Underground, hardcore és ByeAlex

HAVRAN KATALINKaptunk melankolikus popot, dübörgő hardrockot, pszichedelikát, eredeti New Orleans-i jazzt, alternatívot és kevésbé alternatívot, népzenét, de hardcore metált is.A Quimbyvel, valljuk be, sokan szkeptikusok voltunk.

HAVRAN KATALIN

Kaptunk melankolikus popot, dübörgő hardrockot, pszichedelikát, eredeti New Orleans-i jazzt, alternatívot és kevésbé alternatívot, népzenét, de hardcore metált is.

A Quimbyvel, valljuk be, sokan szkeptikusok voltunk. A „nagy húzónév” kategóriába sorolandó csapat nem először szerepelt a Gombaszögi Nyári Tábor színpadán. Fellépésük biztos pont: mivel komoly közönségbázisuk van, melynek jelentős szeletét a táborlakók képezik. Bármit játszanak is, nem fognak mellé – ha más nem, az Autó egy szerpentinen garantálja a hangulatot. A koncerten a legfrissebb lemezről származó, kevésbé slágerdalok domináltak. Meglepetéskoncert volt a Quimby: bizonyította, hogy a nagy öregek tudnak újítani.

Az Unisex koncertje azt mutatta, hogy a királyréti koncepciónak vannak még hiányosságai. A kimondottan innovatív indie-popot játszó szlovák banda reménytelenül kevés nézőt csalogatott a színpad elé.

Első alkalommal zúzhattak hardcore metálra a táborlakók. A Subscribe a műfaj magyarországi elitjéhez tartozik. Kérdés azonban, mit hoz magával, ha extrém irányba tolódik ki a zenei paletta: a koncert jelentős számú látogatót vonzott, de a szubkultúra jelenléte balesetveszélyes zúzásba tendált.

Az idei zenei program kétségkívül legvitatottabb pontja ByeAlex volt. Koncertje pontosan olyan volt, mint amilyenre számítottunk: elhangzott az Eurovíziós Dalfesztivált megjárt hipszterimidzsű srác összes saját szerzeménye és néhány feldolgozás. A koncert utáni beszélgetésünkből kiderült, tökéletesen tisztában van azzal, hogy sikere pillanatnyi hírnév. ByeAlex keserű szájízzel mesélt a malmöi szereplését követően kirobbant porverésről. „Egyáltalán művészet az, amit én csinálok? Nem, szerintem nem ez a művészet” – mondta hihetetlen őszinteséggel.

A legpörgősebb koncertélmény az Intim Torna Illegálhoz fűződik. Amint az a délutáni közönségtalálkozón is kiderült, ahol a tagok a magyar alternatív zenei színtér lehetőségeiről és a zenekar tudatos arculatformálásáról beszéltek, a csapat egyértelműen a profizmus felé orientálódik. Az ITI-kultuszt komoly médiaháttér és marketing övezi, talán nem is érdemtelenül: a zenekar kreatív zenészei pontosan ismerik határaikat. Nem terveznek külföldön zenélni, mivel tudják, hogy sikerük nagyrészt magyar nyelven írt szövegeiknek köszönhető, másrészt nincs is rá szükségük, hiszen jelenleg a magyar alternatív zenei világ csúcsán trónolnak. Ezt a képet mutatta az esti koncert is, melyen az új lemezről, a Kísérletről származó rockosan-gitárosan hangszerelt dalok domináltak.

A Magashegyi Underground nagyon érdekes irányba mozdult el legutóbbi, 2011-es táborbéli koncertje óta. Az eddigihez képest sokkal konkrétabb stílust ragadott meg a legutóbbi lemezén. Bocskor Bíborka elárulta, hogy a zenekar remekül fel tudott oldódni a koncert alatt, és nagyon nagy örömmel tértek vissza már harmadszor a Gombaszögi Nyári Táborba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?