Életében először repül? Mutatjuk, mire figyeljen! 

Legkésőbb 30 perccel az indulás előtt már mindenképpen érjen a kapuhoz, mivel a járatokat az indulás előtt 20 perccel lezárják

Bár a világban egyre nő a légi utasok száma, továbbra is sokan vannak, akik még életükben egyszer sem emelkedtek a magasba a kifutópályáról. Számukra most elmagyarázzuk, mi mindenre kell figyelni, és azt is, mi a különbség a repülőjegy és a beszállókártya között. Ha nem figyel az utas, könnyen le is maradhat a járatról, vagy „szerencsésebb” eseteben akár százeurós extra költséggel is járhat a tudatlanság.

A repülőjegy

Ami a legfontosabb, hogy ha repülni szeretnénk, akkor az első lépés, hogy vásároljunk egy repülőjegyet. Ezt a legegyszerűbben az interneten, mobilapplikációkban tudjuk megtenni. Fontos, hogy a jegynél mindig úgy írjuk be a nevet, ahogy az az útlevélben, személyi igazolványon szerepel, mivel akár egy-két betűs eltérés esetén is elutasíthatják a beszállítást a légitársaság alkalmazottai. Ha megvan a foglalás (és ki is fizettük a jegyet), akkor a légitársaság e-mailben küldi ki a repülőjegyet. Ezen van egy hatjegyű, betűkből és/vagy számokból álló kódsor, amit a foglalás kezeléséhez tudunk használni. Még mielőtt kimegyünk a repülőtérre, a jegyet addig módosíthatjuk, vásárolhatunk extra szolgáltatásokat, ehhez a kódot és a vezetéknevet tudjuk használni. Fontos, hogy a repülőjegy nem jogosítja az utast arra, hogy felszálljunk a repülőgépre.

Beszállókártya

A legtöbb légitársaság már online is lehetővé teszi, hogy elvégezzük az check-int, sőt, olyan is van, amely kifejezetten megköveteli ezt az utasoktól, ellenkező esetben akár 50–70 euró/utas díjat is beszed, ha a repülőtéri check-in pultot használjuk. Bizonyos esetben azonban szükség van a reptéri chcek-inre, általában a hagyományos légitársaságoknál, ugyanis a személyzet köteles ellenőrizni, hogy az utas rendelkezik-e a célállomás által előírt beutazási engedélyekkel, igazolásokkal, vízummal. Ilyenkor is el lehet végezni online a bejelentkezést, ám a beszállókártyát (boarding pass) csak a repülőtéren adják oda. Ha van feladott poggyászunk, azt is csak a repülőtéren, a check-innél tudjuk leadni.

Repülőtőri szabályok

A repülőtérre mindig legalább két órával az indulás előtt kell kiérkezni! Sosem arra az időpontra, amikor a járat indul, mert akkor garantált, hogy lekési a járatát. A check-in általában az indulás előtt 60-30 perccel zár, ezt követően már nem lehet beszerezni a beszállókártyát. Ha megvan a boarding pass, akkor következik a biztonsági ellenőrzés, ahol szabály, hogy nem lehet semmi szúró vagy vágóeszköz nálunk, és legfeljebb 10 darab, max. 100 ml-es folyadékot vihetünk a fedélzetre (néhány repülőtérnél már ezt a szabályt lazították) – fontos, hogy nem az számít, mennyi a tényleges folyadék a flakonban, üvegben, hanem az, mennyi az űrtartalma. Például hiába van csak 30 ml egy 150 ml-es kapacitású parfümös üvegben, azt el fogják venni.

Beszállítás

Ha megvan a biztonsági ellenőrzés, és az esetleges útlevél-ellenőrzés, utána keresse meg a kaput, ahonnan indul a járata, ha van idő, addig nézelődhet a boltokban, ehet-ihat az éttermekben, és legkésőbb 30 perccel az indulás előtt már mindenképpen érjen a kapuhoz, mivel a járatokat az indulás előtt 20 perccel lezárják. Hiába lesz ott fizikailag a gép, már nem engedik fel a járatra, ha késve érkezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?