Brüsszel egymillió eurót ad az élelmiszerek kettős minőségének tesztelésére

Brüsszel egymillió eurót ad az élelmiszerek kettős minőségének tesztelésére
élelmiszer |

<p>Támogatást kérhetnek az élelmiszerek minőségének tesztelésére az Európai Bizottságtól azok az uniós tagállamok, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak - jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa csütörtökön a morvaországi Jihlaván, a cseh parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának ülésén.</p>

Vera Jourová közölte: az élelmiszerek minőségének vizsgálatára a bizottság egymillió eurót különít el idei költségvetésből. További egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

"Az Európai Bizottság jogi álláspontja szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó. Megvannak az eszközeink arra, hogy ezt elnyomjuk" - szögezte le a cseh uniós biztos. Úgy vélte, hogy a probléma orvoslásának leggyorsabb útját a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása hozhatja. 

A biztos arra számít, hogy az újabb tesztelések több tucatnyi terméknél mutatnak ki majd eltéréseket a minőséget és az összetételt tekintve, amelyek alapján azután eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal, esetleg a forgalmazókkal szemben. Vera Jourová hangsúlyozta: az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el azt, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon annak minősége. 

Az élelmiszerek kettős minőségének problémájára első ízben, még néhány évvel ezelőtt a csehek hívták fel a figyelmet, majd a közelmúltban a visegrádi csoport is közösen lépett fel a probléma megoldása érdekében Brüsszelben. Bár az Európai Bizottság először nem igen kívánt foglalkozni a kérdéssel, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében az Európai Parlamentben már azt mondta, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?