Egyre kevesebb szlovák sört iszunk

sör
Pozsony/Budapest |

Szlovákia tavalyi sörgyártása 235 millió liter volt, ami érezhető visszaesés a 2011-es 300 millió literhez viszonyítva, miközben a sörgyárak száma a vizsgált időszakban 25-ről 68-ra nőtt – derül ki az ágazati szövetség jelentéséből.

Az ital fogyasztása kisebb mértékben csökkent, a 2011-es fejenkénti évi 74 literről a 2017-es 72 literre. Sörfogyasztási szokásaink fokozatosan módosulnak: egyrészt fokozatosan emelkedik az importból, döntően Csehországból származó mennyiség (tavaly 163 millió liter), másrészt az értékesített szeszes ital egyre kisebb hányadát fogyasztjuk el kocsmákban, vendéglőkben (a tavalyi arány 29 százalék, míg 6 éve még 39% volt). A döntően hazai alapanyagokra támaszkodó söripar közvetve és közvetlenül összesen közel 15 ezer munkahelyet teremt, az ágazat által befizetett együttes évi adó pedig eléri a 115 millió eurót. A szlovák sörszövetség szerint minden egyes, általuk a beszállítóknak kifizetett 1 euró a hazai gazdaságban 2,20 eurónyi forgalmat gerjeszt, ami az ország első számú húzóágazatának számító autóiparnál is jobb mutató (esetükben ez 0,99 euró).

A szlovákiaihoz hasonló trendekre hívják fel a figyelmet a magyarországi gyártók is. Egyre nagyobb az igény a prémium és szuperprémium sörök iránt Magyarországon, csak az elmúlt egy évben 23 százalékkal nőtt a kategória forgalma, 2018 első felében pedig 27 százalék volt a növekedés – közölte a Dreher Sörgyárak Zrt. A társaság, amely tavaly március óta a japán Asahi Csoport részeként működik, hosszú távú stratégiájának középpontjában ezért a prémium portfólió kialakítása áll, egyrészt prémium termékek hazai gyártásával, másrészt nemzetközi márkák importálásával. Ennek egyik lépéseként vezették be a magyar piacra a több mint 70 országban forgalmazott Peroni Nastro Azzurot is, amely Olaszország egyik legnépszerűbb sörmárkája. (só, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?