Elmérgesedett a belviszály a moszkvai Nagyszínházban a savas támadás következményeként

Moszkva |

<p>Bíróság elé került a moszkvai Nagyszínházon belüli viszálykodás a Szergej Filin művészeti igazgató elleni savas támadás következményeként.</p>

 

A Bolsojt a társulat egyik vezető szólótáncosa, a 39 éves Nyikolaj Ciszkaridze citálta bíróság elé, azt követelve, hogy a színház vonja vissza azt a két megrovást, amelyet a Szergej Filin balettigazgató elleni január 17-i merénylet kapcsán tett szókimondó, a vezetést nyíltan bíráló nyilatkozatai miatt kapott.     A Nagyszínház igazgatója, Anatolij Ikszanov alig burkoltan azzal vádolta meg a köztudomásúlag a Filin posztjára ácsingózó Ciszkaridzét, hogy ő állt a támadás mögött, amelynek ügyében végül egy másik ünnepelt szólótáncost, Pavel Dmitricsenkót és két másik férfit, köztük egy köztörvényes bűnözőt, mint felbérelt végrehajtót tartóztattak le.    Ikszanov még februárban azt mondta, hogy a Filin elleni támadás "logikus következménye volt a főleg Ciszkaridze által teremtett túlkapásoknak"; majd sárdobálással is megvádolta a grúz születésű táncost, aki 1992 óta van a színháznál és többször összecsapott annak vezetésével.    Ciszkaridze azt mondta egy BBC-interjúban, hogy a támadás valódi célpontja ő volt, amennyiben a színház vezetése azt ürügyként használja fel egy ellene irányuló boszorkányüldözéshez. Az orosz kultúra egyik fő kirakatában, a Nagyszínházban uralkodó légkörről azt mondta, hogy az hasonlít az 1937-esre, a gyilkos sztálini tisztogatások tetőpontjának idejére. Felszólította az orosz kormányt, hogy menessze a Bolsoj teljes vezetését, és felajánlkozott a balett-társulat művészi igazgatójának.    Nyilatkozatai miatt Ciszkaridze eddig két írásbeli figyelmeztetésben részesült az igazgatóság részéről - egyik alkalommal azért, mert úgymond a sajtóosztály engedélye nélkül adott interjút -, márpedig egy harmadik "fegyelmi" már akár elbocsátással is járhat. A balett-táncos szerint a színház vezetése el akarja távolítani őt a világhírű teátrumból, Oroszország egyik legjelentősebb kulturális intézményétől.    A keddi bírósági meghallgatáson - melyet pénteken újabb követ - Ciszkaridze ügyvédje kijelentette, hogy nincs alapja a táncos elleni fegyelmi eljárásnak. A színház jogi képviselői felajánlották a peren kívüli megegyezést arra az esetre, ha a táncos visszavonja a Bolsoj elleni minden keresetét. A balettcsillag ügyvédje azt mondta, hogy erre csak akkor hajlandók, ha a színház is érvényteleníti a két megrovást.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?