Dohányzás: nem puszta rossz szokás, hanem függőség

dohányzás illusztráció

Aki életében próbált már leszokni a dohányzásról, tudja, milyen nagyon nehéz. Oka a jól ismert nikotin, az az anyag vagy inkább drog, amitől a dohányosok 85 százaléka nem tud megszabadulni. A nikotinfüggőség hozzávetőlegesen olyan erős, mint a herointól vagy a kokaintól való függőség, és következményeit a betegségek nemzetközi jegyzéke is tartalmazza. Helytelenül nevezik rossz szokásnak a dohányzást, ugyanis függőségről van szó. Több hónapig vagy évig is eltarthat, amíg az ember teljesen meg tud szabadulni tőle.

 

Öt pont az életért

Tanulmányok igazolták, hogy mennyire fontos az alábbi öt pont ahhoz, hogy az ember le tudjon szokni a dohányzásról. A siker biztos feltétele, ha valaki mind az ötöt betartja:

- készüljön fel és határozza el, hogy abbahagyja a dohányzást

- kérje meg környezetét, hogy szüntelenül támogassák önt,

- igyekezzen gyökeresen megváltoztatni életmódját – vagyis fokozatosan vezesse be a rendszeres mozgást, a pihenést, módosítsa étkezési szokásait – a változás legyen fokozatos, de következetes

- ha szükséges, szedjen dohányzásról való leszokás támogatására szolgáló gyógyszert és pontosan az előírás szerint szedje,

- készüljön fel arra, hogy a leszokás folyamatában lesznek súlyos helyzetek vagy akár visszaesés is.

Az e-cigaretta nem orvosolja a bajt

Bár többféle elektromos cigaretta létezik, amikor cigizéskor az ember nem a füstöt, hanem a vízgőzt szívja be, a dohányzó így nem szabadul meg a nikotinfüggőségtől. „Sőt, a legújabb e-cigaretta sem jelenti a dohányzás egészségesebb alternatíváját – mondta Dr. Marianna Šeligová pneumológus, majd hozzátette: – Végképp nem azoknak való, akik végérvényesen meg akarnak szabadulni a dohányzástól. Az elektromos cigaretta szívásakor a nikotin sokkal tisztább formában kerül a szervezetbe. A függőség tehát sokkal egyszerűbben és gyorsabban alakul ki. A »tisztább« nikotin hatásának az a következménye, hogy erősebben hat a szív- és érrendszerre, vagyis a vérnyomás emelkedésére, az erek szűkülésére. Magyarán: aki ilyen cigarettát szív, azt jobban fenyegeti a heveny szív- és érrendszeri betegség – például a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a magas vérnyomásos” – mondta a doktornő.

Minden korban van értelme abbahagyni

Sokan azt mondják, hogy az ő korukban már nincs értelme leszokni a dohányzásról. „Tévedés, ennek mindig van értelme. A dohányzás okozta betegségek kialakulásának kockázata körülbelül egyharmaddal csökken, de csak egy nikotinmentes év után, a veszély öt év múlva a felére csökken, 10-15 cigarettamentes év után pedig csaknem megegyezik a nem dohányzó embert fenyegető kockázattal.” Ha valaki elhatározza, hogy abbahagyja a dohányzást, jó lenne, ha előbb alaposan kivizsgáltatná magát. Mindenkinek van lehetősége arra, hogy különféle támogató kezelést vegyen igénybe, de előtte kérje ki kezelőorvosa tanácsát főleg akkor, ha az illető terhes vagy tervezi a teherbeesést, ha nem töltötte be a 18 évet, ha erős dohányos és más betegsége is van, ha gyógyszert szed, a függőségnek ugyanis különféle fokozatai vannak. „A betegeknek hagyományos és speciális kivizsgálást ajánlunk, főleg azért, hogy felmérjük a beteg általános egészségi állapotát, és kiszűrjük a tüdő dohányzással összefüggő esetleges elváltozásait, illetve betegségeit. A kezelés megkezdése után természetesen rendszeresen ellenőrizzük a beteget” – mondta a szakember.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?