Egy év alatt több mint hatezer részeg sofőr

Egy év alatt több mint hatezer részeg sofőr

<p>Pozsony. Szlovákia a részeg sofőrök országa!</p>

DEMECS PÉTER

November elsején volt pontosan egy éve annak, hogy hatályba lépett a büntetőjogi törvénykönyv módosítása, melynek értelmében már nem kihágás, hanem bűncselekmény, ha valaki egy ezreléknél is magasabb alkoholszinttel ül volán mögé.

„Úgy tűnik, a sofőrök egy év elteltével sem tudatosították, hogy ha részegen vezetnek gépjárművet, akkor azzal nemcsak saját, hanem mások életét is veszélyeztetik. Arról nem is beszélve, hogy könnyen bíróság elé, legrosszabb esetben pedig rács mögé kerülhetnek” – tájékoztatta lapunkat Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának munkatársa.

Mire számíthatnak

a vétkezők?

A bíróság egyéves szabadságvesztésre is elítélheti azt, aki alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezet egy gépjárművet. Ilyen sofőrnek automatikusan, még a közúti ellenőrzés során elveszik a jogosítványát, korlátozzák személyes szabadságát s a legközelebbi rendőrőrsre vezetik. „Ha olyan részeg, hogy képtelen vallomást tenni, akkor cellába kerül. Kivárják, míg kijózanodik” – pontosított Baloghová.

A rendőrnek ráadásul, függetlenül az alkoholszinttől, joga van pszichiátriai kivizsgálásra küldeni a sofőrt, hogy kiderüljön, függő-e, vagy sem. Ha kiderül, az illető komoly függőségben szenved, például alkoholista, akkor a pszichiáter erről tájékoztatja a rendőrséget, amely automatikusan elveheti az illető jogosítványát. Ha nem észlelnek nála függőséget, akkor a hatályos törvények szerint „csak” pszichológussal kell kezeltetnie magát.

A sofőr mindent

maga fizet

„Ezek után ismételten le kell tennie az alkalmassági vizsgát az autósiskolában. Jogosítványát csak azután kapja vissza, miután letelt a büntetése, s minden szükséges kivizsgálást és vizsgát is abszolvált. Arra is gondolni kell, hogy ez pénzbe kerül” – fűzte hozzá a rendőrszóvivő.

A bírságon kívül a pszichológiai vagy pszichiátriai kezelést is saját zsebből kell finanszírozni, s ez nem olcsó mulatság. Arról nem is beszélve, hogy például a hivatásos sofőrök munkájukat is könnyen elveszíthetik.

Minden tizedik balesetet ittas sofőr okoz

Év elejétől október végéig a rendőrség szerint több mint 11 400 közúti baleset történt az országban.

1410 baleset alkohol miatt történt. A szeszesital fogyasztása az utakon 22 ember életébe került.

„Fontos tudatosítani, hogy nemcsak az alkohol van hatással a közúti biztonságra. Ezt nagyon sok tényező befolyásolja. A sofőrök személyes felelősségérzete is fontos. Az egész társadalom, a közúti forgalom minden egyes résztvevője is felelős az utakon uralkodó helyzetért, a halálesetekért, a baleseti statisztikákért” – emlékeztetett Baloghová.

Mennyibe kerül

az ügyintézés?

Akinél a rendőrök egy ezreléknél kisebb alkoholszintet mérnek, az 200-tól 1000 euróig terjedő bírságra számíthat és ebben az esetben akár öt évre is eltilthatják a gépjárművezetéstől. Egy ezrelék feletti alkoholszintnél viszont az ezereurós bírságon kívül már akár egyéves szabadságvesztés is fenyegethet.

Egy pszichiátriai vizsgálat 30 euróba kerül. A pszichológus szaktanácsadásának ára körülbelül 200 euró. Az alkalmassági vizsgáért pedig, a jogosítvány visszaadása előtt 16,50 eurót kell fizetni.

Kisebb mennyiség

is árthat

Szakértők szerint sikerült igazolni, hogy a kisebb alkoholmennyiség, amelyért külföldön még nem jár büntetés, jelentős kockázattal jár.

Csehországban például a rendőrök tavaly enyhítettek a szabályokon, és ma már szemet hunynak a 0,3 ezrelékig terjedő alkoholszint felett.

Ez az az érték, amelynél nem lehet százszázalékosan igazolni az alkoholfogyasztást. Ilyen értéket mutathat az alkoholteszter például bizonyos ételek, vagy orvosságok elfogyasztása után.

Szlovákiában a rendőrök hivatalosan ezt sem tolerálják.

Európában az esetek többségében 0,5 ezreléket engedélyeznek, Nagy-Britanniában viszont 0,8 ezrelékkel is vezethetnek.

Néhány hete kiderült, hogy nemcsak Csehországban, hanem Szlovákiában is világelsők vagyunk a sofőrök alkoholfogyasztására irányuló rendőrségi ellenőrzések számában. Míg nyugati szomszédainknál átlagosan ezer főre 400 emberrel fújatják meg az egyenruhások az alkoholszondát, nálunk 350 személlyel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?