Nagy Lászlóval a cél a legjobb hét

Ancsin Gábor

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak az erősebb ellenfelek közül a papírforma szerint elég lenne egyet legyőznie a célul kitűzött hetedik hely megszerzéséhez a ma kezdődő német–dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
 

A magyar csapat a koppenhágai D csoportban pénteken Argentína ellen kezdi meg a világbajnoki szereplését. Az erőviszonyok ismeretében úgy tűnik, amennyiben a magyarok legyőzik a velük nagyjából azonos erősségű, vagy gyengébb ellenfeleket (Argentínát, Angolát, Katart, Egyiptomot, és Tunéziát vagy Ausztriát), a hetedik helyért mérkőzhetnek. A november elején kinevezett Csoknyai István, Vladan Matics kapitánypáros csapata meglehetősen későn, december 27-én kezdte a közös felkészülést, és előbb Budaörsön 31:24-re legyőzte Chilét, majd Aarhusban 33:19-re kikapott Dániától, Odensében viszont 28:25-re verte az olimpiai címvédő skandinávokat.

Érdekes

A MAGYAROK MENETRENDJE

Január 11., péntek, 18.00: Argentína–Magyarország

Január 13., vasárnap, 18.00: Magyarország–Angola

Január 14., hétfő, 15.30: Magyarország–Katar

Január 16., szerda, 18.00: Magyarország–Egyiptom

Január 17., csütörtök, 20.30: Svédország–Magyarország

A magyarok összes mérkőzését közvetíti az M4 Sport csatorna.

A csoportok első három-három helyezettje jut a két középdöntős csoportba, melynek meccseit január 19. és 23. között játsszák Kölnben és Herningben. Az alapcsoport többi csapata az Elnöki kupáért játszik két napon át Kölnben és Koppenhágában.

A középdöntős csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, melyre január 25-én kerül sor Hamburgban.

A döntőt és a bronzmeccset január 27-én rendezik Herningben.

Leendő apukák


Bodó Richárd, akit a 2018-as év legjobb férfi kézilabdázójának választottak, az esélyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy hiába tűnik jónak a sorsolás, a magyar válogatott sem világverő, bárkit képes ugyan legyőzni, de bárkitől ki is tud kapni, nem szabad tehát senkit sem lebecsülni. A cél, hogy a legjobb hétben végezzen a csapat, ami olimpiai selejtezőt érne. 
A kulcsemberek közül Balogh Zsoltnak, Bodó Richárdnak és Lékai Máténak is várhatóan a világbajnokság ideje alatt születik meg első gyermeke, így mindhárman engedélyt kaptak, hogy szükség esetén hazautazzanak Dániából.
„A másik két, hasonló cipőben járó csapattársamhoz képest én vagyok a legszerencsésebb helyzetben, mert január 26-ra van kiírva a szülés, de az orvos szerint ez könnyen kitolódhat akár január 30-ra is. A szövetség mindenben támogat, csak akkor nem jöhetek haza a torna alatt, ha vb-döntőt játszunk, ami január 27-re esik” – mondta Bodó.
 

Érdekes

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Székely Márton (Tatabánya), Mikler Roland (Veszprém)

Irányítók: Juhász Ádám (Tatabánya), Császár Gábor (Schaffhausen), Lékai Máté (Veszprém)

Beállók: Sipos Adrián (Tatabánya), Schuch Timuzsin (Ferencváros), Bánhidi Bence (Szeged)

Balátlövők: Ilyés Ferenc (Tatabánya), Ligetvári Patrik (Ademar León), Jamali Iman (Veszprém), Szita Zoltán (Balatonfüred), Bodó Richárd (Szeged)

Jobbátlövők: Balogh Zsolt (Szeged), Nagy László (Veszprém), Máthé Dominik (Balatonfüred), Ancsin Gábor (Ferencváros)

Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

Jobbszélső: Hornyák Péter (Balatonfüred)

Gyenge szélsőjáték


Ahogyan a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságon, úgy ezúttal is kevés veszélyt jelentenek – támadásban és védekezésben is – a magyar szélsők, az ellenfelek számára továbbra is kézenfekvő, hogy elég középen védekezni, és hasznos a széleken támadni a magyarok ellen. 
A felkészülési meccseken csapat akkor védekezett igazán jól, ha be lehetett cserélni Ligetvári Patrikot, Ilyés Ferencet és Sipos Adriánt, ám a kimondottan gyorsan játszó ellenfelekkel szemben nagyon nehéz megvalósítani a sok cserét. Amikor a dánok széthúzták a magyar védőfalat, felgyorsították a labdát, csak büntetőt, illetve kiállítást érően sikerült védekezni, támadásban pedig a pároskapcsolatok még mindig fejlesztésre szorulnak.
 

Érdekes

A VB CSOPORTBEOSZTÁSA

A csoport

Németország

Korea

Szerbia

Oroszország

Brazília

Franciaország

 

B csoport

Japán

Macedónia

Izland

Horvátország

Bahrein

Spanyolország

 

C csoport

Chile

Dánia

Szaúd-Arábia

Ausztria

Tunézia

Norvégia

 

D csoport

Angola

Katar

Argentína

Magyarország

Egyiptom

Svédország

Nagy is utazik


A kerettel tart a világbajnokságra reaktivált Nagy László is, akire Csoknyai István, a válogatott szövetségi kapitánya leginkább a kulcsmérkőzéseken számít majd, vagyis az csoportkör utolsó három találkozóján. Nagy László a szövetségi kapitányokkal egyeztetve egyénileg készült a tornára. „Fizikai jellegű munkát végeztem, kézilabdáztam. A két szövetségi kapitánnyal egyeztetve született meg az a koncepció, hogy a felkészülést egyénileg, a világbajnokságot meg a csapattal fogom majd elkezdeni. Aztán, hogy mennyi szerepet szánnak nekem, az a két szövetségi kapitányra van bízva” – mondta a kiválóság.
„Ha van egy Nagy László, aki a csoportban a három kulcsmérkőzésen tud segíteni, akkor óriási hiba lenne, ha nem neveznénk és nem igényelnénk a játéktudását. Ha egy picit is tud rajtunk lendíteni – ráadásul Ancsinnak a könyöke nem százszázalékosan egészséges –, minden szövetségi kapitány hozzányúlna Nagy Lászlóhoz” – mondta Csoknyai arra a kérdésre, hogy miért hívták be újra a Veszprém rutinos jobbátlövőjét.
 

Érdekes

Érdekesebb szabálymódosítások

– Zöld lapok helyett egy berendezéssel kérhetnek időt az edzők. Ez össze van kötve a kijelzővel és az időmérő berendezéssel is, azonnal megáll az óra, amint megnyomják. Csak az a szövetségi kapitány használhatja, akinek a csapatánál éppen a labda van. Amennyiben a másik edző nyomja meg, sárga lapot kap, elveszti az időkérését, az ellenfél pedig hétméterest lőhet.

– A passzív játék egyik legnagyobb változása, hogy a tartalék játékvezetőnél lesz egy számláló, amellyel a bírói karjelzés utáni passzokat számolja. Ebből elvileg maximum hat lehet, viszont ez nem hivatalos, a döntés joga a játékvezetőké. Ez is össze lesz kötve a kijelzővel a szurkolók tájékoztatása érdekében.

– A bírók a támadásvezetés ritmusát fogják figyelni, lassú passzolgatással nem lehet labdát felhozni, ebben az esetben egyből felemelhetik a kezüket. A támadásnak kapura törőnek kell lennie, ahogyan eddig is volt. Kritikus helyzetben – röviddel a vége előtt, az eredmény tartása érdekében – nem lehet hátrafelé játszani, mert azonnal elveszik a labdát. Ugyanígy tesznek, ha egy játékos egyértelmű gólhelyzetből kipasszolja a labdát időhúzás miatt.

– Minden találkozót 16 kamerával rögzítenek, ezek közül három-három a két kapufa mögött van, egy pedig össze van kötve az eredményjelzővel, ezek alapján egyértelműen meg lehet majd állapítani, hogy gól született-e, ezt a játékvezető vissza is nézheti.

Nehéz csoport


Csoknyai István szerint egyáltalán nem könnyű a csoportjuk, hiszen – Angolát kivéve – öt csapat pályázik az első három helyre, ezért a továbbjutáshoz megfelelő forma és szerencse is kell. Vladan Matics társkapitány elárulta, a kulcskérdés az lesz, miként tudnak regenerálódni a játékosok az első hét alatt és után, mivel hét nap alatt kerül sor az öt csoportmérkőzésre. Az edzőpárosnak három cserelehetősége van összesen a világbajnokság során.
Ha a válogatott továbbjut, a középdöntő herningi II. középdöntős csoportjában minden bizonnyal az olimpiai bajnok Dánia, az előző vb-n ezüstérmes Norvégia, valamint Ausztria vagy Tunézia vár majd a magyarokra. Ebből a hatosból az első kettő a hamburgi elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat Herningben.
Az elődöntőbe jutásra a címvédő franciák mellett a norvégok, a dánok, a svédek és az Európa-bajnok spanyolok tűnnek a legesélyesebbnek, a társházigazda németek pedig nagyon igyekeznek meglepetést okozni. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

 

(Összeállította: Bőd Titanilla és Mészáros György)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?