VIII. Vámbéry Napok

Dunaszerdahely. Ma kezdődik a híres Kelet-kutatóról elnevezett rendezvénysorozat nyolcadik évfolyama: este hat órától Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatója mutatja be Vámbéry Ármin A Nyugat kultúrája keleten című kötetét a Vámbéry Irodalmi Kávéházban.

Dunaszerdahely. Ma kezdődik a híres Kelet-kutatóról elnevezett rendezvénysorozat nyolcadik évfolyama: este hat órától Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatója mutatja be Vámbéry Ármin A Nyugat kultúrája keleten című kötetét a Vámbéry Irodalmi Kávéházban. „A könyv a város híres szülöttének érdekes munkái közé tartozik, hiszen bizonyítja, hogy Vámbéry nem csupán Kelet-kutatással foglalkozott, hanem azzal is, milyen mértékben van jelen a nyugati kultúra a keletiben – mondta Hodossy Gyula, a rendezvényt szervező Vámbéry Polgári Társulás igazgatója.

Holnap délelőtt az alapiskolák felső tagozata részére meghirdetett Vámbéry Ármin földrajzversennyel folytatódik a rendezvénysorozat a Csallóközi Múzeumban. „Azért is választottuk ezt a helyszínt – folytatta Hodossy Gyula –, mert a múzeumban sikerült berendeznünk egy Vámbéry-emlékszobát, így a döntőre olyan környezetben kerül sor, ahol a Vámbéry-hagyaték egy része található. Az ötfordulós versenybe egyébként huszonöt csapat kapcsolódott be, ezek közül azt a tíz csapatot hívtuk meg a döntőbe, amely a legtöbb pontszámot érte el.Nagyon örülünk annak, hogy a Vámbéry földrajzi verseny már nem csupán a dunaszerdahelyi és a környékbeli iskolák tanulóinak érdeklődését kelti fel, idén már voltak kassai, füleki és nagykaposi csapatok is. A döntő kérdéseit Dobrovits Mihály turkológus, Kelet-kutató állította össze .

Holnap délután kerül sor Vámbéry Ármin mellszobrának megkoszorúzására. „A Vámbéry Napoknak vannak bizonyos háttéreseményei is – árulta el Hodossy. – Öt-hat éve a a Vámbéry Tudományos Kollégium tagjai is részt vesznek ezen az összejövetelen, ilyenkor állítják össze az őszi Vámbéry Tudományos Konferencia programját. Ezenkívül arról is döntenek, ki kapja idén a Vámbéry-díjat. Jó hírként elmondhatom, hogy a dunaszerdahelyi gimnáziumban sikerült létrehozni egy Kelet-kutató szakkört, amelynek munkájában öt gimnazista vesz részt. A Vámbéry Tudományos Kollégium tagjai közül néhány professzor úr vállalta egy-egy gyerek fölött a mentorságot. A Vámbéry Napok keretében nyílik lehetőség arra is, hogy a Kelet-kutató gimnazisták első ízben találkozzanak mentoraikkal, és megvitassák velük az eddig végzett munkájukat.” (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?