Virrasztás Pilinszkyért

Budapest. Szombat éjszakai virrasztásukon versekkel, filmekkel, színházi előadással és a költő eddig ismeretlen fotóinak kiállításával emlékeznek Pilinszky János halálának 25. évfordulójára a tisztelők és barátok.

Budapest. Szombat éjszakai virrasztásukon versekkel, filmekkel, színházi előadással és a költő eddig ismeretlen fotóinak kiállításával emlékeznek Pilinszky János halálának 25. évfordulójára a tisztelők és barátok.

„Újra elő akarjuk venni Pilinszky szellemiségét azzal, hogy műveit kivisszük az Andrássy útra” – mondta Dóczy Péter színművész. A Virrasztás Pilinszkyért című program ötletgazdája és főszervezője kifejtette: három helyszínen több programmal tisztelegnek a XX. század egyik legnagyobb magyar költője előtt.

A költő utolsó lakhelyénél, a Hajós utca 1. szám alatti házban az udvarban és az emeleten is programok lesznek. Az Andrássy úti Eckermann kávéházban kiállítás nyílik, az utcán szavalatok hangzanak el, míg a Petőfi Irodalmi Múzeumban filmvetítés, kiállítás és Kocsis Zoltán zongorajátéka is része lesz a közös virrasztásnak – mondta el Dóczy Péter.

A Hajós utcai házban szombaton 20 órától Bach zenéjére és versekre mutatnak be etűdöket, majd nem sokkal később előadják a Pilinszky két darabja, a Gyerekek és katonák, valamint az ĺgy teltek napjaink alapján Dóczy Péter által összeállított színpadi művet.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szombaton 19 órától nyílik kiállítás Pilinszky János eddig még ismeretlen – saját készítésű – fotóiból. Egy órával később a költő barátai idézik fel a művész személyiségét és életpályáját.

A meghívottak között szerepel többek között Törőcsik Mari, Maár Gyula, Hafner Zoltán, valamint Kocsis Zoltán zongoraművész is – ismertette a kora esti programot Dóczy Péter.

Hozzátette: éjszaka a költő „Meditáció” című munkája által inspirált táncelőadást mutatnak be az Európa-hírű táncos, Blaskó Bori közreműködésével. Éjféltájt Szakács Sára Pilinszky-fimjének tartják meg a premierjét.

Az Opera melletti Eckermann kávéház dohányzó részlegében este 19 órától látható a költő önvallomásait felvonultató videóvetítés, amelyet a kávéház teraszán bemutatandó interjúrészletek és filmetűdök egészítenek ki – ismertette Dóczy Péter, aki hozzáfűzte: az este folyamán több művész az Andrássy úton sétálva rögtönöz majd Pilinszky-verseket a körúti járókelőknek.

Pilinszky János költő-műfordító 1921-ben született, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar művésze volt, aki 1971-ben József Attila-díjat, 1980-ban pedig Kossuth-díjat kapott. 1981. május 27-én hunyt el Budapesten.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?