A FŐISKOLÁK VÉGZŐSEINEK BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGEI

1. Befejezte a főiskolát, keresi első munkahelyét, egyelőre sikertelenül, s regisztráltatja magát a munkaügyi hivatalban.u Egészségbiztosító – mivel regisztráltatta magát álláskeresőként, az állam fizeti az egészségbiztosítási díjat.

1. Befejezte a főiskolát, keresi első munkahelyét, egyelőre sikertelenül, s regisztráltatja magát a munkaügyi hivatalban.

u Egészségbiztosító – mivel regisztráltatta magát álláskeresőként, az állam fizeti az egészségbiztosítási díjat. A regisztrációt a munkaügyi hivatalban kapott igazolással bizonyítja az egészségbiztosító kirendeltségében. Ha a munkaügyi hivatalban a megszabott hét napnál később jelentkezett be, a köztes időszakért magának kell kifizetnie az egészségbiztosítási járulékot.

u Munkaügyi hivatal – nem kötelező jelentkezni, de aki nem jelentkezik, maga fizeti az egészségbiztosítási járulékot. Aki regisztráltatja magát, annak a záróvizsga elvégzésétől számított 7 napon belül kell megtennie, s akkor zökkenőmentesen folytatódik az egészségbiztosítása, továbbra is az állam fizeti. Ha nem áll szándékában vállalkozni vagy tovább tanulni, érdemes regisztráltatnia magát. Álláskeresőként például megbízási szerződésre dolgozhat, havonta 145,94 eurót kereshet. A munkatevékenységről nyolc napon belül tájékoztatni kell a munkaügyi hivatalt és igazolni a bevétel nagyságát, különben eljárást indítanak ellene és törlik a nyilvántartásból.

u Szociális Biztosító – a Szociális Biztosítóval szemben nincs semmilyen kötelezettsége, de nem is igényelhet semmit. Köthet önkéntes biztosítást.

2. Befejezte felsőoktatási tanulmányait, nincs munkája, magiszteri vagy doktori képzésre készül.

u Egészségbiztosító – attól függ, levelező vagy nappali tagozaton tanul-e tovább. Az előbbiek esetében az állam 26 éves korig fizeti a biztosítási díjat. Ha valaki nappali tagozatos doktori képzésben vesz részt, és még nem töltötte be 30. életévét, és máshol még nem szerzett doktori végzettséget, a biztosítási díjat az állam téríti helyette. Ha már elmúlt 30 éves, az állam már nem fizet helyette semmit, akkor sem, ha még tanul. Az állam biztosítottja marad az is, aki megszerezte a baccalaureátusi címet, továbbtanulna magiszteri képzésen, de még nem érkezett meg a válasz, folytathatja-e tanulmányait. Ha elutasító választ kap, azonnal jelentkeznie kell az egészségbiztosítóban. Vagy önkéntes biztosítást köt, vagy munkába áll, vagy regisztráltatja magát álláskeresőként.

u Szociális Biztosító – nincs bejelentési kötelezettsége, de köthet önkéntes társadalombiztosítást.

3. Külföldre megy továbbképzésre vagy dolgozni.

u Egészségbiztosító – külföldön köt biztosítást, és ha 6 hónapnál hosszabb időre utazik ki, ezt jelentenie kell az egészségbiztosítónak, így megszűnik az itteni biztosítása. Előtte azonban érdemes ellenőrizni munkaadójánál, hogy külföldön tényleg be van-e jelentve az ottani egészségbiztosítóba. Alapszabály: a munkavégzés helyén kellene lennie az egészségbiztosításának is. Arról, hogy van külföldi biztosítása, a szlovákiai szakhatóságnak 8 napon belül kell igazolást hoznia, és le kell adnia a szlovákiai biztosítási kártyáját. Ha külföldön nem lesz biztosítása, csak ott fog dolgozni, Szlovákiában kell a járulékot fizetnie.

u Szociális Biztosító – nincs bejelentési kötelezettsége. Önkéntes biztosítása a kiutazással nem szűnik meg, de nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is rendszeresen fizetni kell a járulékokat. Ha az EU tagországban dolgozik, és ott is van társadalombiztosítása, itthon nem lehet önkéntes beteg- és munkanélküli-biztosítása, azt meg kell szüntetnie, csak az önkéntes nyugdíjbiztosítást nem kell megszüntetnie.

4. Befejezte az iskolát, egyéni vállalkozóként próbál érvényesülni.

u Egészségbiztosító – ha vállalkozni kezd, erről az iparosengedélyt kiállító hivatal tájékoztatja a biztosítót. A járulékokat az egyéni vállalkozónak saját magának kell térítenie, az első évben a minimumot.

u Szociális Biztosító – kezdetben nincs semmilyen bejelentési kötelezettsége a Szociális Biztosítóval szemben. Járulékfizetési kötelezettsége a vállalkozás beindítását követő év júliusától lesz – de csak akkor, ha a vállalkozás első évében bevétele meghaladta a minimális kivetési alap 12-szeresét. Addig, ha akar, köthet önkéntes biztosítást.

5. A főiskola, egyetem befejezése után azonnal munkába áll.

u Egészségbiztosító – ha rögtön elhelyezkedik, a munkaviszony létrejöttéről a munkaadó tájékoztatja a biztosítót egy héten belül. A munkáltató fizeti a járulékokat is. A végzősnek csak arról kell értesítenie a biztosítót, hogy befejezte tanulmányait.

6. Megszakítja tanulmányait.

u Egészségbiztosító – arról is tájékoztatni kell a biztosítót, ha tanulmányait valamilyen okból megszakítja. Ugyanez érvényes arra, aki meghosszabbítja tanulmányait, mert néhány vizsgát nem sikerült letennie. Ilyen esetekben az állam nem fizeti a diákok egészségbiztosítási díját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?