Truffaut – tízszer

Francois Truffaut életművének java darabjait bemutató sorozat kezdődik a Duna Tévében. A húsz esztendeje elhunyt francia rendező filmjei mindig népszerűek voltak Kelet-Európában.

Francois Truffaut életművének java darabjait bemutató sorozat kezdődik a Duna Tévében. A húsz esztendeje elhunyt francia rendező filmjei mindig népszerűek voltak Kelet-Európában. Truffaut, a francia filmművészet egykor „új hullám”-ként feltűnt alkotóinak egyik legjelesebb képviselője, amikor nem önéletrajzi filmeket forgatott, leginkább az „őrült szerelem” (l’amour fou) témája foglalkoztatta. A Mississippi szirénje az 1968 utáni csalódás terméke. Forradalom nem volt, ami volt, lázadás a fennálló rend ellen, az is megbukott. Különben is Truffaut, ellentétben egykori barátjával és alkotótársával, Godard-ral, nem volt forradalmár alkat. Ha nincs forradalom a társadalomban, azért még lehet a magánéletben. A legszebb érzés úgy elveheti az ember eszét, hogy esztelenségeket művel érzelmi mámorában. A ma látható történet tulajdonképp krimi. A minduntalan verekedő hősöket játszó Belmondo egy szelíd szerelmes alakjában lép elénk. Becsapják, megalázzák szerelmében, de ő mégis a szíve szavát követi. Catherine Deneuve-öt első ifjúságában láthatjuk viszont. Ő a szirén, aki ujjai köré csavarja a nagy szívtipró szerepekhez szokott, ám kisfiús báját soha el nem vesztő Belmondót.

A Truffaut-sorozat a videósoknak is nagy lehetőség. Több olyan alkotás kerül képernyőre ugyanis, mely soha nem ment még egyetlen magyar nyelvű csatornán sem. Ezt a filmet A vad gyerek követi, majd a Két angol lány és a kontinens, Egy olyan szép lány, mint én, Adéle H. története, Zsebpénz, valamint az Antoine Doinel tetralógia (Négyszáz csapás, Lopott csókok, Családi fészek, Menekülő szerelem). (mti, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?