Decsi Anna, Bakos Virág Orsolya, Angyal Márk, Decsi Dóra, Broňa Takácsová, Czina Gergő, Tánczos Márton és Szabó Margaréta, valamint a jövő tehetségének tartott Varga Dániel is. Nemcsak a versenysportra helyeződik a hangsúly, hanem a rekreációs dzsúdóra is van lehetőség. Ugyanakkor Kárpáty megfogalmazása szerint a cselgáncsozók más sportágakban is kipróbálják magukat, példaként a minden év májusában megrendezendő DGS Sprint jótékonysági futóversenyt említette, amely kvázi kiegészítő edzésként is felfogható. Kárpáty egyben a városban a sport- és ifjúságnevelési bizottság elnöke, és a cselgáncsklub szellemiségét más sportágakra is szeretné kivetíteni, mivel szerinte Gúta csak így válhat igazi sportvárossá. 

Érdekes

Érmesek

2018-ban a gútai cselgáncsklub versenyzői az alábbi bajnoki érmeket gyűjtötték: 
Arany: Szabó Margaréta (id. diák, 48 kg), Czina Gergő (id. diák, 60 kg), Broňa Takácsová (id. diák, 57 kg), Tánczos Márton (diák, 46 kg).
Ezüst: Szabó Margaréta (ifi, 52 kg), Decsi Dóra (nők, 63 kg).
Bronz: Angyal Márk (ifi, 66 kg), Decsi Anna (id. diák, 63 kg), Bakos Virág Orsolya (ifi, 57 kg), Decsi Dóra (ifi, 63 kg).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?