Emelték a gondozási díjat az idősek otthonában Vágsellyén

nyugdíjas illusztráció
Vágsellye |

Emelték a gondozási díjakat az idősek otthonában. A legutóbbi önkormányzati ülésen úgy döntött a testület, ha még jobb minőségű szolgáltatásokat szeretnének nyújtani a városi intézetben, elkerülhetetlen némi díjemelés.

Három éve nyitották meg egy volt óvoda épületében az idősek otthonát, ahol jelenleg nyolcvan lakóról gondoskodnak. A várólistán további kilencven leendő idős, napi ellátásra szoruló személy van. Jana Hušvétyová, az otthon igazgatója arról tájékoztatta a képviselőket, hogy elsősorban azokról az egyedülálló idős emberekről gondoskodnak, akik már nem tudják magukat ellátni. Tíz fekvőbetegük van, akiket etetni, mosdatni és tornáztatni kell. Huszonkét lakó kerekesszék, további huszonhat idős ember járókeret vagy mankó használatára szorul. A betegápolóknak nagyon sok feladatuk van, és a gondozóknak emellett el kell kísérniük az idős lakókat a rendszeres orvosi vizsgálatokra. Ebben az évben az önkormányzat 60 ezer euróval támogatta az idősek otthona üzemeltetését. Ha képzett betegápolókat, gondozókat szeretne a város alkalmazni, az intézet vezetése kénytelen kicsit emelni az eddigi gondozási díjat, a rászorultság mértékétől függően. A négyes fokozatú, vagy egyéb körülményeken alapuló gondozási szükségletű betegek ellátási, gondozási díját napi 90 centről 1,90 euróra emelik. Az ötös fokozatú ápoltak az eddigi napi 1,10 helyett 2,10.-et, a hatos fokozatúak 1,30 helyett 2,30-at fizetnek. A testület tagjai elfogadhatónak tartották az idősek otthona vezetése által meghatározott új díjszabást. Vágsellye önkormányzata emellett négy nappali foglalkoztató-központot is működtet. Hármat Vágsellye központjában, egyet a Vágvecse városrészben, a nyugdíjasokkal 5–9 fős csoportokban foglalkoznak a szociális dolgozók.

Emellett 3 ezer eurót hagyott jóvá a város költségvetéséből a Monika Polgári Társulásnak, amely szociális terepmunkát végez, és foglalkoztató-központot is működtet. Vágsellyei, mocsonoki, felsőkirályi és köpösdi idősekkel foglalkoznak. Két évvel ezelőtt nyitotta meg a társulás a nappali foglalkoztatóját a Duslo vegyi vállalat egészségügyi központjának emeleti termeiben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?