Autóvásárláskor nem árt az óvatosság

autóvásárlás k

Az autóvásárlás a legtöbb család számára igényes elhatározás – már csak azért is, mert nem olcsó mulatság, és az esetenként szűkösebb családi költségvetésből nem olyan egyszerű kigazdálkodni a vételárat. Egy használt autó olcsóbb az újnál, ám nem feltétlenül annyira, mint remélnénk, és bizonyos kötelességeknek is eleget kell tenni.

Autót az ember legfeljebb négyszer-ötször vásárol az életében. Akár a régi lecseréléséről, akár az első kocsi beszerzéséről van szó, mindenképpen komoly döntésnek számít, mely számos kockázattal jár, ezért nem tanácsos elkapkodni, hanem jól fel kell készülni, számtalan szempontot kell mérlegelni.

Az adásvételi ügylet során a vevő sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve, mint az eladó. Ritka az olyan eset, hogy ismerőstől vásárolunk. Általában a felek nem ismerik egymást, és nem tudják, mennyire bízhatnak egymásban. A vevő a kiszemelt kocsiról még a személyes megtekintés után is viszonylag keveset tud. Az ügyletet gyakran hétvégén bonyolítják le, amikor egyiküknek sem kell munkában lenniük.

Kockázati tényezők

Mihelyt a vevő átadja a pénzt az eladónak, óriási kockázatot vállal magára: olyan autóba ül, melynek nincs műszaki engedélye (az eredeti tulajdonos nem adja oda, mert szüksége van rá a papírok intézésekor a rendőrségen, amikor kiiktatják a kocsit a nyilvántartásból), sem érvényes biztosítása (a gépjármű eladásának napjával megszűnik). Az első probléma akkor merülhet fel, ha az eredeti tulajdonos a kocsit ugyan átadja, a pénzt zsebre teszi, de a kocsit mégsem jelenti ki a rendőrségen, a vevő pedig nem győzi 15 napon belül átíratni magára – kellemetlen magyarázkodás és bírság veszélye áll fenn. Ha 30 napon belül sem sikerül a rendőrségen bejelenteni a járművet, eredetvizsgálatot rendelhetnek el, ami további kiadással és időveszteséggel jár. Ennél még nagyobb probléma, ha az eredeti tulajdonos egyáltalán nem jelentkezik ki a nyilvántartásból – amíg ezt nem teszi meg, addig az új tulajdonos nem tudja a saját nevére bejegyeztetni.

Hétvége

A felesleges bonyodalmak megelőzése végett az ügyletet nem tanácsos hétvégére hagyni. Olyankor csak tekintsük meg a kitippelt autót, esetleg köthetünk valamilyen előszerződést a jövőbeli adásvételi szerződésről, miközben érdemes minden egyes részletet írásba foglalni. Ideális esetben a régi és az új tulajdonos egyszerre megy a rendőrségre, és az autó átíratását zökkenőmentesen együtt elintézik. Amennyiben egyetlen munkanapon sem képesek összehangolni az ügyintézést – más-más járásból származnak, eltérő a munkaidejük, nem tudnak ugyanarra a napra szabadságot intézni stb. – egyikük vagy akár mindketten felhatalmazást írhatnak egy megbízható személy számára (lehet az családtag, ismerős, profi közvetítő ügynök), aki helyettük elvégzi a szükséges papírmunkát.

Kötelező biztosítás

Nem szabad elfeledkezni a kötelező felelősségbiztosításról sem. Minden egyes gépjárműre, mely a szlovákiai utakon közlekedik, törvényből kifolyólag felelősségbiztosítást kell kötni, melyből a közlekedés folyamán másoknak okozott károkat téríthetjük. A biztosításról szóló (elő)szerződést már a rendőrségen fel kell mutatni, amikor kérjük a nyilvántartásba vételt – ez a vadonatúj, használt és a külföldről behozott kocsikra egyaránt vonatkozik. Manapság több biztosító termékei közül lehet választani, érdemes az egyes ajánlatokat összehasonlítani. Fontos szempont lehet, hogy egy-egy társaság milyen hosszú ideje van a piacon, milyen névre tett szert, megbízható, hány kirendeltséggel rendelkezik, legfeljebb milyen összegig téríti az esetleges károkat, és nem utolsósorban a biztosítás ára. A társaságok általában lehetővé teszik, hogy a biztosítást akár az utolsó pillanatban, online létesítsük: az elektronikus űrlap kitöltése után e-mailben elküldik a szerződést, az ún. fehér kártyát, a biztosítás feltételeit, baleset esetére egy nyomtatványt, a biztosítási összeg átutalásához szükséges adatokat. Mindezt tanácsos kinyomtatni. A biztosítás attól a pillanattól érvényes, amikor a szerződés megérkezik e-mailben. Az összeget ajánlott a lehető legrövidebb időn belül kifizetni, még az autóval tett első út előtt. Az ún. zöld kártyát, melyre külföldi út esetén van szükség, postai úton küldik. 

Mit nézzünk meg használt autó vásárlásakor?

A félreértések, bonyodalmak és a nagy javítási költségek megelőzése végett tanácsos a vásárlásra kiválasztott gépjárművet alaposan átnézni.

  1. Külső szemle – az autót tisztán, a szabadban, természetes fénynél nézzük meg!
  2. Motortér átvizsgálása – a motorháztetőt felnyitva elsősorban a főtartók és a homlokfal-zárhíd állapotát kell vizsgálni.
  3. Csomagtér ás utastér átvizsgálása
  4. Kormány és váltó ellenőrzése – a kormányt rángatva érdemes meghallgatni a kormánymű állapotát, a kopogás nem jó jel.
  5. Motor beindítása – beindíthatja a tulaj is, legalább megfigyelhető a kipufogóból távozó anyag. A motorból jövő minden szokatlan zaj, ritmikus csikorgás, kemény, zúgó szelephang szintén az elhasználtságot jelzi.
  6. Próbakör – A vevőjelölt vezessen! Így érezheti a kuplung, a kormány holtjátékát, a váltás könnyűségét, a motor rugalmasságát. Menet közben búgó hangot adhatnak a kopott kerékcsapágyak, a váltó, de jó fül kell ahhoz, hogy a vezető kiszűrje a zajok eredetét.
  7. Az autó eredetének az ellenőrzése – Ha a próbával elégedettek vagyunk, továbbra sem árt az óvatosság: ellenőrizni kell az azonosítószámokat, a forgalmiba bejegyzett alváz- és motorszámot keresve az autón.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?