Történelemóra Gombaszögön

<p>A Gombaszögi Nyári Tábor negyedik napján levetítésre került Dušan Trančík &bdquo;Történelemóra-Hodina dejepisu&ldquo; című dokumentumfilmje. A film apropóján a tábor vendége volt Petőcz Kálmán emberjogi szakértő és Elek József a komáromi Selye János Gimnázium történelem szakos tanára. A film rendezőjét is meghívták, aki sajnos nem tudott részt venni a filmről szóló kerekasztal beszélgetésen.</p>

A vetítésnek a City Soul sátra adott otthont, ahol kellemes családias hangulatban, babzsákokon tekinthette meg minden kedves érdeklődő a majd egy órás filmet, melynek lényege a nézetkülönbségekre való ráfokuszálás. Ki mit vagy kit minek lát, hogyan és miért? Többféle meglátást és véleményt hallhattunk, amelynek tárgya ugyanaz, Trianon. A film helyszínei szlovák, magyar és szlovákiai magyar intézmények voltak. A szereplők pedig főleg diákok és szakemberek voltak. Természetesen a filmen belül találkozhatunk akár két szögesen eltérő véleménnyel is találkozhatunk, talán még egészen szélsőséges megnyilvánulásokkal is.


A filmet követő kerekasztal beszélgetés résztvevőjét Elek Józsefet kérdeztük:
- Hogy tetszett az előadás hangulata?(szerk.megj.) Egy kisebb változás folytán a City Soul sátorban kötött ki a vetítés.
A hangulat nagyon barátságos volt és családias. Tetszett, mert jobb volt a miliő ezáltal, ennek ellenére nem a terem nagysága határozza meg a hangulatot.
- Trianonon kívül milyen további témákat feszegettek még a beszélgetés során?
Úgy általánosságban a szlovák-magyar kapcsolatról beszélgettünk, ezután egész érdekes módon eljutottunk a jelenlegi történelem tantervekig, valamint a töri tankönyvek jövőjéről. A beszélgetés alatt az is megfogalmazódott, hogy jogaink kiharcolására mellett talán inkább civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek kéne kiállniuk. Segítséget inkább az európai emberjogi szervezetektől kéne várni, nem pedig a Magyar Köztársaságtól. Megemlítésre került még Galán Angéla Szlovákmagyarok című dokumentumfilmje is.
- Aktív volt a nézők és az előadók kommunikációja?
A párbeszéd nagyon konstruktív volt és a nézők is aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Sokak megosztották velünk saját gondolataikat és véleményűket a témáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?