Zene a fülnek – balzsam a léleknek

Méltán örvendhet nagy közönségsikernek immár negyedik évtizede a Pozsonyi Zenei Ünnepség, hiszen a zenei kínálat bőségével küzdő, e tekintetben akár elkényeztetettnek is minősíthető fővárosi közönséget ismét igazi csemegékkel lepte meg.

Méltán örvendhet nagy közönségsikernek immár negyedik évtizede a Pozsonyi Zenei Ünnepség, hiszen a zenei kínálat bőségével küzdő, e tekintetben akár elkényeztetettnek is minősíthető fővárosi közönséget ismét igazi csemegékkel lepte meg.

Hogy csupán néhány nagy nevet ragadjak ki, mindenképp meg kell említenem az ünnepség nyitókoncertjén színpadra lépő Gerhard Oppitz zongoraművészt, aki Brahms, Suchoň és Prokofjev műveiből játszott, bizonyítva, hogy a már jól ismert, sőt „agyonhallgatott” művekbe is lehet eredetiséget vinni. Ez lehet a krédója Vásáry Tamás karmesternek és zongoraművésznek is, aki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén csillantotta meg kivételes tehetségét. Az előadás fényét a mindig új utakat kereső Pavel Šporcl hegedűművész fellépése emelte.

A Szlovák Rádió koncerttermében október 5-én elhangzott orgonaestet az tette igazán érdekessé, hogy az angol Christopher Bowers-Broadbent repertoárjában mesterien ötvözte a hagyományos orgonaműveket a kortárs alkotásokkal. A klasszikusnak számító Bach-művek mellet így Pärt, Glass, Volans és mások alkotásai is helyet kaptak, bizonyítva, hogy az orgonazene túllépett a szakrális kereteken, és képes a megújulásra. A több mint öt évtizedes múltra visszatekintő Berlini Német Szimfonikus Zenekar – melyet egykor olyan karmesterek vezényeltek, mint Fricsay Ferenc, Lorin Maazel, Riccardo Chailly és Vlagyimír Askenazy – idén a japán Kent Nagano vezetésével lépett fel, Bach és Bruckner műveiből adva ízelítőt.

A szervezők persze nem feledkeztek meg az egykor szomorúzenének is nevezett műfaj derűsebb oldaláról sem. Ezt az osztrák Jazz Big Band Graz, illetve a Nederlands Blazers Ensemble élén színpadra lépő Iva Bittová képviselték, mesteri fokon. Az október 10-i zárókoncert ezek után csupán formálisan tette fel a pontot az „i”-re.

Akinek esetleg még mindig kétségei volnának a komolyzene „túlélési esélyeit” illetően, annak azt ajánlom, már most készüljön a jövő évi, negyvenedik ünnepségre; a minőséget az eddigi harminckilenc szavatolja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?