Vasárnap kezdődik a 3. Magyar Filmhét

Budapest. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve díjas filmjének a díszbemuta-tójával vasárnap este nyílik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 3.

Budapest. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve díjas filmjének a díszbemuta-tójával vasárnap este nyílik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 3. Magyar Filmhét.

A március 5-éig tartó mustrán azokat a tavaly bemutatott filmeket (összesen 24-et) láthatják a nézők, amelyeket a benevezett alkotások közül a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással öt kategóriában – játékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs film – a legjobb művek közé jelöltek. A tavalyi filmhéten 18 kategóriában osztottak díjakat, idén már 23 kategóriában adják át a Magyar Filmdíjat – első alkalommal a tévéfilmek alkotóit is elismerik.

A legjobb tévéfilm kategóriájában versenyben van Vitézy László A fekete bojtár című filmje, amely Sinka István vallomásai és Móricz Zsigmond Barbárok című novellája alapján készült; Tasnádi István orvos-páciens zsánerű kamaradrámája, a Memo; Kovács István első világháborús opusa, a Szürke senkik; valamint Almási Réka Tranzitidő című munkája, Kerekes Vicával a főszerepben. Ugyanennek a négy televíziós produkciónak a rendezői, forgatókönyvírói, szereplői bukkannak fel a tévés alkotói kategóriák esélyesei között.

A legjobb játékfilmek mezőnyében öt alkotás mérettetik meg: A martfűi rém című, valós eseményeken alapuló pszichothriller (rendezte: Sopsits Árpád), a Brian Cox főszereplésével forgatott Jutalomjáték (Edelényi János), a Hurok című időugrós thriller (Madarász Isti), a Tiszta szívvel című kerekesszékes gengszterfilm (Till Attila), valamint a #Sohavégetnemérős című szkeccsfilm (Tiszeker Dániel).

A kisjátékfilmek díjesélyes mezőnyében ott van Deák Kristóf Mindenkije, amely idén Oscar-jelölésig jutott, az animációk között pedig Bucsi Réka Love című, tavaly Oscarra nevezett, számos nemzetközi fesztiválon nagy sikerrel szerepelt 14 perces alkotása van versenyben.

A Magyar Filmhéten szereplő alkotásokat egy héten át vetítik a budapesti Cinema City Aréna moziban, valamint tíz vidéki nagyvárosban: Debrecenben, Kaposvárott, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen és Szentendrén. A filmhét díjátadó gáláját március 5-én este tartják a Vígszínházban.

Novák Emil, a Magyar Filmhét főszervezője szerint a magyar filmgyártás aranykorát éli: soha ennyi pénz nem volt a magyar filmiparban, és az alkotások minősége is nemzetközi szintű. A Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke szerint a nemzetközi sikerek, elsősorban a Saul fia Oscarja kinyitotta a kapukat a magyar film előtt. A külföldi forgalmazók, a média nyitottabbá, érdeklődőbbé vált, és ez nagyobb lehetőségeket jelent az alkotóknak. Hozzátette: 2017-ben is számos kiváló alkotás kerül a nézők elé. Enyedi Ildikó filmje mellett, amely március 2-án nyit a mozikban, hamarosan bemutatják a Kincsemet (Herendi Gábor filmje), A Viszkist (Antal Nimród), A rossz árnyékot (Jeles András), de új filmet készít két rendezőlegenda, Mészáros Márta és Sándor Pál is. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?