Zenével a környezetvédelemért

ÖSSZEFOGLALÓA történelem eddigi legnagyobb zenei rendezvényének szervezői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a világ megmentését.

ÖSSZEFOGLALÓ

A történelem eddigi legnagyobb zenei rendezvényének szervezői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a világ megmentését. Egy furcsa páros, Al Gore volt amerikai alelnök és Pharrel Williams, napjaink legfelkapottabb zenei producere a davosi Világgazdasági Fórumon közösen ismertette a Live Earth projektet, amely a klímaváltozásra hivatott felhívni a figyelmet a zene segítségével.

Hét gigakoncertről van szó, amelyek egyazon napon, június 18-án zajlanak majd hét kontinensen (az Antarktiszon is), száznál is több nemzetközi sztárfellépővel. Konkrét nevek még nem hangzottak el – Pharrell Williams szerint azért, hogy maradjon még bejelenteni való, szerintünk inkább azért, mert még nem kötettek mindenkivel szerződést. A tévétársaságok viszont már most lecsaptak a közvetítési jogokra: 200 csatorna jelezte, hogy élőben kívánja sugározni a koncerteket. Az időeltolódás miatt a teljes „játékidő” 24 órás is lehet, az egyes helyszíneken 4–6 órásra tervezik a koncerteket.

Európában Párizsra esett a választás, a további helyszínek: New York, Rio de Janeiro, Peking, Fokváros, Sidney, valamint egy antarktiszi kutatóbázis, ahol az ott dolgozókból álló zenekar szórakoztatja a többi tudóst, valamint a fél világot.

A Live Earth koncertsorozat célja, hogy felhívja a világ figyelmét a klímaváltozás veszélyeire és a környezettudatos gondolkodás fontosságára. Elsősorban a fogyasztói szokások megváltoztatására irányul, a nagyvállalatokat, valamint a politikai vezetőket mérhető változások elérésére igyekszik ösztönözni. A párizsi helyszín nem véletlen: a francia fővárosban rendezik az idei klímacsúcsot, amelyen várhatóan döntés születik arról, milyen eszközökkel mérsékeljék bolygónk átlaghőmérsékletét. A Live Earth szervezői a csúcs résztvevőire is hatni kívánnak a koncertekkel.

Al Gore szerint sürget az idő, az amerikai kormányhivatal friss tanulmánya ugyanis kimutatta, hogy 2014 volt az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta. „Kulcsfontosságú, hogy a közvéleményt a változás mellé állítsuk. A cél az, hogy két milliárd hang, ugyanazt az üzenetet közvetítse: tetteket követelünk a klímaváltozás megoldására” – mondta Gore.

A projekt művészi vezetője Pharrell Williams, aki Davosban a zene határokat nem ismerő, univerzális nyelvéről beszélt, amelyet vétek lenne nem kamatoztatni egy nemes cél érdekében. A projekt producere pedig az a Kevin Wall lesz, aki 2007-ben már szervezett egy hasonló Live Earth koncertet, szintén Gore ösztönzésére. A volt amerikai alelnök abban az évben megkapta a Nobel-békedíjat a környezetvédelem érdekében végzett munkásságáért.

Mielőtt azonban rózsaszínbe borulna az újságpapír, jegyezzük meg, hogy sem a nyolc évvel ezelőtti, sem pedig az idei kezdeményezés nem aratott osztatlan sikert a világsajtóban. A davosi ünnepélyes bejelentés után szinte azonnal elindult az ellenkampány. A bírálók többsége úgy véli, a Földnek nem egy hatalmas koncertsorozatra van szüksége, amely inkább ösztönzi, mintsem csökkenti a fogyasztást.

Az előző Live Earth-koncerteken fellépő, világsztárok sem győztek meg mindenkit arról, hogy pontosan tudják, milyen cél érdekében zenélnek éppen. Főleg a londoni helyszín kapott hideget-meleget a kritikusoktól. Sokak szerint az ott fellépők inkább egy kihagyhatatlan önpromóciós lehetőségnek tekintették a koncertet, mintsem fontos környezetvédelmi aktivitásnak. A Guardian például ezt írta a koncert másnapján: „Voltak pillanatok, amikor totális blöffnek tűnt az egész. Hiába változtatták meg többen a dalszöveget, hogy passzoljanak az adott témához. Ahogyan például David Gray és Damien Rice előadta a Que Sera Serát, abban csak egy hatalmas adag magamutogatás volt. Hiányzott belőle az érzelmi töltet és az esemény iránti tisztelet.” (MTI, The Guardian, hvg, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?