Amit tudni kell az átszállós repülőjegyekről

<p>Aki távolabbi vagy kevésbé népszerű helyre szeretne utazni, annak fel kell készülnie, hogy vagy csak átszállásos repülőjegyet tud venni, vagy a nem közvetlen járattal (akár többszörös átszállással) juttatja el őt a választott helyszínre. Mi a teendő az ilyen járatok esetében, mikor és hol kell bejelentkezni a járatra, hol kell leadni, és felvenni a csomagot?</p>

Aki már repült közvetlen járattal, tudja, hogy nincs sok teendő a check-innel. Amint megérkezik a reptérre, besorakozik a megfelelő pulthoz, a repülőjegyet a légitársaság munkatársának adja, a személyes iratokkal igazolja magát, a csomagot a szalagra teszi, és vár. Ezt követően az alkalmazott egy szalagot ragaszt a poggyászra, és az már indul is a csomagelosztóba. Visszakapjuk a jegyet, a beszállókártyát, az iratokat, és már csak a biztonsági ellenőrzés, az esetleges vásárlás, valamint beszállás van hátra. És persze az utazás. Az érkezést követően felvesszük a poggyászt, és irány a város.

Átszállás, transzferidő

Ha az úticélt csak úgy tudja elérni, hogy át kell egy vagy több reptéren szállni, akkor ügyelni kell a részletekre. Általában már a check-in pultnál az egész útra be tudunk jelentkezni, de ezt minden esetben kérdezzük meg a légitársaság munkatársánál.

Nézzünk egy példát. Phuketre szeretnénk utazni, Budapestről. A Qatar Airways járataira a legkedvezőbb az ajánlat, Budapest – Doha – Bangkok – Phuket útvonalon. Ez három átszállást jelent. A budapesti bejelentkezésnél várhatóan három beszállókártyát kapunk, a járat mindegyik szakaszára. Ez esetben a csomag is Phuketig utazik, csak ott látjuk újra. Dohában és Bangkokban is a reptér alkalmazottai pakolják át azt a megfelelő járatra. Így egész idő alatt utasok leszünk, azaz Dohában és Bangkokban sincs semmi teendőnk. Elég megtalálni a csatlakozó járat indulási terminálját, kapuját. Ezek a legtöbb esetben már a beszállókártyán fel vannak tüntetve. Ha a csatlakozásra egy órát kell várni, akkor is érdemes előbb a beszállókapuig elmenni (gate), átesni az esetleges biztonsági és (nem schengeni ország esetében) útlevél-ellenőrzésen. Csak ezt követően nézzen szét a reptéren, a közeli boltokban, ha tudja, a kapuhoz mennyi ideig tart az út. Mert sok reptéren a csatlakozó járatig akár harminc percig is gyalogolhatunk.

Hosszú a csatlakozási idő?

Ha a két járat között több mint öt óra a csatlakozási idő, akkor akár a közeli városba is benézhetünk. Itt figyelembe kell venni a városba vezető út hosszát, időtartamát. Ideális megoldás, ha kötött pályán közelíti meg a várost, itt ugyanis pontosan lehet kalkulálni. Ha Bangkokban például hat órát kell várni, akkor az érkezést követően elég megkeresni a vonatot, mely 30 perc alatt a városközpontba szállítja az utast. Rövid városnézés, majd vissza a reptérre, úgy, hogy az indulás előtt legalább másfél órával már kint legyen. Ilyen esetben nem kell újra a check-in pultnál sorakozni, csak a biztonsági ellenőrzésen kell átesni. A csomaggal sem kell foglalkozni, nem kell azt kivenni, és újra feladni. Nem is lehetne, ha végig be tudott checkolni, a reptér munkatársai csak a célállomáson teszik a szalagra a poggyászt, így hiába is várnánk azt a csomagkiadóban.

Gate-ek között

Minden reptérnek megvan a csatlakozási ideje. Ez eltérő lehet a belföldi és más a nemzetközi járatok esetében. Erre ügyelni kell a jegy vásárlásánál, de elméletileg nem adható el jegy, amely ezt nem veszi figyelembe. Azaz pl. egy dohai átszállásra minimum egy órát kell számolni, a tengerentúli járatokra 90–120 percet.

Ha mégis lekési a csatlakozást

Amennyiben az egyik járat késése vagy más ok miatt mégis lekési a csatlakozó járatot, a légitársaság segít megtalálni a megoldást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy átfoglalják egy másik járatra, és ha az új gép indulására sokat kell várni, meleg ételt, italt, és távközlési lehetőséget biztosítanak. A légitársaság alkalmazottai ilyenkor sokszor már a kapunál várják az utast, sokszor már kezükben az új beszállókártyákkal. A csomagot is természetesen átszervezik, így ha minden rendben van, akkor az is már az új járattal érkezik esetünkben Phuketre. Több légitársaság ilyenkor megkülönböztetett figyelmet biztosít, hogy az utas a kellemetlenségek ellenére legközelebb is velük utazzon.

Ha szakaszonként kell bejelentkezni, azaz – az eredeti példánál maradva – ha Budapesten csak Bangkokig tudunk bejelentkezni, akkor ott ki kell venni a csomagot,és újra be kell sorakozni a check-in pulthoz. Ilyen egyre ritkábban fordul elő, de nem kizárt. Ezt a leggyakrabban úgy lehet elkerülni, ha egy jegyen van az összes szakasz (Budapest–Doha, Doha–  Bangkok, Bangkok–Phhuket). Ha két vagy több jegyen vannak a szakaszok, esetleg külön vettük őket, akkor szinte biztos, hogy valamely városban újra be kell jelentkezni a járatra. Ezért egy légitársaság vagy légiszövetség járataira érdemes megvásárolni a repülőjegyet. Ez esetben elképzelhető, hogy a Budapest–Doha szakaszt a Qatar Airways gépével tesszük meg, a Doha –Bangkok szakaszon szintén a katari légitársaság gépével utazunk (szintén QR-járat), a Bangkok– Phuket szakaszt pedig a Bangkok Airways légitársaság gépével repüljük. De a jegyen mindegy járatszám QR-val kezdődik, így szinte biztos, hogy Budapesten már a célállomásig be tudunk jelentkezni.

Fapados járatok

Átszállós utakat csak a nemzeti légitársaságok kínálnak, aki fapadossal utazik, az ilyen szolgáltatásokra ne is számítson. Pl. ha valaki az angol easyJettel utazik – Budapestről, Londont érintve Glasgowba –, akkor Ferihegyen csak Londonig tud bejelentkezni, ott az érkezést követően ki kell venni a csomagot, majd az indulási csarnokban újra megismételni a bejelentkezési folyamatot – jegyet, iratokat felmutatva újabb beszállókártyát kapunk, poggyász szalagra, biztonsági ellenőrzés, utazás, és a skót városban ismét levesszük a szalagról a csomagunkat.

Ügyelni kell azonban arra – hogy a nemzeti légitársaságokkal ellentétben –, a fapadosok nem vállalnak felelősséget az átszálló utasokért. Ők csak „A” pontból „B” pontba, azaz egyik városból a másikba szállítanak utasokat. Tehát ha késik az első járat, és nem éri el a csatlakozó gépet – függetlenül attól, hogy nem az utas hibázott –, akkor új jegyet kell vásárolni. Ezek általában az indulás napján már nagyon drágák, nem ritka, hogy 150–200 eurót is ki kell fizetni egy jegyért. A fapados légitársaságok ugyanis úgy értelmezik, hogy nem jelent meg a beszállásnál, ezért az utast terheli a felelősség, és nem jár semmilyen kártérítés, kompenzáció, segítség. Az utasnak önmagának kell megoldania a felmerülő problémát. Éppen ezért ha annyira kedvező a jegy, hogy még ezzel a kockázattal is megéri megvásárolni azt, akkor mindenképpen elég időt kell hagyni az átszállásra, minimum három óra ajánlott. Az érkezést követően ugyanis a csomagfelvétel legalább 30 percig eltarthat. Ha van útlevél-ellenőrzés, az további 15 perc, még megtalálja a megfelelő check-in pultot, további tíz perc. Így ha késik egy órát a gép, akkor szorosan, de eléri a csatlakozást. Ha kevesebb időt hagy az átszállásra, könnyen előfordulhat, hogy az olcsón megvásárolt repülőjegy az újabb felmerülő költségekkel sokkal drágább lesz, mintha a jegyet azonnal egy nemzeti légitársaság járataira váltotta volna meg. Ha új jegyet kell venni, ne feledje: a reptéri illeték ez esetben a kezelési költségek levonása után visszajár.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?