Velük volt az Erő

Több mint két tucat dél-szlovákiai előadás után hétfőn este Pozsonyban, az Astorka Színházban mutatta be Tánciskola 2. című műsorát az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Visszatért a színpadra a Magyar tánciskola című előadásban megismert pajkos és jókedvű „diákcsapat”, és folytatta a táncot.

Somogyi Tibor felvételeiCsakúgy, mint a Magyar tánciskola, a Tánciskola 2. kerete is egy rendhagyó tanóra, amely játékos, élvezetes formában ismerteti meg a gyerekeket, a fiatalokat a néptánccal, a népzenével. Ha nem lenne túlságosan komoly a szó az Ifjú Szivek önfeledt és élvezetes szórakozást nyújtó előadása kapcsán, akkor azt írnám, hogy ezekkel az előadásokkal egyfajta miszsziót teljesítenek, hiszen a népzene, a néptánc a hagyományaink, a gyökereink szerves része. Csak hát nálunk még nem tartozik az iskolai tananyagba, mint Magyarországon. Ez azonban nem gond, amíg itt van az Ifjú Szivek (most már) két remek előadása, amely kifejezetten a gyerekeknek szól. Akik pedig nagyon élvezik a rendhagyó táncos tanórákat. Annyira, hogy a Tánciskola 2. kifejezetten az ő „követelésükre” született meg. Ami szintén jó dolog, mert azt mutatja, hogy az olykor több évszázados népi zene és tánc a mai, interneten, számítógépen felnövő gyerekeket is le tudja kötni.

A magyar néptáncokra épülő első rész után a Tánciskola 2. egy kisebb tánctörténeti utazás a Kárpát-medencében, magyar, szlovák, román és cigány táncokkal. A műsort ezúttal is a lányok és fiúk csúfolódós mondókái indítják, majd a fergeteges táncok veszik át a főszerepet. (Egyáltalán nem mellékes szerepben a zenekar nyújt kiváló alakítást.) A pásztortánc, amelyhez a szelíd birkanyáj asszisztál, ismerős lehet azok számára, akik látták az együttes Felföldi levelek című műsorát, de jó ötletnek tartom átmentését a Tánciskola 2.-be, mivel humorával, kedvességével magával ragadja a fiatal közönséget. Izgalmasan fűszerezi az előadást a STOMP ütőscsapatot idéző ritmuscsíny, vagy a Csillagok háborúját parodizáló fénykardos jelenet is.

Az Ifjú Szivek táncosai mindig lenyűgöznek azzal a hihetetlen spontaneitással, azzal a hamisítatlan oldottsággal, amely a táncukat jellemzi. Amitől úgy érzi a néző, hogy most nem „produkciót” lát, hanem egy mulatság kellős közepébe csöppent. Sőt: egyáltalán nem csupán tánc zajlik a színpadon. Ennél több. Energiaátadás. A bizonyíték: a partnereiket az előadásra kötelezően, munka után fáradtan, lerobbanva elkísérők a Tánciskola 2. befejezése után meglepődve észlelték magukon, hogy a fáradtságuknak nyoma veszett, és egészen fel vannak villanyozódva.

Hát igen. Az Erő ezúttal is az Ifjú Szivekkel volt. Ezt a csillagháborús, lézerkardos Luke Skywalker is tanúsíthatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?