Ismét hosszú sorokban kígyóznak a kamionosok Kassa és Felsőnémeti között

Az elkövetkezendő napokban valószínűleg még hosszabb lesz a sor az utak menték
Kassa/Nagymihály/Felsőnémeti |

A Kassai Kerületi Rendőr-parancsnokság péntek délelőtti tájékoztatása szerint a korábbi hetekben tapasztalt, viszonylag nyugodt helyzethez képest ismét hosszú sorokban kígyóznak az Ukrajnába tartó kamionok.  

Jelenleg ismét megnőtt az ukrán határ felé tartó teherforgalom. Nem csak a felsőnémeti határátkelő előtt, illetve a határvonal menti területeken, hanem az R4-es gyorsforgalmi úton a Magyarország felé vezető oldalon is hosszú sorban parkolnak a kamionok, amelyek egy része a személyi forgalomnak fenntartott sávok egy részét is blokkolja. Annak ellenére, hogy a Nagymihályban történt forgalmi változás óta egy újabb leállósávot alakítottak ki a városba érkező és azon áthaladó kamionos forgalomnak, a teherautók parkolására kialakított terület szinte teljesen megtelt

– közölte lapunkkal Lenka Ivanová rendőrségi szóvivő.

A rendőrök tehetetlenek

Ivanová állítása szerint a D1-es autópályán péntek délelőtt már több mint 200 kamion sorakozott, a szlovák-magyar államhatár felé vezető R4-esen pedig már valamivel több mint kamionból állt a konvoj.

„A rendőrök erőfeszítései ellenére azonban nem áll módunkban csökkenteni az országunk területére behajtó járművek számát, és egyelőre nincs más hely sem, ahol a beérkező teherforgalom parkolhatna. Mivel a mai és a holnapi napot sokan az utolsó karácsonyi bevásárlásra használják fel, Nagymihály városközpontja felé feltehetően az autósokból is jóval több lesz. A tehergépkocsi-vezetőket fokozott óvatosságra intjük, de mindenekelőtt azt kérjük az autósoktól, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák mozgásukat a parkoló teherautók körül. A sofőröket nem csak a parkoló konvoj mellett elhaladva, hanem a bevásárlóközpontok környékén is fokozott biztonságra, a rendőrök utasításainak és a közlekedési szabályok betartására, fokozott toleranciára és megfontoltságra kérjük. A mai és a holnapi nap folyamán (nem csak Nagymihályban - a szerk. megj.) a kereszteződés előtti területen, de közvetlenül a kereszteződésben is torlódások alakulhatnak ki” – tette hozzá Ivanová.

konvoj

A szeretet ünnepe

Bár mindenki tisztában van vele, hogy a karácsony előtti időszakban a forgalommal megtelt utakon a sofőrök többsége igyekszik hamarabb odaérni a másiknál, a rendőrök arra kérik a volán mögé ülő sofőröket, hogy legyenek türelmesek, figyeljenek oda egymásra és mindenek előtt az érvényes szabályok betartásával közlekedjenek. „Ha a járművezetők nem tartják tiszteletben a kereszteződések átjárhatóságára vonatkozó rendelkezést, akkor felesleges forgalmi dugókat hoznak létre olyan helyeken is, ahol egyáltalán nem kellene, hogy kialakuljanak. Ez azonban csak a járművezetők türelmetlenségének és arroganciájának eredménye. Természetesen vannak olyan sofőrök is, akik annak ellenére, hogy zöld lámpát kaptak a továbbhaladáshoz, addig állnak a kereszteződés előtt, amíg egy kicsit szabaddá nem válik előttük az út. Ezt azonban sok esetben nem köszönik meg a sofőrök, hanem inkább felesleges dudálnak és idegesen mutogatnak a másikra. Ne feledjük tehát, hogy a karácsony a béke és a szeretet, a kölcsönös megértés ünnepe. Ne rontsuk el felesleges agresszióval, káromkodással, idegességgel és barátságtalan pillantásokkal. Éljük meg szeretetben és egységben” – zárta Lenka Ivanová.

A feszültség Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna között azután keletkezett, miután a lengyel kamionosok és a mezőgazdászok blokád alá vették az Ukrajnával közös legforgalmasabb lengyel határátkelőhelyeket. A teherforgalom nagy részét Szlovákiába terelték át, ami a hazai utakon, elsősorban a kelet-szlovákiai Eperjes, Kassa, Tőketerebes, Nagymihály és Szobránc közötti útvonalakon jelentős forgalmi fennakadásokat okozott. A lengyel kamionosok szerint súlyos hátrányban vannak, mivel ukrán társaiknak az orosz agresszió kezdte óta nem kell drága engedélyeket kiváltaniuk az EU-ba való belépéshez. A fuvarozók azt akarják elérni a tüntető jellegű megmozdulásukkal, hogy állítsák vissza az engedélyezési követelményeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?