Tovább tüntetnek a lengyelek

Varsó. Lengyelországban folytatódnak a kormány-ellenes tüntetések, miközben a kabinet azzal vádolja az ellenzéket, hogy „illegális módon meg akarja szerezni a hatalmat”.

Varsó. Lengyelországban folytatódnak a kormány-ellenes tüntetések, miközben a kabinet azzal vádolja az ellenzéket, hogy „illegális módon meg akarja szerezni a hatalmat”. A tiltakozás amiatt robbant ki, hogy a hatóságok korlátoznák az újságírók belépését a parlamentbe.

Varsóban már négy napja folyik a tiltakozás a szejm épületénél, ahol a kormányellenes tiltakozók a hétvégén blokkolták a bejutást a parlamentbe, miközben néhány tucat ellenzéki képviselő ülősztrájkot folytatott. Szombaton a bejutást akadályozókat végül a rendőrség könnygáz bevetésével mozdította el, ami után Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke és Beata Szydlo miniszterelnök kocsija szabadon elhagyhatta az épületet. A megmozdulás azután kezdődött, hogy a kormány közölte: korlátozni fogja, hogy hány újságíró léphet be a törvényhozás épületébe, és hogy ezentúl csak öt tévécsatorna közvetíthet az épületből. A tiltakozók szerint a kormánypárti képviselők emellett illegálisan szavazták meg a jövő évi költségvetést, mert a voksolást nem a parlamenti ülésteremben tartották meg és a szavazásra nem engedték be a médiát. A parlamenti elnök viszont azután döntött így, hogy a sajtót korlátozó döntés miatt ellenzéki képviselők foglalták el a pódiumot. A tüntetőket gumilövedékekkel megtöltött fegyvert viselő rohamrendőrök fogták gyűrűbe, tavaly óta ez volt a legnagyobb tiltakozás, amivel a jobboldali lengyel kormány szembenézett. Andrzej Duda államfő a helyzet rendezéséről tárgyalt az ellenzéki pártok vezetőivel.

A lengyel média hírt adott arról, hogy Krakkóban kormányellenes tüntetők megpróbálták lezárni a Wawel várhoz vezető utat, ahova a PiS tagjai érkeztek, hogy megemlékezzenek az ottani székesegyházban nyugvó Lech Kaczynski néhai elnökről és feleségéről, akik a hat évvel ezelőtti szmolenszki légi katasztrófában vesztették életüket. A TVN24 tévé élő adásban közvetítette, amint a tüntetők útját állták Riszard Terlecki politikus gépkocsijának, és azt kiáltozták, hogy ő „áruló”. A megemlékezés után is gondok támadtak, a rendőröknek kordont kellett vonniuk az út mentén. A lengyel sajtó a belpolitikai konfliktus folytatódására számít. A Gazeta Wyborcza liberális lap szerint a PiS kormányra lépése óta eltelt 14 hónapban Kaczynski a parlamenti többséggel, a kormánnyal és az államfővel a háta mögött a demokrácia súlyos válságát robbantotta ki. (MTI, InfoR.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?