Újra bajba kerülhet Görögország

A menekültválság miatt az u-niós csúcsvezetők és a német politikusok jóval elnézőbbek Görögország gazdasági prob-lémáival szemben, mint koráb-ban, valójában azonban valós előrelépésre alig került sor, miközben a szegénység már a lakosság egyharmadát sújtja.Athén/Berlin.

A menekültválság miatt az u-niós csúcsvezetők és a német politikusok jóval elnézőbbek Görögország gazdasági prob-lémáival szemben, mint koráb-ban, valójában azonban valós előrelépésre alig került sor, miközben a szegénység már a lakosság egyharmadát sújtja.

Athén/Berlin. „Görögország jelentős előrelépést tett” – vallja Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. Ugyanezt állítják az uniós csúcsvezetők is. Valójában azonban korántsem ilyen rózsás a helyzet. Valdis Dombrovskis uniós pénzügyi biztos továbbra is a kritikus pontok között említi a vitatott nyugdíjreformot, a privatizáció kérdését, valamint a személyi jövedelemadó reformját. Mint fogalmazott, e téren még igen sok a teendő. Az adóhatóság átalakításával kapcsolatos tárgyalások sem zárultak le – tette hozzá. „A görög kormánynak még igen fontos döntéseket kell meghoznia” – emlékeztetett Dombrovskis.

Újabb kudarc

A nemzetközi hitelező trojka nemrégiben tért vissza Görögországba, hogy a reformok üteméről tájékozódjon, ám a felmérés mindenfajta eredmény nélkül zárult, így a pénzügyi szakértők elhagyták az országot. Az athéni pénzügyminisztérium egy munkatársa azt közölte, hogy húsvét után térnek vissza a görög fővárosba. Ezt erősítette meg Jeorjioszi Katrugalosz munkaügyi miniszter, aki arról beszélt, hogy április 2-án térnek vissza a nemzetközi szakértők. Mint mondta, nem született megállapodás arról, hogyan csökkentsék a nyugdíjra szánt kiadásokat. A cél az, hogy a vitás kérdésekben április 11-ig, az euróövezeti csoport következő találkozójáig szülessék megállapodás. A görög sajtó szerint igen komoly viták merültek fel a hitelezők és a kabinet képviselői között. Görögországnak tavaly nyáron szavaztak meg egy harmadik, 86 milliárd euró értékű hitelprogramot, cserébe kemény reformokat várnak, amelyeket azonban a görög politikusok szeretnék elkerülni.

Stagnál a gazdaság

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentése szerint Görögországot továbbra is súlyos gazdasági és szociális problémák fenyegetik.

A 34 legfejlettebb gazdaságot tömörítő, párizsi székhelyű szervezet elemzői szerint a szegénység már a lakosság egyharmadát sújtja, ezért a szegénység és a jövedelmi egyenlőtlenségek elleni küzdelem a legfontosabb feladatok közé került, amelyeket a politikának sürgősen kezelnie kell. Az OECD előrejelzése szerint idén is stagnálhat a bruttó hazai termék (GDP), a belső keresletet pedig visszavetheti a hitelfeltételek szigorítása. Ráadásul a világkereskedelem forgalmának lassulása, valamint az euróövezeti országok gyengébb növekedése súlyosbíthatja a görög gazdaság akadozó tevékenységét. Az előzetes becslések szerint a menekültválság tavaly a görög GDP 0,4 százalékát emésztette fel, és kellő mértékű segítség hiányában súlyos problémákat okozhat Görögország gazdaságának. (SITA, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?