Világnagyságok mindennap

Amikor 1975-ben néhány mániákus dzsesszzenész úgy döntött, hogy Pozsonyban kiharcol a műfajnak valamiféle fórumot, s megszervezték az első Pozsonyi Dzsessznapokat, a fellépők között jószerivel csak Csehszlovákia dzsesszzenekarai szerepeltek, s vendégként, hogy a fesztivál nemzetköziségét biztosítsák, a környező szocialista országokból hívtak meg formációkat.

Erik Truffaz Quartet (Franciaország) (Fotók: BJD) A harmadik dzsessznapokra már sikerült kiharcolni, hogy a vasfüggönyön túlról, Nyugat-Európából is hívhassanak vendéget: egy-egy zenekart Finnországból és az akkori NSZK-ból. Aztán 1979-ben óriási szenzációnak számított: első alkalommal léphetett amerikai zenész a dzsessznapok színpadára.

A rendszerváltás után a Pozsonyi Dzsessznapok európai rangúvá nőtte ki magát, a világnagyságok valahogy mégsem dőltek ide csőstül. Na, nem azért nem, mert a dzsessz pozsonyi ünnepének még sincs olyan (világ)híre, mint a montreaux-i, a San Sebastian-i, vagy a finnországi, pori dzsesszfesztiválnak, hanem mert az anyagiakból volt hiány, s egy-egy megasztár aprópénzért bizony nem hajlandó koncertezni.

Idén a dzsessznapok szervezőinek sikerült olyan szponzort találniuk, hogy a tavalyihoz képest ebben az évben nyolcvan százalékkal magasabb gázsit tudnak fizetni a fellépő dzsesszművészeknek. Ezért az október 17-én, 18-án és 19-én zajló dzsessznapokon valóban világnagyságok biztosítják majd az igazi zenei ünnepet. Hogy ez az évfolyam minden eddiginél vonzóbb lesz, azt a szervezők azzal is bizonygatták, hogy ez alkalommal, aki jó dzsesszt akar hallgatni, kénytelen lesz bérletet váltani az egész rendezvényre, nem úgy, mint néhány előző évfolyamban, amikor az igazi ínyencek csak arra a napra váltottak jegyet, amelyen a legnagyobb név szerepelt a programon. Idén mindhárom napon lesz vonzó nagy név.

A programot pedig úgy állították össze a szervezők, hogy a dzsesszközönség képet kapjon a zenekarok és szólisták aktuális munkájáról: a pódiumon megszólaljon a klasszikus dzsessz is, ugyanakkor a kortárs dzsessz irányzatai is színesítsék a repertoárt.

Itt lesz napjaink egyik legnagyobb dzsesszsztárja, a világ egyik legkiválóbb basszusgitárosa, az amerikai fekete zene legnagyobb csillaga, a negyvenhárom éves Marcus Miller, akit fiatal kora ellenére mágikus tisztelet övez a dzsessz és a funk rajongók körében. A Grammy-díjas Miller a magyar közönség előtt sem ismeretlen: többször lépett már fel Magyarországon.

A másik nagyágyú, Victor Bailey, aki Victor Bailey Group néven turnézik a világban – egyebek között Magyarországon is fellépett már, s dolgozott magyar zenészekkel is: Babos Gyulával és Szakcsi Lakatos Bélával. A dzsessznapok következő sztárja, a legnagyobb európai dzsesszfesztiválok csillaga, az izlandi Mezzoforte zenekar.

Magyarországi vendége is lesz a pozsonyi fesztiválnak, mégpedig a budapesti dzsesszszcéna legígéretesebb formációjának tartott Jazzpresszion (október 18-án, 19 órától zenélnek majd), amelynek tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végeztek.

A pozsonyi pódiumon fellépnek még többek között Mino Cinelu, Erik Truffaz, Pibo Marquez, a Muthspiel & Muthspiel duó és Peter Lipa.

A dzsessznapoknak – a hagyományt követően – ez évben is a Művelődési és Pihenőpark ad otthont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?