Új experimentális kiállítási tér jön létre

Pozsony |

<p>A tervek szerint szeptemberben nyílik meg Pozsony belvárosában, az Sznf téren a Szlovák Vizuális Művészeti Központ és Pozsonyi Műcsarnok &ndash; Kunsthalle.</p>

Az előzetesek szerint szeptember 12-én nyitják meg azt a nagyszabású, retrospektív tárlatot, mely a múlt század kilencvenes évinek hazai képzőművészetét mutatja be új kontextusban. A tárlatnyitó egyben a Pozsonyi Műcsarnok hivatalos megnyitásának időpontja is – mondta a Kunsthalle koncepcióját ismertető sajtótájékoztatón Juraj Čarný megbízott igazgató. A megnyitó időpontjába azonban beleszólhat az intézménynek otthont adó épület, főleg a tetőrész felújítási munkálatainak a menete is. Az átépítést a héten kezdték el.

A tervezett nyitó kiállítás megrendezésére kilenc kurátort kértek fel, akik a 90-es évek jelentős kiállításait élesztenék fel együtt, egy helyen úgy, hogy a látogatónak rálátása legyen arra, mi jellemezte a múlt század utolsó évtizedének szlovákiai képzőművészeti életét. Nem összegző és értékelő kiállításnak szánják – inkább olyan fórumot szeretnének létrehozni a múltban született és kiállított műalkotásokból, amely szakmai párbeszédet indítana el a 90-es években felvetett és még nem lezárt művészeti kérdésekről.

Juraj Čarný elmondta, a Pozsonyi Műcsarnok – Kunsthalle működését nem klasszikus, hanem kísérleti, művészetpedagógiára építő, közönségnevelő kiállítási térként képzelik el, amely keresi az utakat a közönséghez, és ahol a látogatók aktív részvételével is számolnak. A közönséget az egyes kiállításokon közvetítők (mediátorok) vezetik majd be a – sokszor kevéssé érthetőnek tartott – kortárs művészet rejtelmeibe. A Kunsthalléban – brit példa által inspirálva – nem lesz meghatározott összegű belépődíj.

A Pozsonyi Műcsarnok – Kunsthalle, amelynek nem lesz saját gyűjteménye, legfőbb feladatának tartja a szlovák vizuális művészet láttatását nemzetközi kontextusban. Partneri kapcsolatokra építve jelentős kortárs művészi kiállításokat importál majd Pozsonyba, és fordítva: szlovák kiállításokat exportál nemzetközileg elismert kiállítóhelyekre. Az intézmény Szlovák Vizuális Művészeti Központként, vagyis a kortárs művészet adatbázisaként és archívumaként is működik majd, ahol különféle médiumok, kiállítási projektek, szakfolyóiratok, könyves kiadványok, weboldalak stb. révén tartják nyilván a vizuális művészeti élet eseményeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?