A kétnyelvű írónő

<p>Múlt héten ünnepeltünk az egyik legfontosabb szlovák írónő, Božena Slančíková&ndash;Timrava születésének 150. évfordulóját. A gyerekek tanulnak róla az iskolában, de arról mit sem tudnak, hogy többnyelvű közegben élt.</p>

Ha van is a tananyagban szlovák–magyar utalás, akkor mindig valamilyen negatív mellékzöngével. Például Timrava néhány testvéréről azt tanulják, hogy elmagyarosították őket. Ha Timrava is a magyar nyelvet választotta volna és magyar írónő lesz, akkor most talán a magyar gyerekek tanulnák róla azt, hogy elszlovákosodott családból származott és néhány testvére csúnya pánszláv érzelmű volt. Néha nagyon vékony az identitás meghatározásának határa.

Tudom, hogy most én nem veszek figyelembe néhány történelmi körülményt, de mai szemmel nézve nagyon érdekes, milyen volt a Slančík család nyelvi sorsa. Az apa szlovák evangélikus lelkész volt. A fiai magyar lelkészek, a lányok szlovákok lettek. Timrava járt a testvéreihez, gondolom, jól beszélt magyarul is. Például a kutyáját Omrvinkának hívta, ami a szlovákban elég ritka kutyanév – állítólag tükörfordítás alapján nevezte el a magyarból, ahol a Morzsi viszont gyakori.

Kíváncsi lennék, mi minden befolyásolta a család kétnyelvűségét, de sajnos ebből a szempontból sosem néztük meg a nagy szlovák írónőt.

A szlovák és a magyar irodalomban mai napig sok titok van a kétnyelvűséggel kapcsolatban, pedig a szlovák és a magyar iskolákban egyaránt érdekes és hasznos lenne bekukkantani ezekbe a dolgokba. Az írók és valójában bármilyen történelmi személyiségek a nyelvhasználatuk által közelebb kerülhetnek a tanulókhoz és akár motiválhatják is őket a nyelvtanulásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?