A rokkantsági nyugdíj kiszámítása

ÚJ SZÓ-TÁJÉKOZTATÓA rokkantsági nyugdíj összege a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ. A rokkantság fokának megfelelően a biztosítottakat 3 csoportba sorolják: 1.

ÚJ SZÓ-TÁJÉKOZTATÓ

A rokkantsági nyugdíj összege a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ. A rokkantság fokának megfelelően a biztosítottakat 3 csoportba sorolják: 1. a munkaképesség több mint 70 százalékkal csökkent; 2. a munkaképesség több mint 40, de legfeljebb 70 százalékkal csökkent; 3. a rokkantságot – alkohol vagy más függőséget okozó szerek fogyasztásával – saját maguk okozó személyek. A nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati időhöz hozzászámolják az öregségi nyugdíjkorhatárig hátralévő időszakot (pripočítané obdobie).

A nyugdíj konkrét összegét befolyásolja, hogy a kérvényező a három kategóriából melyikbe tartozik: 70%-nál nagyobb a károsodása, a károsodása 40–70% közé esik, vagy pedig a rokkantságát alkohol vagy más függőség okozta. Az összeg kiszámításához ismerni kell az átlagos személyi bérpont (priemerný osobný mzdový bod – POMB) értékét, amit a korábbi évek fizetése alapján számítanak ki, de a nyugdíjbiztosítási számlán megtalálható ez az adat, vagy kérésre a Szociális Biztosító is kiadja. A képletben ezenkívül szerepel az aktuális nyugdíjérték (aktuálna dôchodková hodnota – ADH), amit évente a szociális ügyi minisztérium határoz meg és a teljes nyugdíjbiztosítási időszak (obdobie dôchodkového poistenia – ODP) hossza – vagyis a szerzett szolgálati idő és az ún. hozzáadott időszak összege.

1. Ha a munkaképesség több mint 70 százalékkal csökkent, a rokkantsági nyugdíj összegét a következő képlettel számolják ki: POMBxODPxADH

2. Ha a munkaképesség több mint 40, de legfeljebb 70 százalékkal csökkent, a rokkantsági nyugdíj összegét a következő képlettel számolják ki: (POMBxODPxADH)x(a csökkenés mértéke)

3. Ha a rokkantságot – alkohol vagy más függőséget okozó szerek fogyasztásával – az igénylő saját maga okozta, a rokkantsági nyugdíj összegét a következő képlettel számolják ki: (POMBxODPxADH)/2 vagy (POMBxODPxADH)x(a csökkenés mértéke).

A Szociális Biztosító honlapján egy kalkulátor segítségével kiszámítható a nyugdíj várható összege.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?